hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 富豪超級奧林比安討論
開啟左側

[車型及機械] 富豪超級奧林比安討論

KMBAVC19 發表於 2018-1-8 22:05 | 顯示全部樓層

joelty 發表於 2018-1-8 06:40
你知唔知標點符號的重要性?

個system排版一直有問題,唔關我事
尋日我打嗰陣冇嘢分咗行,點知今日就瀨嘢
 樓主| 河豚 發表於 2018-1-8 22:15 | 顯示全部樓層
咁樣如果攞12 米龍同 12 米超豪比

邊款轉向差 d ?
KMBAVC19 發表於 2018-1-8 22:37 | 顯示全部樓層
HW8373 發表於 2018-1-8 13:09
部車熱呢樣野作為行人都好明顯感覺到
以前等電車等過馬路或者等巴士最怕歐三 B9 停係隔離狂噴熱氣
起步風 ...

通常10幾度都嘈到乜咁嗰啲車好大機會水箱Sensor已經壞咗
小弟屋企樓下有條線嘅前掛牌車係KZ6846同8212,兩部水箱Sensor都係壞嘅
當年涷到得3度水箱照扯住嚟行 ,開暖氣都因為水箱水唔夠熱所以唔暖
不過啱啱行完斜路嗰啲唔計(呢啲就正常嘅)

新創建壞Sensor真係好常見唔知點解,短短三四年都壞曬咁濟,反而對岸都冇壞
本人所住嘅地方就比較少見新創建車,但入得嚟嘅MMC好難撞正一部唔壞Sensor,
有機會過海遊河嘅時候,見到連啱啱攞牌嘅車都壞Sensor

Trident自原祖代都係好鬼熱,等車見親佢哋都成日食曬啲熱風
MMC仲要已經將水箱擺到正,唔似舊時Trident咁打斜擺,引擎室空間又大咗,散熱口又改大咗,散熱效果反而冇改善,真係唔知點解
Btw,歐三躉啲水箱聲同歐二躉唔同,其實係咪成個水箱唔同咗?
KMBAVC19 發表於 2018-1-8 22:56 | 顯示全部樓層

河豚 發表於 2018-1-8 22:15
咁樣如果攞12 米龍同 12 米超豪比

邊款轉向差 d ?

一定係超豪好過龍
龍車得45度,豬車用鋼頭軨就50度,ALCOA軨就53度
軸距未搵但兩者都唔會差太多(因為大家都係12米)
同樣都係尾驅車,即係有效軸距都應該係差唔多
點都係超豪好劈過龍
Mueller 發表於 2018-1-9 18:58 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-1-8 00:47
新創建嗰邊啲E500Turbo水箱Sensor十架有九架都壞,所以就長着failsafe死吹爛吹嘈到就嚟想掟磚
反而九巴都 ...

多謝師兄分享, 想請教下你水箱sensor有咩用? 運作原理大概係點?

睇過一條youtube片, 喺flyer MMC下層車尾錄, 一加速同減速, 水箱聲量同個引擎聲量差唔多, 甚至水箱聲大過引擎聲, 心諗舊款E500從來唔會咁
KMBAVC19 發表於 2018-1-13 11:04 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2018-1-9 18:58
多謝師兄分享, 想請教下你水箱sensor有咩用? 運作原理大概係點?

睇過一條youtube片, 喺flyer MMC下層車 ...

水箱sensor其實用嚟睇住個水箱水啲溫度,大到某個溫度就開着把水箱風扇,增強散熱效率。

之前我話個水箱Sensor壞講緊嘅係呢個Sensor壞咗,測唔到溫度。呢個時候佢就唔知水箱水幾多度,於是為保安全就開盡把水箱風扇死扯爛扯。即係themostat failsafe。(唔知有冇串錯字)

要解決呢個問題好簡單,換咗個Sensor佢就得,佢只要知道個溫度就會唔再死扯爛扯
HB00610 發表於 2018-1-15 13:33 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2018-1-6 11:35
尾牙細唔代表慳油
歐二躉上斜能力勁側同全盛時期豬車廢側慢過白板
你踩油踩得耐點到會食油過踩少一分鐘油

我記憶中當年三波躉的確係為慳油而搞到尾牙咁細嘅。

當然講實際效果,係另一回事,BE/ATE副864.5本身都DNR再廢K/D,搞到屯公上斜仲衰過6頭同3AD都係呢D問題。

不過三波躉一上斜,係快同慢都好極端,快嘅上屯門公路爆贏ES龍。

慢呢,佢唔同豬/飛鏢仔,再慢都同你一油頂到上去。

佢上唔到就真係同你上唔到。

DK5416 發表於 2018-1-18 00:47 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-1-8 22:37
通常10幾度都嘈到乜咁嗰啲車好大機會水箱Sensor已經壞咗
小弟屋企樓下有條線嘅前掛牌車係KZ6846同8212, ...

有啲超豪個sensor唔係壞,特登較長行風扇,避免水滾……
某啲長期跑斜路嘅ATS都一樣
KC8249 發表於 2018-1-18 02:13 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2018-1-18 04:32 | 顯示全部樓層

DK5416 發表於 2018-1-18 00:47
有啲超豪個sensor唔係壞,特登較長行風扇,避免水滾……
某啲長期跑斜路嘅ATS都一樣
...

舊車計聽朋友講, 超豪水箱轉數較高, 佢印象中最高大約 2 千轉, 因為轉數高平均計 2 年左右要換某組零件 (佢講過個名但小弟聽吾明).

最近又問朋友呢排死咩車多, 佢話超豪前排無野, 然後一星期死 2 架車頭要抬, 其中一架吾知話中盤定嘩佬定咩位置漏水, 咁就伙記用左 7 日抬車頭.

同期又死多 2 架 E500 車頭, 朋友講公司無人無件無 Budget, 呢 2 架 E500 一早 Port 左要跟車頭 (只用拆中盤大修大概 3 日吾駛成副抬出黎), 點知上面話無 Budget 要架車行住先, 結果車頭死到一定要抬, 得不償失.

朋友又分享多樣野, 著吾到車無風油軚, 又要拖車拖住扭入坑, 最輕軚係超豪, 最重係 Neoplan.