hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 要興建青衣南站可行嗎?
開啟左側

要興建青衣南站可行嗎?

樓主| shing2664 發表於 2018-1-9 14:38 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2018-1-9 14:25
咁就請你提供一D可行方案去說服我哋覺得唔可行嘅人

Sorry,我的意思是經您和各位師兄所得出的共識發現原來是不可行的
eternalflame 發表於 2018-1-9 14:54 | 顯示全部樓層
shing2664 發表於 2018-1-9 14:20
師兄,呢版係鐵路討論,版友們唔討論的話,係唔會知道可行與否的

但走線立論點都要建基於現實吧,如果係天馬行空嘅點解唔係F版討論呢?
鐵路走線唔係玩simcity話我想加個站就可以穿條線過去
就算你只係畫地圖,地圖面上各種建築物都基建都可以左右鐵路走線
宜家有埋衛星圖甚至係Street View,至少都望下先再比較下自己個走線立論可唔可行

ryandroid 發表於 2018-1-9 15:26 來自手機 | 顯示全部樓層
shing2664 發表於 2018-1-9 14:38
Sorry,我的意思是經您和各位師兄所得出的共識發現原來是不可行的

其實呢個討論區嘅文化似係交計劃書俾交通工具公司、政府審批
而唔係集思廣益去討論嘅討論區
就連F 板出post 都要規定寫清楚站位、班次、價錢
寫完又會一大堆人出嚟講邊度邊度反對、價錢太低又蝕錢、價錢太高又冇人搭
但甚少有人認真討論或反建議
總之有人反對就ban

但巴士公司及政府出方案先會多咗人支持
唔係佢哋跟風
而係好多人有時當巴士公司及政府係權威
佢哋一拋啲概念但未有細節時
呢度有時唔討論細節就可以當啱哂
其他可能方案都會有問題存在
但巴士公司及政府未出方案住嘅話
討論空間會大大壓縮

不過搞笑嘅係政府、顧問出數字就會有啲人因為對自己不利而出嚟反駁
冇數字嗰時呢又會講到好有理據但up 自己虛構嘅數字

呢個世界根本無咁多資源去滿足哂所有人嘅所有需求
為咗互惠互利嘅就係需要大家互相體諒、妥協及有少少
但好多人緊抱山頭主義拒絕自己利益受損
亦有啲人驚咗山頭主義去屈服而令交通系統未能增加效益
喺度傾通常一係俾人反對到底
一係筆戰都底
唔會有咩新嘢可以傾出嚟
亦唔好期望有人會諗啲反建議去增加討論空間
通常都係炒政府或公司資料先叫做有啲研究討論
喺度傾唔好諗住好似chatroom 咁開放

有感而發
講得太遠了
eternalflame 發表於 2018-1-9 16:05 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-1-9 15:26
就連F 板出po ...

現實世界就係有好多掣肘同限制,可以係物理上唔容許,亦可以係觸及既得利益者嘅利益
所以真係敲定一個方案出黎,的確要有心理準備去面對各方的問題同質疑
用另一個角度睇,筆戰中其他版友的質詢都可以算係理順自己個計劃係唔係有考慮不周嘅地方
我唔信一個人可以俾到最全面的估計,但如果連質詢都認為係抹殺創意,咁你倒不如返去玩Simcity算吧

樓主| shing2664 發表於 2018-1-9 16:06 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-1-9 15:26
就連F 板出po ...

我當然明白世事無完美啦,何況現時政府落實興建既鐵路線還未興建好和落成
ryandroid 發表於 2018-1-9 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2018-1-9 16:05
現實世界就係有好多掣肘同限制,可以係物理上唔容許,亦可以係觸及既得利益者嘅利益
所以真係敲定一個方 ...

我認同你講嘅嘢先
我亦唔反對質詢
我都認為樓主有更多資料去俾大家深入討論會更好

質詢係冇問題嘅
有理有據嘅質詢係ok 嘅
問題係有幾多板友質詢後聽完人哋解答到自己時
會有幾多俾返正面回應或者支持呢?

不停挑骨頭或者無得挑時潛水就更多
避開反問嘅亦唔少
我唔認為呢個係良好嘅研究討論文化
ryandroid 發表於 2018-1-9 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層

shing2664 發表於 2018-1-9 16:06
我當然明白世事無完美啦,何況現時政府落實興建既鐵路線還未興建好和落成
...

我自己都歡迎青衣南有鐵路站
亦有啲諗法嘅
不過呢度喺呢一刻唔係適合討論嘅時機
建議樓主你考慮返我開頭列嗰幾個路綫自己構思、研究下先
遲啲再討論交流都唔遲
 樓主| shing2664 發表於 2018-1-9 16:33 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-1-9 16:24
我自己都歡迎青衣南有鐵路站
亦有啲諗法嘅
不過呢度喺呢一刻唔係適合討論嘅時機

我認為依家連屯荃鐵路都未計劃興建,就講屯九鐵路係大想頭
沙葵線較具可能,但沙葵線應包括石蘺或安蔭站
而家討論當然未遲啦,當年港鐵興建青衣站也不急於興建青衣南站,而且我都係見大家對香港新鐵路發展產生不同既想法,才開post討論的
eternalflame 發表於 2018-1-9 16:53 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-1-9 16:19
我認同你講嘅嘢先
我亦唔反對質詢
我都認為樓主有更多資料去俾大家深入討論會更好

首先如果有follow up questions係好正常架喎
每個人切入點同角度都唔同,你認為完美嘅人地觀點上覺得唔係
又有咩野問題呢?

人地無責任去遷就你需要認同嘅渴望

ryandroid 發表於 2018-1-9 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2018-1-9 16:53
首先如果有follow up questions係好正常架喎
每個人切入點同角度都唔同,你認為完美嘅人地觀點上覺得唔係 ...

但人哋亦都無責任去解答或抖正google 都搵到嘅正確資料
係咪先?

不停以低質素嘅問題去轟炸人收聲係一種困擾
亦對討論無任何建設性
我唔係針對呢個post 的
而我一直都欣賞你嘅文
你之前好多嘅質詢亦都係合理及有point
所以我針對嘅唔係你
我只講講我嘅感受咁je