hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵綫唔覺唔覺已經14年,當初企硬唔入屯門區仲好過? ...
開啟左側

西鐵綫唔覺唔覺已經14年,當初企硬唔入屯門區仲好過?

eternalflame 發表於 2017-12-22 10:47 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2017-12-22 10:40
唔做跨月台, 都可以上下月台轉乘方便乘客係轉車係好緊要
而家鑽石山沙中線月台都因為$ 而唔肯做跨月台轉乘 ...

鑽石山唔起跨月台係聲稱會影響路面交通,當然個時預計唔到因為考古等因素遲左2年。
上下月台轉乘當然係方便,但要走線扭來扭去同避免影響已建行車線,都係轉嫁到建築成本上面。

DR1666 發表於 2017-12-22 11:37 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2017-12-22 07:20
非常同意,天水圍站、元朗站、錦上路站都有大批乘客轉坐巴士過境。日後北環綫通車,西鐵情況可能更差。 ...

除咗呢堆過境客, 其實仲有一班出入迪迪尼既遊客, 靠西鐵接駁到南昌站再轉東涌綫入大嶼山, 而呢班人多數都係篋神...

另外, 樓上數層位朋友攞晒各項數據嚟力証西鐵並非唔夠載, 我只可以話:
1. 西鐵最多都係得 8 卡 (部分更加仲係 7 卡車), 而東鐵則架架 12 卡, 扣除一卡頭等, 都仲有 11 卡可以載客
2. 東鐵可以開到 2.5 分鐘一班, 但西鐵目前最多都係 3 分鐘一班
3. 東鐵會開不同款式的短棍班次 (例如沙田來回紅磡, 大埔墟來回紅磡等) 去疏導人流, 但西鐵基本上係沒有呢個安排

如果樓上位朋友試下搵個朝早繁忙時間由元朗/錦上路坐去九龍, 或者晚上繁忙時間由荃灣西坐入新界, 相信你就會體會到西鐵嗰種迫的情況...

我諗新界西既居民唔係話一定要條鐵路可以過到海, 但加密返個班次以應乎未來既人口增長及鐵路發展係的確需要囉....

mrm23 發表於 2017-12-22 12:08 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2017-12-22 10:47
鑽石山唔起跨月台係聲稱會影響路面交通,當然個時預計唔到因為考古等因素遲左2年。
上下月台轉乘當然係方 ...

"講"者,鑽石山站當初連月台都起好埋,點會有咁大 impact
實際上其實只係因為易起同埋成本..

結論又係因為龜鐵要賺到盡,你地班蟻民行多幾步咪一樣會搭。
bam1a 發表於 2017-12-22 13:20 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2017-12-22 12:08
"講"者,鑽石山站當初連月台都起好埋,點會有咁大 impact
實際上其實只係因為易起同埋成本..

亦唔係因爲賺到盡嘅
你要諗吓龍翔道一有大改道有幾大impact
而且係有一堆大車會用佢入新界或者九西,改道等同封咗紅隧咁就變咗東隧大塞車,塞到觀塘道都得
然後改道,佢唔似以前梳士巴利道或者馬頭圍道咁就算封剩雙線單程都唔會過於塞車嘅情況,但個個係快速公路嚟架
落重成本泵落去做係得,但值得要花10倍人力物力同時間去彌補呢個空間?

msdtk755 發表於 2017-12-22 13:57 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-12-21 11:42
難得今次樓主又講得無錯喎, 西鐵按原計劃直上天中天北,
好過屯天站位全部半天吊, 市佔率一定高過現時
屯門 ...

如果屯荃線拉去 洪水橋 到天水圍公園 做總站  咁就正啦  好似馬鐵咁
mrm23 發表於 2017-12-22 14:45 | 顯示全部樓層
bam1a 發表於 2017-12-22 13:20
亦唔係因爲賺到盡嘅
你要諗吓龍翔道一有大改道有幾大impact
而且係有一堆大車會用佢入新界或者九西,改道等 ...

其實同九龍城一樣,短期將龍翔道做改道,然後做明挖回填,工期未必會長過而家。

只不過係對鑽石山站服務會有較大滋擾。

如果當初唔係九鐵 bid 中的話,
成個故仔會唔同晒
s3n370 發表於 2017-12-22 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2017-12-22 14:45
其實同九龍城一樣,短期將龍翔道做改道,然後做明挖回填,工期未必會長過而家。

只不過係對鑽石山站服務 ...

龍翔道同九龍城唔同嘅係,九龍城道路仲有剩餘容量。
龍翔道係無剩餘容量俾港鐵封路
mrm23 發表於 2017-12-22 22:42 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-12-22 15:24
龍翔道同九龍城唔同嘅係,九龍城道路仲有剩餘容量。
龍翔道係無剩餘容量俾港鐵封路 ...

其實,以現時舊大磡村的地盤大小,足夠提供兩倍甚至三倍龍翔道臨時替代路線。

九龍城好,甚至紅磡漆咸道北好一樣係用工地提供臨時替代路線的。
斷估你唔會話龍翔道會遠比漆咸道北繁忙掛?

港鐵唔用,非不能也,實不為也。
s3n370 發表於 2017-12-22 22:45 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2017-12-22 22:42
其實,以現時舊大磡村的地盤大小,足夠提供兩倍甚至三倍龍翔道臨時替代路線。

九龍城好,甚至紅磡漆咸道 ...

大磡村雖大,但唔太長考慮埋龍翔道流量,車速同接駁道路
根本可以撥0既幅度係唔大

好似閣下所講,要用哂你所謂兩三倍替代路線,
龍翔道臨時限速要降到50甚至更慢
實際個彎會急到想行70都難
到時往返九龍東西0既市民,就會對實施呢個方案0既人士激烈問候

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
mrm23 發表於 2017-12-22 22:55 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-12-22 22:45
大磡村雖大,但考慮埋龍翔道流量,車速同接駁道路
根本可以撥0既幅度係唔大
...

其實要做 TTM,可以有好多野做的...
臨時限速又得,三線變四線甚至五線又得

大埔公路沙田段改建時,就由 70km/h 改做 50km/h

將跨月台轉乘站搞到重遠過九龍塘,
然後驚人唔用鑽石山轉乘,南北線就有十卡用台唔用,剩係用九卡...
呢 D 屎橋係龜記先諗到..