hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何日系巴士始終不能成為香港單層巴士的主流? ...
開啟左側

[車型及機械] 為何日系巴士始終不能成為香港單層巴士的主流?

樓主| qazwsaedx 發表於 2018-1-8 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2018-1-8 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
qazwsaedx 發表於 2018-1-8 18:57
真係好少咩?
雖然我講專利巴士,嚴格上嚟講唔計鐵巴、愉景灣呢啲,但係唔好唔記得,呢啲非專利巴士車型 ...

九記當年大手買AM同AT,主要都係盡快有一隊冷氣車來開中產區新線,阻止綠van插旗,雖然都有啲區阻止唔到
但其實都唔啱香港用,AM說穿了只係一架旅遊巴,走廊極窄兼單門,行流水線非常唔理想
好快呢批車就過剩,AT十年內全退唔使講,即使AM都好多架係14、15年車提早退役
 樓主| qazwsaedx 發表於 2018-1-8 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2018-1-9 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層

qazwsaedx 發表於 2018-1-8 20:41
AM點講好呢……九巴版的確似旅遊巴,九鐵版有1+1就好啲
不過始終都係中型巴士,當時Fuso先係冷氣大型巴士 ...

喺日本有唔少MK做市內巴士,雙門兼有闊通道,有少部分仍在服役中
但九巴當年應該打算用AM做村巴式路線,盡量多座位,所謂用旅遊巴規格
可惜好多AM都用來行客路大上大落嘅路線,窄位窄走廊,一多人上落都逼到沙甸魚咁,成件事錯晒
如果一早係買新福利fuso/MP618個規格嘅大型單層車做呢啲線,受歡迎程度應該高得多
HV9990 發表於 2018-1-9 01:04 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-1-8 16:46
日本單層市區巴士太細架,坐過一次你就知,同埋日本都入緊掛接巴士

不過日本車又唔係樣樣差,起碼裝工好, ...

日本巴士一般最長可以去到11米以上,最近既三菱、日野/五十鈴最長就係11.1-2米
其實闊度高度個尺寸都接近香港用緊嗰啲車架啦喎

而家Fuso係德國Daimler子公司,理論上係有更大誘因去做出口生意
KCRC . Keep Moving
sq285 發表於 2018-1-9 11:52 | 顯示全部樓層
qazwsaedx 發表於 2018-1-8 18:57
真係好少咩?
雖然我講專利巴士,嚴格上嚟講唔計鐵巴、愉景灣呢啲,但係唔好唔記得,呢啲非專利巴士車型 ...

以下資料睇百科,或有誤差但相距不遠

九巴3938部巴士,3788部雙層,150部單層
城巴980部巴士,942部雙層,38部單層
新巴730部巴士,713部雙層,17部單層
龍運244部巴士,240部雙層,得4部係單層

鐵巴161部巴士,150部雙層,有11部單層後備
大嶼山124部巴士,10部雙層,114部單層
愉景灣54巴士,9部雙層,45部單層

珀麗灣23部單層

6250部城市巴士
單層加埋都係得400部左右
唔係少數民俗係咩

唔好忘記合德已經包起咗愉景灣
大嶼山又有大半用coach
其他公司一係就唔想要單層
一係就只係試車
最大果間都係用雙層廠搭單
香港島加埋都只係幾十部

日本公司又唔會整部雙層車
邊sell到香港
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
nwfb1001 發表於 2018-1-9 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層

日本本土係咪未有車廠出產全低地台(full flat)大型單層巴士?
因為見都營買Full flat車都要買Scania
gavrie01 發表於 2018-1-9 12:32 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2018-1-9 11:52
以下資料睇百科,或有誤差但相距不遠

九巴3938部巴士,3788部雙層,150部單層

其他用單層巴士城市,好多都係150-300部
sq285 發表於 2018-1-9 12:50 | 顯示全部樓層
gavrie01 發表於 2018-1-9 12:32
其他用單層巴士城市,好多都係150-300部

數量只係其中一樣
仲有大把因素影響

九巴成堆ADL同Volvo
叫佢順手整埋單層好過又要開多個品牌啦
其實150部都好多係用嚟周圍攝

龍運?得條R8用到一兩部單層,不如唔好攪,用埋雙層方便調車好過
鐵巴連果11部單層都唔想要

香港島加埋又得幾十部
要鬥平又唔會夠大陸青年平

愉景灣之前講咗拍住合德
大嶼山巴士普通車唔多,客車又要跟老冠
珀客?都有廿幾部嘅

日本車sell澳門機會可能仲好過sell香港啦(好似係)

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
lwb701 發表於 2018-1-9 14:22 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2018-1-9 12:50
數量只係其中一樣
仲有大把因素影響

澳門好似無香港可以玩到15年咁抵用,除非日本車好平啦,
否則行得幾年嘅點解唔是旦買部大陸車行?就算QC無保証都起碼行3,4年都夠捱。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地