hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 2036年港鐵系統早上載客量推算
開啟左側

2036年港鐵系統早上載客量推算

ryandroid 發表於 2018-1-6 21:00 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2018-1-6 19:50
EXH計晒兩條線出閘係16,000, 相比WAC 23,000又唔算差

我都知
不過幾年後完工嘅沙中綫嘅會展客都有一萬人
對灣仔站天橋人流已經改善咗
而北港島綫只係新增6千人喺會展出閘
但相比灣仔仍然有2萬3人出閘
北港島綫對分流灣仔站嘅意義係咪條講到咁大?

而且灣仔站遲啲會起隧道去稅務大樓
就算冇北港島綫
灣仔站天橋人流會進一步被分流
北港島綫以添馬、會展、維園走綫方案已經不存在以往基於大規模填海所估計嘅經濟效益及網絡效益
咁仲係咪必然選擇呢?

北港島綫三個站夾埋得每小時萬幾人出閘
港島綫一個站已經夠有凸
急急咁俾二三百億換嚟冇乜效益嘅走綫
不如諗下其他走綫方案係大家都受惠仲好

我心目中係將北港島綫南移
遠遠比北港島綫更有效分流
同時兼有換綫及交匯嘅好處
呢啲都需要各方面進一步研究

如果依家就決定用北港島綫交匯方案未免有點固步自封
 樓主| eternalflame 發表於 2018-1-6 21:18 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2018-1-6 20:44
粉嶺站預計是第三大最多人次進入車站 (每小時22,000)

已經修改了

bobbycheng 發表於 2018-1-6 22:15 | 顯示全部樓層
荃灣係工貿區
但係荃灣站得7萬人出閘咁少?
因為比荃灣西站攤薄左?
巴士的膠 發表於 2018-1-6 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-1-6 21:00
我都知
不過幾年後完工嘅沙中綫嘅會展客都有一萬人
對灣仔站天橋人流已經改善咗

所以另文我都有提過屯港線可以在港島起另一條東西向快速鐵路,可以考慮經港大、中環南駁南北線,甚至在中環南站後經跑馬地(閘外換乘銅鑼灣)、鰂魚涌、耀興東、小西灣、佛堂洲(可在佛堂洲填海起車廠)

但就反對將北港島線南移,北港島線可以在維園/會展有大型活動時疏散人群,就算平日人流唔標青都值得起
DIH 發表於 2018-1-6 22:57 | 顯示全部樓層

第一個表「十大最多人次進出車站」,天水圍出現了兩次,我估第二次係手民之誤吧。

至於北港島線,首先,沙中線已經建成會展站前後的隧道,如不使用就會好浪費,而且西面有香港站吊住,南移唔到幾多。最多人出站,香港站排第5,這些人當中有部分應會來自北港島線。此外,我唔知個顧問研究係點做,從最多人入站列表見到,28個站之中有20個站都係去會展方便過去灣仔(即南北線、東西線、東涌線及將軍澳線車站),既然會展同灣仔地理上接近,而且北港島線客流比港島線少,可能會有人寧願行遠少少都唔搭港島線,唔知研究model有冇考慮到呢樣。

若想服務較南地區,北港島線點調都好難搞,不如索性觀塘線延長:
黃埔-
炮台山(上下層轉乘)-
大坑 (銅鑼灣道) 或 天后 (現天后北方加建月台)*-
禮頓山(通道連接時代廣場、希慎道、跑馬地東、賽馬會)-
大道東(胡忠大廈一帶)-
金鐘 (港島線月台以南同水平同方向轉乘**)
中環南(預留)

*補回天后站北方月台方案
**原文為「設於比南港島線更深的地層」
ryandroid 發表於 2018-1-6 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-1-6 22:44
所以另文我都有提過屯港線可以在港島起另一條東西向快速鐵路,可以考慮經港大、中環南駁南北線,甚至在中 ...

以目前情況嚟睇
東涌綫尚有空間加班應付2030年嘅新增港島過海客流
反而觀塘綫即使有東九龍綫及沙中綫落成都會繼續迫爆
所以九龍東西綫連接屯門洪水橋有更大意義

嚟緊港島嘅新發展包括銅鑼灣加路連山道地皮、灣仔合和二期、金鐘廊重建
淨係呢三個都為港島綫帶動成千上萬嘅人流
都仲未計灣仔、銅鑼灣地下街發展
北港島綫完全幫唔到灣仔南及銅鑼南嘅新發展及需求
南移有明顯嘅經濟效益
就如西港島綫及南港島綫通車令路面交通大為改善
灣仔南及銅鑼灣南亦都塞車不再
效益明顯高於海皮走綫

相反
會展已有沙中綫
維園亦有銅鑼灣及天后站
要應付大型活動可以用巴士作特別班次
中環灣仔繞道都快將完工
路面交通係足夠應付灣仔北及銅鑼灣北嘅人潮
尤其大型活動結束所屬嘅非繁忙時間

鐵路最大效益係應付通勤交通需求
數字明顯指出北港島商業區中央及內陸才是通勤主要目的地
而並非現時北港島綫嘅海皮走綫
ryandroid 發表於 2018-1-7 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2018-1-6 22:57
第一個表「十大最多人次進出車站」,天水圍出現了兩次,我估第二次係手民之誤吧。

至於北港島線,首先,沙 ...

北港島綫要南移其實並非不可能
我講講我心目中嘅走綫之前
先聲明我唔會對工程可唔可行作太多回應
呢啲應該係俾政府同顧問研究先有較實在嘅結論
我唔想喺度又要應付無任何實質意義只消耗時間嘅口水戰
西港島綫、東九龍綫呢啲地形複雜嘅鐵路
政府未話起之前都有人出嚟ban話唔可行
結果都要到政府話批淮起先算總結到係可行
依家好多時答唔到100%可行就出嚟ban 人
只不過係為ban 而ban
而唔係研究討論
(個聲明唔係針對特定人士,只係講定我自己嘅立場)

先答你會展站預留結構
南移好似浪廢咗
同樣交匯其實都浪廢咗將軍澳綫掉頭隧道
難道交匯就唔係浪廢?

會展站預留結構可以留低
之後話唔定西部外走廊或者觀塘綫過海段或者其他新鐵路可以喺港島北行海皮
但依家鐵路行內陸嘅交通需求係遠遠大過及急切過海皮

海皮有中環灣仔繞道改善交通
但內陸已經發展咗之餘仲keep 住發展
但路面遠離高速公路之餘又道路狹窄
根本冇任何其他交通緩解措施

只有鐵路先可以舒緩港島北內陸交通
以及真正分流過海乘客
所以北港島綫南移內陸係值得研究

以下係我多年嚟構思嘅北港島綫南移內陸方案

東涌綫

東涌西>...>香港

[穿過愛丁堡廣場停車場、遮打花園去金鐘道,東涌綫月台跟港島綫下層月台差不多水平,所以喺伸延去中環站月台下面經過唔會太大問題,過咗港島綫路軌後喺金鐘道爬升]

>金鐘(雙層月台路軌喺金鐘道地底以鑽挖隧道、大堂及月台通道喺海富花園及金鐘廊去避免大規模明挖,就如以前嘅港島綫設計。雙層月台與港島綫水平相約、上層往柴灣、下層往東涌西,路軌會喺沙中綫月台上面地底跨過)

[沿向東伸延至軒尼詩道及莊士敦道]

>灣仔(雙層月台路軌喺莊士敦地底以鑽挖隧道、上層往柴灣、下層往東涌西、月台通道用返喺修頓中心/室內體育館附近一帶開鑿設跨月台轉乘、修頓球場亦可以用嚟做新月台通道甚至建閘口直通未來灣仔地下街)

[路軌沿灣仔道穿過摩理臣山經體育道直達禮頓山防空洞地底]

>禮頓(島式或雙層月台及大堂設於禮頓山防空洞地底、設付費區通道經勿地臣街或波斯富街去銅鑼灣站A 出口或月台)

[路軌沿禮頓道及高士威道直達天后站月台]

>天后>炮台山>北角>....>柴灣

將軍澳綫
   寶琳/康城>...>北角

[將軍澳綫掉頭隧道改喺地底穿過天后至炮台山隧道下面、經永興街/春風街/琉璃街去維園直達銅鑼灣站月台,炮台山與銅鑼灣之間兩條路軌隧道會交叉上下配合返現時嘅月台配置]

>銅鑼灣>。。。>堅尼地城

港島東及炮台山仍然可以直達銅鑼灣至灣仔
搭荃灣綫去油尖旺仍然只係兩程車
去中環以西可以喺北角或者灣仔轉乘將軍澳綫

將軍澳綫可以更快直達銅鑼灣以西
去會展改由金鐘站轉沙中綫
去香港站以西可以喺北角或者灣仔轉乘東涌綫

這個方案將換綫嘅弊處大大降低
並對來自香港各區嘅乘客都有所受惠
工程可唔可行係需要時間由專家研究
呢度可以判斷到可唔可行嘅話
政府請專家顧問研究嚟托?
請板友就得啦

冇100%可行就要ban 嘅話
咁板入面屯九綫、屯港綫、九龍東西綫係傾嚟做乜?

(重申:我唔係針對你或者特定板友,我只係想討論有啲建設性,如有誤會,先說聲抱歉)
Twinings 發表於 2018-1-7 00:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2018-1-6 18:28
好多人成日以為分散CBD比擴展現有CBD可以用少d錢去解決問題,但事實證明若果唔巨額投資,分散CBD只會制造 ...

九龍站同柯士甸站上蓋應該一早發展商業區,作為中環CBD嘅延申,地鐵網絡又方便,日後又有高鐵,仲可以表接駁機場,真係唔明點解起哂住宅
ryandroid 發表於 2018-1-7 01:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2018-1-7 00:56
九龍站同柯士甸站上蓋應該一早發展商業區,作為中環CBD嘅延申,地鐵網絡又方便,日後又有高鐵,仲可以表 ...

因為1998-2005嗰段時間政府缺錢掛
當時經濟差商業地難賣啲
ICC 得一幢商業地可以賣返貴啲
其他改住宅比較值錢
話哂一個站去到IFC兼有海景

又或者係同地產佬傾過數
都唔知係曾生定董生決定

上面純屬亂估
jpoon 發表於 2018-1-7 01:15 | 顯示全部樓層

個人覺得會展站數字被低估,因為每年有D大型展覽會展就會迫爆,但呢個數字未能反映有關情況
http://jpoon9394.blogspot.com/