hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度中西區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度中西區巴士路線計劃

巴士的膠 發表於 2018-1-5 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

X970真係唔知有乜客,朝早去旺角又唔係特別多人,去佐敦仲叫做博下膠鐵

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
alsonchc + 1 英雄所見略同

查看全部評分

sq285 發表於 2018-1-5 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-1-5 16:58
X970收13.4 唔怪得可以開線,仲係抽970X車

33X唔過開收過海價,過海就收高一級

下年就13吞埋12再加2轉13轉乘畀碼頭客

13又做返20分一班
由3B/12/13陰到依家
城巴慳咗幾多部車落大西北
n281 發表於 2018-1-5 17:05 | 顯示全部樓層
X970 應該可以唔入蘇屋
直行長沙灣道到荔枝角站為終點
kay 發表於 2018-1-5 17:05 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2018-1-5 17:01
下年就13吞埋12再加2轉13轉乘畀碼頭客

13又做返20分一班

其實半山近年都多動作
1.23A取消
2.23/40/40M減班
3.3B取消

不過半山都有港鐵站,中環接駁既功能無左好多
世界很簡單 人類很複雜
da54 發表於 2018-1-5 17:12 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-1-5 17:05
其實半山近年都多動作
1.23A取消
2.23/40/40M減班

有地鐵嘅西營盤半山,中環半山仍然係無地鐵的~~
至於你們信不信?反正我信了
JCTK 發表於 2018-1-5 17:16 | 顯示全部樓層
surprised 無陰 4/4X/7/71/90B/91/94
要還神
kay 發表於 2018-1-5 17:24 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2018-1-5 17:12
有地鐵嘅西營盤半山,中環半山仍然係無地鐵的~~

可能我講得唔清楚
西營盤半山都唔見左好多客

不過40/40M低能重組唔做
下一步應該陰乾12,去抵返條數
世界很簡單 人類很複雜
andrewyl 發表於 2018-1-5 17:46 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-1-5 17:24
可能我講得唔清楚
西營盤半山都唔見左好多客

我 都 surprised 23 / 40 / 40M 呢 3 寶 無 上 RRP .
反 正 23 都 係 天 價 收 費 ,  加 埋 柴 小 最 叻 既 雙 向 收 費 (華 富 <> 灣 仔 收 $5.3) .
搵 23 落 華 富 北 已 經 搞 惦 晒 40 , 綠 小 31 . 一 石 二 鳥 幾 好 呀 ...
華 富 可 以 東 西 兩 邊 落 東 區 , 最 多 都 係 加 番 幾 架 車 , 但 就 可 以 cut 走 40 篤 眼 篤 鼻 線 .
小 新 話 晒 都 收 佐 咁 耐 天 價 , 都 係 時 候 回 餽 下 .

alsonchc 發表於 2018-1-5 17:47 | 顯示全部樓層
X970真係好無言
我諗到唯一理由係想陰乾171P, 目的係想喺九巴身上拎埋嗰半條線
但即使係咁, 哩個建議真係講得好聽D就過分進取, 講得差D叫屎橋
個發展部諗乜野架

1. X970旺角道>彌敦道, 即係只係去到太子, 有半個旺角都去唔到剩係做太子深水埗長沙灣, 又入唔到荔枝角工廠區, 養得起條線?

2. 以GOOGLE統計, 海怡落西隧, 完全唔塞最快都要20分鐘
去到旺角最快都要30分鐘
已經乜都未計
尤其香港仔魚市場, 瑪麗實停, 朝早仲要巴士隊停站
計盡都係同地鐵/同171P差唔得好多
我唔明白點解海怡人會揀13.6既X970, 仲要行, 而唔揀11.1既171P?!

WHT_SH

WHT_SH
理性討論+互相尊重
3asv6 發表於 2018-1-5 17:59 | 顯示全部樓層

X970果然貼中唔係行全日,仲要得朝早兩班.比翻
0的資源做好970系先啦.一開將呢條拉落荃葵換590
兩味,590無服務時間先開.呢條反對開辦,用X970
黎換590兩味係我諗多左...

幾時有南區RPP?又係幾個月後先有?!

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架