hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵綫唔覺唔覺已經14年,當初企硬唔入屯門區仲好過? ...
開啟左側

西鐵綫唔覺唔覺已經14年,當初企硬唔入屯門區仲好過?

s3n370 發表於 2017-12-22 23:01 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2017-12-22 22:55
其實要做 TTM,可以有好多野做的...
臨時限速又得,三線變四線甚至五線又得

無話唔做得架,問題係下個建議對市民有幾大影響
太大影響的話,根本唔會俾你上馬

無錯係可以加行車線,彌補因改慢令車流降低
問題係收番窄去收唔受影響0既三線路段,一樣會塞
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
mrm23 發表於 2017-12-22 23:04 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-12-22 22:45
大磡村雖大,但唔太長考慮埋龍翔道流量,車速同接駁道路
根本可以撥0既幅度係唔大

大磡村個 case,其實只要有四線闊度已經足夠,(連行人路大約廿米)
exactly 已經係現時沙中線漆咸道北的改路方法,

原:
大磡道/(東行)/(西行)/大磡村

Phase 1
大磡道/(東行)/工地/大磡村 (西行)

Phase 2
大磡道/工地 /(東行) /大磡村 (西行)

Phase 3
大磡道/(東行)/(西行)/大磡村
mrm23 發表於 2017-12-22 23:11 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-12-22 23:01
無話唔做得架,問題係下個建議對市民有幾大影響
太大影響的話,根本唔會俾你上馬

講大影響?有排都未及沙中線馬頭圍道/漆咸道北/高鐵西九龍站影響大掛?

馬頭圍道係主要幹道長時間封路,
漆咸道北係大規模改路
西九龍站更加唔駛講...
重有當年東鐵尖東站..

鑽石山站擴建有排都未有呢個規模...
s3n370 發表於 2017-12-22 23:14 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2017-12-22 23:04
大磡村個 case,其實只要有四線闊度已經足夠,(連行人路大約廿米)
exactly 已經係現時沙中線漆咸道北的改 ...

原理係無錯,不過一考慮彎度就出事
s3n370 發表於 2017-12-22 23:23 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2017-12-22 23:11
講大影響?有排都未及沙中線馬頭圍道/漆咸道北/高鐵西九龍站影響大掛?

馬頭圍道係主要幹道長時間封路,

請留意小弟於#27 0既回覆"龍翔道同九龍城唔同嘅係,九龍城道路仲有剩餘容量。
龍翔道係無剩餘容量俾港鐵封路"

至少帳面上,沙中線馬頭圍道/漆咸道北/高鐵西九龍站0既臨時改道
可以砌到同原有道路同樣容量
高鐵西九龍總站未開工之前,係塞得更恐怖
今時今日龍翔道要保持同原有道路同等容量,根本無幾多空間俾你玩

帳面上計得掂數,都有偏差0既時候
如果堅持要攘大龍鳳,龍翔道就要再改遠D。流量己經計唔掂數
帳面上連數都計唔掂的話,你話實行起上黎會有幾大鑊?

053h4 發表於 2017-12-23 08:51 來自手機 | 顯示全部樓層
qazwsaedx 發表於 2017-12-23 19:11 | 顯示全部樓層

PoohPoohJoe 發表於 2017-12-24 01:03 | 顯示全部樓層
先講講當年西鐵走線
其實我本身係反對西鐵入屯門
因為當年一路都講緊發展1.洪水橋 2.錦田
即係預計人口增長會幾大量
本身屯元天三區出市區番工既人已經多
再加上本身屯元天就業機會唔算太多
新區發展既人口大多又係出番市區
一條鐵根本就唔會搞得掂
而家就半天吊啦..
如果起屯荃出市區
元朗天水圍人應該唔會用
(時間應該會耐過西鐵)
屯門人叫兩飛又未必去哂屯荃
結果屯荃會變左高不成低不就
沿線起樓先解決到問題
但地理上面
屯荃無咩邊度可以大型發展,,,

至於運力問題
我諗係關客流事
東鐵雖然沿線人口多
但係流水客同樣比較多
例如關口<->上水 / ->沙田 / ->火炭 / ->轉車...
但睇番西鐵
大部分人(屯門至錦上路站)一上車
就起碼去到美孚先開始落
(荃灣西相對比較少,但呢個係讀U時既事,而家唔知有無變)
加上而家錦上路站都有時上唔到車
樽頸位就變成元朗至美孚呢一段起碼10-15分鐘既車程
但反觀東鐵
都有樽頸位
但應該無西鐵呢個咁勁
始終沿線有幾個大站上落
你好嗎 發表於 2017-12-24 02:25 | 顯示全部樓層
qazwsaedx 發表於 2017-12-23 19:11
全世界最繁忙唔係關閘-拱北咩?

全世界最繁忙鐵路口岸
qazwsaedx 發表於 2017-12-24 11:14 | 顯示全部樓層