hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度觀塘區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度觀塘區巴士路線計劃

castanopsis 發表於 2018-2-8 11:39 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2018-2-7 22:29
你講得無錯, 就好似我都唔多贊成一樣
一路以黎我都覺得原線出尖咀, 番黎入啟晴係最好
最短時間行晒而且同 ...

塞翁失馬,焉知非福

東西線下年中就通
啟德去尖東,搭地鐵連車都唔使轉
224X就算今年入咗啟德,可能都係玩一年之後又跌客

反而如果224X拉入三彩轉全日
就真係長做長有

——————————

啟德需要既,其實係佐敦線
因為就算東西線通咗,都要轉兩次車
我之前就建議2E延長,經承啟道入啟德啟麗,取代5D

如此
啟德啟麗去下路密咗快咗
啟德又有佐敦車
然後224X靠三彩撐起
多贏

JX9097 發表於 2018-2-8 12:59 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-2-8 11:39
塞翁失馬,焉知非福

東西線下年中就通

其實都唔明運吉係咪同三彩有仇224X應該老早就拉上去變全日
2X搞咁多年先變到出嚟, 但定線又有d不倫不類
(回程又唔夠快...去程都拉慢埋)

依家淨係得條28B同9拉上去, 兩條都係主力做流水
(最多計埋條606A喇...)
真係去旺區就一條正常d嘅線都冇
castanopsis 發表於 2018-2-8 13:39 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-2-8 12:59
其實都唔明運吉係咪同三彩有仇224X應該老早就拉上去變全日
2X搞咁多年先變到出嚟, 但定線又有d不倫不類
( ...

運輸署眼中三彩係地鐵沿線
唔係地區嘈,上面分分鐘連彩虹小巴都唔會有

而事實上三彩個行人系統,確實做得唔算差
宜家班居民都相當習慣落九龍灣/觀塘道搭車

當然,咁唔代表三彩交通唔使做/唔值得做
當連尚德都撐得起幾條邨巴
三彩個經營環境無理由差過尚德

2X我一直覺得應該擺樂華
行完三彩中軸線就飛彩霞道天橋落山
然後不停站直飛深水埗
咁就可以大條道理抽2A車去谷密個班次

太子旺角,再搵9拆線處理

加埋224X,以及一條 觀塘<>三彩<>紅萼樓<>新蒲崗 買餸/轉乘線
成個網絡就完整得多

JX9097 發表於 2018-2-9 10:42 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-2-8 13:39
運輸署眼中三彩係地鐵沿線
唔係地區嘈,上面分分鐘連彩虹小巴都唔會有

之前有板友提及過彩霞道天橋疑似fail
所以冇巴士線經天橋落山走
若果2X真係搬去樂華的話
相信要經由坪石落山(跟111P走法)

9本身派車都唔多
(未延長前好似得唔夠10架)
相信唔加車都幾難拆線畀三彩直出旺角
S3BL100 發表於 2018-2-9 14:16 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-2-9 10:42

9 其實本身 10 部車,如果一條彩福特快旺角尖咀,
一條黃大仙原線至尖咀,兼且回程延遲頭車,
其實係可以做到每條 30 分一班

而且重點係,9X 可以同 2X 聯合班次,做每 15 分一班快線往來彩福至太子/旺角。
2X 而家行車時間太充裕,
2X+9X 互跳,加四部車就可以,換言之最後分分鐘有車剩

而正線減到 30 分一班又唔會唔夠載,
真係剩一部車,拎俾黃大仙做其他重組仲好

至於 2X,問題係淘大以至啟業麗晶又真係有客,無理由放棄,
就算彩霞道天橋可以行巴士落山都好,
樂華自己拆條 30 分一班快線,同 2X 聯合班次,
再縮 2A 西九段,都實際過一條掃晒樂華三彩

而且仲可以將西九特快段變相加班,吸引乘客,
又可以補返 2X 早半年拉落橋後流失左的位

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-2-9 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-9 14:16
9 其實本身 10 部車,如果一條彩福特快旺角尖咀,
一條黃大仙原線至尖咀,兼且回程延遲頭車,
其實係可以 ...

以前睇落就得,但而家睇返好似有區議員嘈延長後減班,換句話就算縮短至彩虹/黃大仙,都唔可能減落30分鐘一班,最少繼續用7架車

到時候如果要縮短,黃大仙個大帝又會話冇左入總站來往彩虹新蒲崗,而家9延長都塵埃落定,到時候注定有彩福↔黃大仙流水要做走唔甩

事到如今,要再重組非常困難,唔加資源再重組,更困難
castanopsis 發表於 2018-2-10 15:57 | 顯示全部樓層

唔知詳情
但我覺得值得再試路,就算逼住用短車都係咁話
行三彩中軸線飛橋,同兜淘大,效果爭太遠

加車問題
我某程度上同意上面話13D入黃大仙,取消9
咁就10部車任你玩

仲可以順便將6D掟上富山/慈南
節省資源又執多一水客

FY5856 發表於 2018-2-10 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層

之前好似有版友問過 TD
TD 覆番黎係話條天橋冇禁止巴士行駛
但應該唔順路所以先唔用姐
如果 2X 由樂華開兜上到彩福再用天橋落啟業又太兜
唔上彩福上彩盈之後就落橋又做唔到上面堆公屋
所以都真係幾兩頭唔到岸同埋唔順路
castanopsis 發表於 2018-2-10 16:55 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2018-2-10 16:46
之前好似有版友問過 TD
TD 覆番黎係話條天橋冇禁止巴士行駛
但應該唔順路所以先唔用姐

唔知你有無去過彩福?
彩福落去下面彩霞道搭車,其實唔遠
寶達翠屏樂華大把位行出去搭車遠過彩福
重點反而係巴士要來回加站停曬兩組巴士灣,對正個lift塔

更加要知道,彩福搭出淘大所需既時間
其實已經夠佢地落去下面搭車出到啟業
10598C 發表於 2018-2-10 21:10 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-2-10 16:55
唔知你有無去過彩福?
彩福落去下面彩霞道搭車,其實唔遠
寶達翠屏樂華大把位行出去搭車遠過彩福

其實彩德經隧道落盈安樓搭車極度方便,彩德偏西嗰幾棟甚至好過去彩亮樓搭車