hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輪椅位被濫用 輪椅客反被指阻地方?
開啟左側

[報刊新聞] 輪椅位被濫用 輪椅客反被指阻地方?

CX818 發表於 2017-12-22 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香港人一路以來都方便當理所當然
重可以咁惡
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20171222/57610573
EX-TL 發表於 2017-12-22 16:19 | 顯示全部樓層
「被乘客問返我,佢個行李擺邊度,我同司機根本真係唔識答佢喇。」
- 回應: 擺去自己座位或企位, 猶記得九巴11X某早更車長的落力表現, 即使個喼幾大, 個袋幾重, 通通跟身.

「行得走得嘅時候,跨一級有幾難?但對於我哋,一級已經係十倍嘅難囉。」說的是行人路邊的一小級石壆。
- 回應: 舊款巴士(如3ASV, 33XX)輪椅斜板揭起後, 那條銀色邊都好蝦輪椅人士, 加上有些車長室壞門鎖, 門係閂左, 車長先落車, 但一突然打開, 輪椅人士完全冇辦法通過, 有陪同者也倍感狼狽.

「個站已經有石壆我落唔到,其次佢(巴士)埋唔到嚟落板,我都係上唔到。」
- 回應: 我記得元朗某巴士站有此情況, 紅萼樓15A巴士站, 巴士停得唔好都有機會到壆.

巴士總站地上多設有輪椅標誌方格,讓輪椅朋友駛進去,優先上車;但中途站大多欠標誌,甚至用圍欄分割出狹窄的排隊通道,令輪椅難以進入。
- 回應: 後者情況多不勝數. 總站輪椅方格有時因褪色, 令普通乘客以為輪椅人士打尖, 例如機場地面運輸中心.

記者跟嘉敏到彩虹的一個巴士站,她需靠司機和途人協助移開圍欄......
- 回應: 聽起上來有點誇張, 但在行人路本身也相當狹窄之情形下, 此做法無可厚非.

嘉敏發現部份巴士的地台下降幅度較少
- 回應: 有的車長直情當輪椅人士有四個轆就係萬能, 不降仲要反升, 該車長之表現, 本人已作出投訴.

手部肌肉萎縮的她要解開被胡亂繞作一團的安全帶
- 回應: 繞作一團, 目的係方便扣穩手推車

「有啲掹極都掹唔到」
- 回應: 九巴LB7092係1cm都掹唔到.

「有啲就綁完都鬆嘅,綁嚟都無用」
- 回應: 九巴PW4057條安全帶廢到嚇死人.

他慨嘆有車長不待他泊好輪椅,就匆匆開車
- 回應: 我都試過, 平時車長會再三確保扣好晒, 鎖好晒轆先開車, 9/12/2017下晝搭TP9665@619灣仔返觀塘, 站位停左去前一個站牌不突止, 輪椅未停定已經開車, 好在我身手敏捷, 一手扶穩輪椅, 一手鎖轆, 輕輕撞到隻手.

巴士公司應加強對車長的培訓和指引,了解車長平時是否如實執行。
- 回應: 呢樣好靠有關人士主動作出加許/投訴.

新巴和城巴則表示「空間適合大部份輪椅進出及停泊」
- 回應: 一DD啦, 33xx 九巴ASV 3ASV等亞記車身同埋ATS堅窄.

正與運輸署研究,在合適的中途站增設輪椅標記。
- 回應: 特別係站細多路線停的分站, 至少要在站柱下預留一部輪椅的空間, 要保證一般乘客排隊時, 不會排進該空間, 有足夠位置讓輪椅駛入, 例如和樂邨觀塘方向28B 601巴士站, 站柱下本來的空間變成28B乘客候車處後, 該站牌所有路線的輪椅人士沒法正常候車.
qazwsaedx 發表於 2017-12-22 17:25 來自手機 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-12-22 17:37 | 顯示全部樓層

qazwsaedx 發表於 2017-12-22 17:25
好奇一問:點解輪椅板唔放係中門?

估: 車頭拍埋去點都容易過落車門拍到埋去
加上要俾錢

如果俾現金既經車長/第三者手就唔係幾好啦

clivetock 發表於 2017-12-22 17:41 | 顯示全部樓層
qazwsaedx 發表於 2017-12-22 17:25

1 方便司機操作,唔使行咁遠
2 低地台巴士降低車身係降低前軸,所以降低車身之後前門離地距比中門少,輪椅上車容易啲
3 順路上車時拍卡/入錢
AV296 發表於 2017-12-22 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層
就算整咗大站專用輪椅位, 都未必work

紅隧的107/171/103/etc 專用輪椅站位都幾乎冇人用

巴士埋完正常站位, 根本被車龍搞到埋唔到輪椅站位
EX-TL 發表於 2017-12-22 17:49 | 顯示全部樓層

停站時, 上車門要對正隊頭, 若果斜板在中門, 有機會被排隊人龍, 或者巴士站亭柱躉擋住輪椅落車去路, 釀成意外.

即使巴士可以停在較後的位置上落輪椅, 完成後才駛前到一般乘客候車處, 變相一個站停兩次, 應該你同我都唔想見到.

除非好似港運城東行巴士站, 因行人和行車路面的差異, 需要把輪椅人士候車區分開擺放, 正常情況下唔鼓勵作參考.

現時, 輪椅人士會在站牌下或指定位置候車(通常在一般乘客排隊欄前一點的位置), 車到站, 程序是先讓輪椅人士上落車, 然後才輪到一般乘客上車.

在沒有排隊欄的巴士站, 要以防上車乘客不理輪椅人士先衝上車, 車長功力好緊要.
樂仔〞 發表於 2017-12-22 18:18 | 顯示全部樓層

放中門基本上要拉直哂成部車先上到個輪椅客,但有時個站唔一定咁容易比你拉直部車
放車頭只要個車頭近路邊就搞掂
qazwsaedx 發表於 2017-12-22 19:40 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-12-24 04:12 | 顯示全部樓層

一句到尾 搭的士啦
坦克王EH 9697