hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 觀塘將軍澳往返油尖旺重組 (13D,13X,26,93K,95,98C,213D ...
開啟左側

觀塘將軍澳往返油尖旺重組 (13D,13X,26,93K,95,98C,213D,213X,224X)

384047x 發表於 2018-1-29 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層

LF6277 發表於 2018-1-29 21:27
98C分拆大家都討論好多次 都知坑口兜寶林唔快得幾多
點解我揀坑口兜寶林呢
1. 寶林站位問題 特別係怡心園 ...

之前個帖小弟打錯少少野,sorry
我意思係重組後啲車源唔係無多小,而係多左7架,點解樓主唔好好地善用果7架車呢?98c唔行將隊會死架?1x 點彌補1a成堆流水客?
 樓主| LF6277 發表於 2018-1-29 22:50 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2018-1-29 21:51
13D、213D同95係純粹為咗減車而縮短,邊個會同意?
又要講多次繁忙時間好多人搭95由康翠、秀茂坪去彩虹道同 ...

秀茂坪成5條線出旺角
13D 95 更加係累鬥累
再講 秀茂坪有人會搭213D嗎?
留返2條線出旺角 真係好過份?

康翠秀茂坪去彩虹道 用早繁特班形式 甚至14D 就可以解決
但彩虹道去太子道西 可唔可以黃大仙自己搞掂 例如最簡單 3X改經彩虹道旺角去上路 有28M小巴
補償完 沙中線一通 都係要死

唔開條93C其實可以 但加車落98C又改善到幾多效率?
唔拆將軍澳段亦可以拆西九段 大家都討論過好多次

13X落觀塘上機隧絕對會快過行樂華 和樂邨又一直嘈緊無快車去尖咀
何況站位好215X咁多 隨時係地鐵手上搶多批客返黎

然後 係26度偷5架車返黎做13X樂華段 我直頭覺得抵添 仲要四順位位收多7毫子

1A減車犯眾憎 學樓上講 揾95M 13D開刀亦可

多謝意見

樓主| LF6277 發表於 2018-1-29 22:54 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-1-29 22:45
之前個帖小弟打錯少少野,sorry
我意思係重組後啲車源唔係無多小,而係多左7架,點解樓主唔好好地善用果7 ...

我計就車源無多無小 total 123架
唔係點會係1A抽車咁狼死 學樓上講 唔抽1A車 揾95M 13D開刀亦可

98c唔行將隧唔會死 唔拆線剩加車落去都接受到
係寶達秀暉同埋旺角會難D上車啫
384047x 發表於 2018-1-29 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層

LF6277 發表於 2018-1-29 22:54
我計就車源無多無小 total 123架
唔係點會係1A抽車咁狼死  學樓上講 唔抽1A車 揾95M 13D開刀亦可

(13x實際用車13輛)⬅睇錯,冇留意你係加埋213x
另外你仲有95同296d
384047x 發表於 2018-1-29 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-1-29 23:10

可以抽車
 樓主| LF6277 發表於 2018-1-29 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-1-29 23:10

296D拉去康盛亦可以考慮 資源更加唔使用咁多
95變左身做1X
正係因為1A部份客會回流1X(特快去旺角)同13X(特快去尖沙咀)
所以先會咁大逆不道打1A既主意
諗住疏一兩分鐘唔覺眼
學以前板友建議
1A開觀塘短棍都得
 樓主| LF6277 發表於 2018-1-30 01:18 | 顯示全部樓層

更新左用車數量 唔再係1A抽車 多謝各位意見
transbus 發表於 2018-2-3 01:22 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-1-29 23:22
296D拉去康盛亦可以考慮 資源更加唔使用咁多
95變左身做1X
正係因為1A部份客會回流1X(特快去旺角)同13X ...

1A要加嘅,
係213D咁,或者95特咁,山上至旺角圈頭車,
而唔係觀塘止步圈頭返出城。

師兄連1A客倉喺邊都未知..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
castanopsis 發表於 2018-2-3 09:17 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-1-29 21:27
98C分拆大家都討論好多次 都知坑口兜寶林唔快得幾多
點解我揀坑口兜寶林呢
1. 寶林站位問題 特別係怡心園 ...

寶林站位係有問題
但康城坑口拆線直出,98C縮落寶林跟290上山,一樣可以解決到

你話扼殺康城直出既機會

應該咁講
康城發展分好多期
但就算成個康城起曬樓,講緊202X年,都只係6萬人左右
呢個人口,少過坑口
要養一條線出西九,好難

康城要養到直出線,要等到137改做住宅住10萬人
但呢個真係若干年之後
到時百勝角可能已經全部都係樓
坑口山上又會有獨市公屋
成個人口分佈會完全唔同曬
唔需要搞到咁長遠

扼殺康城直出機會
套用喺觀塘轉乘線身上,講得通
因為3-6萬人係夠養一條康城版既296A
但應用喺西九、尖沙咀、紅土線,都講唔通

亦都係因為咁
我反對298E拉出觀塘、康城坑口共享觀塘線
但支持工業邨康城坑口景林group埋一齊開線出西九
 樓主| LF6277 發表於 2018-2-3 16:11 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2018-2-3 01:22
1A要加嘅,
係213D咁,或者95特咁,山上至旺角圈頭車,
而唔係觀塘止步圈頭返出城。

失禮哂大家
都係情急下為左偷1A車諗出黎既屎橋
多謝意見