hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 富豪超級奧林比安討論
開啟左側

[車型及機械] 富豪超級奧林比安討論

S3BL470@98A 發表於 2018-1-5 23:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tridents 發表於 2018-1-5 23:57 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2018-1-5 10:20
超豪同尼奥普籣有個問题,就係成日漏氣

原來有呢個問題.

以前座 9 頭豪行 7 71 973 瑪麗開始落西營盤好易無風警告燈響, 吾好彩既聖安多尼已低風壓響, 正常去到郵局低風壓燈響, 試過水街皇后大道西支燈起步行左一個車位, 然後手掣低風壓, 結果十字路口手掣拿死架車行吾到.

返而 970 DA 頂閘都好, 西營盤水街落到電車路好少低風壓, 又試過一次 DA 落到李陞低風壓響.

吾記得 9 頭定 VA 定 LA, 試過幾次落山道天橋一路低風壓響到西隧口.
tridents 發表於 2018-1-6 00:10 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2018-1-4 22:01
因為新巴工程部人手不足,其次新巴技工母須2年學識整一部巴士,九巴要求係2年識整一部巴士。50XX本身起步慢 ...

公司本身管理不善, 現在車頭波箱尾擔部門比左城記, 抬完靚既, 或用全新件抬既就留返城記自己, 其它好貨, 或新舊件合併抬出黎既極品就益新記.
HV9990 發表於 2018-1-6 00:43 | 顯示全部樓層

尾擔響係咪者係話著咗車個車尾喺度"itit"聲響?
呢樣嘢喺富豪車度都幾常見,由AV到而家B9都有
KCRC . Keep Moving
tridents 發表於 2018-1-6 09:44 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2018-1-6 00:43
尾擔響係咪者係話著咗車個車尾喺度"itit"聲響?
呢樣嘢喺富豪車度都幾常見,由AV到而家B9都有 ...

富豪及 ZF 擔打柴好少機會聽到, 當一響框框聲已經要停車吾行得, 要拖車黎拆橫塞才可拖返廠.

返而 Dana 擔大家聽到熟, 當收油時有嗚鳴聲, 就係尾擔差速響開始打柴, 朋友講 Dana 呢樣好就算嗚嗚聲仍可繼續做生意行多一排吾駛理佢, 就算有人打返黎話車底響, 大部份仍可叫司機楂返廠吾駛拖, 咁當然有例外.

朋友吾講又吾知, 原來歐二及三躉條 Dana 擔係吾同, 本身歐二襟行, 歐三質素更好更襟行, Neoplan ZF 擔就屬於超級襟行.
KMBAVC19 發表於 2018-1-6 11:35 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2018-1-4 23:21

1. 你唔係唔知三波躉尾牙細到一重磅就上唔到斜啩,尾牙細會慳油。。。
2. 其實重點唔係三波,而係超豪用Vo ...

尾牙細唔代表慳油
歐二躉上斜能力勁側同全盛時期豬車廢側慢過白板
你踩油踩得耐點到會食油過踩少一分鐘油

B10TL係用到V箱,不過跟豪偈係塞唔落4波咁解,不過ZF4波同5波聽聞話尺寸差唔多所以塞得落
其實B10TL個引擎室基本設計係同舊時豪係冇分別,豪車年代可以做到幾多原裝配搭B10TL都得,睇你肯唔肯做咁解
夠膽嘅當年重用康偈搭落B10TL跟V箱4波都得

講開又講,聽FB著名男車長講過歐二躉頭幾批車啲件嘅質素好大問題
同埋中擔乸鮑魚問題好似幾普遍,間唔中見到Trident中擔一路行一路踩油一路出迫力聲
同時都好似因為咁燒咗幾架車

豬車衰咗水箱擺位食迫力粉,唔成日洗一大熱天時就好易滾
迫力唔知點解軟到痺,踩到好深都好似冇咩力
好嘅係堂軚比較輕,冇躉車咁重
風缸一打開放風水出曬嚟,整水箱分分鐘要成個電視拆出嚟

躉車就得估牛力,迫力好踩但係重,聽聞唔同批次嘅躉車迫力軟硬輕重都有啲唔同
上斜一重起上嚟慢過白板,豬車都過到頭
電線用耐咗脆過薯片
仲有個個都知嘅冷氣焗,真係唔知點解會咁,豬車一路都好過佢而躉車愈舊愈熱

Neoplan冇咗發尾聽聞堂軚重到一唔小心可以攞工傷
死氣喉聲嘈到爆炸,部車仲好惡整,變相近期早退潮優先搵佢祭旗

男人堂軚好大唔好用而且部車好浮,不過因為老九唔鐘意男人偈所以自然成為惡整車之一

B9同豬車差唔多,比較後期嘅歐三B9聽聞迫力有缺陷

總之頭幾代金車都各有大問題,係E500 Turbo開始先好啲
koneotis 發表於 2018-1-6 21:10 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2018-1-6 11:35
尾牙細唔代表慳油歐二躉上斜能力勁側同全盛時期豬車廢側慢過白板
你踩油踩得耐點到會食油過踩少一分鐘油

其實都要睇巴士公司有無心保養

新巴堆10XX最尾果年似乎整過冷氣
送風雖然唔夠新車,但溫度都夠凍
相反我搭過超豪同焗桑拿無分別
而30XX係冷氣槽設計問題,無得救

而有趣地新巴近年冷氣保養係好過九巴
而家堆歐三豬普遍都十分夠凍

我覺得内籠而言最近新城保養好過九巴
最起碼堆81XX同頭批55XX都叫見得下人
相反九巴連T牌ATENU内籠都充滿鞋印同污跡
更加唔好講同55XX同期的ATEU, ASV

不過引擎呢...
新城唔少E50D都變聲變得好緊要
Mueller 發表於 2018-1-6 22:58 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2018-1-6 21:10
其實都要睇巴士公司有無心保養

新巴堆10XX最尾果年似乎整過冷氣

除咗變聲之外, 好似唔少早期MMC個水箱都勁嘈, 剎車嗰陣最容易聽到, 但都冇歐3 B9嘈得咁緊要

相反舊款E500水箱就好似冇乜點嘈

另問, 歐3 B9水箱嘈人所共知, 用耐咗ge歐5 B9水箱有冇愈嚟愈大聲?
HW8373 發表於 2018-1-7 00:29 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2018-1-4 13:37
新車落地有人楂上手話吾夠軚仲差過 ML, 又有人楂上手吾覺吾夠軚, 技術夠無問題.

批車頭 5 年好少野壞,  ...

bdb 年代好似有人提過話新落地 50xx (相信係頭批) 行 104
點知竟然唔夠軑轉入旺角道
照計如果個司機係中巴過檔渣開三軸車行 104 應該唔差得幾遠

不過另外唔唔記得邊度睇過話 ML 轉向都係一部部
去到英國個堆 ML (通常都係大牌箱) 寧寧舍舍頭批 ML16 特別唔夠軑

技術搭夠都的確緊要
早一兩年經常入夜後搭 2 號港澳碼頭返則魚涌
出奇地最快圈速之一係 5054 做出
中環碼頭至中央圖書館中途大量直角彎銳角彎
都係正常速度劈
2 號咁多 33xx 38xx 都未必個個轉得咁順

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
HW8373 發表於 2018-1-7 00:32 | 顯示全部樓層

cy35 發表於 2018-1-5 11:47
大概係咁(部分車會有少少分別)
奧粘:2圈半
歐二超豪(頭批):2圈半

Olym 有邊批得 2 圈半?

印象中起碼見過坦克蘭、過檔 VA、90xx、9xx
扭盡軑都係多過 2 圈半但爭少少未夠完整 3 圈

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760