hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線
開啟左側

93K/ 98C/ 98S 重組 + 山上尖咀特快線

JX9097 發表於 2018-1-31 19:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於93K/ 98C行車時間過長
同時去程亦未能深入寶林區
而未來將軍澳北人口亦會增加
故希望透過分拆98C及重組93K
令山上山下均有特快前往九龍西
同時亦解決山上要求開辦尖咀特快訴求

293C 坑口北< -- >美孚

服務時間
坑口北開: 0530 - 2330
美孚開: 0645 - 0030

班次
坑口北/ 美孚開: 10 - 12 (繁時)/ 20(非繁時)

全程收費: $10.5

分段收費: 跟隨現98C

車站位置
坑口北開:
00. 坑口北
01. 厚德邨
02. 景林邨
03. 欣景路
04. 梁潔華小學
05. 怡心園
06. 寶翠公園*
07. 翠林邨
08. 康盛花園
09. 馬油塘村
10. 寶達邨
11. 秀暉樓
12. 采頤花園
13. 譽港灣
14. 太平道
15. 旺角站
16. 弼街
17. 太子站
18. 楓樹街
19. 北河街
20. 怡閣苑
21. 長沙灣遊樂場
22. 長沙灣徑
23. 美孚

美孚開:
00. 美孚
01. 荔枝角站
02. 光昌街
03. 興華街
04. 元州邨
05. 九江街
06. 欽州街
07. 黃竹街
08. 太子站
09. 水渠道
10. 旺角道
11. 嘉道理道
12. 富豪東方酒店
13. 譽港灣
14. 曉光街
15. 秀暉樓
16. 寶達邨
17. 安達臣道
18. 馬油塘村
19. 茅湖仔
20. 康盛花園
21. 翠林邨
22. 寶翠公園*
23. 富麗花園
24. 寶儉樓
25. 欣景路
26. 景林邨
27. 厚德邨
28. 坑口北

*寶翠公園分站將設於耶穌基督後期聖徒教會將軍澳支會及其對面位置

298C 將軍澳工業邨< -- > 美孚

服務時間
將軍澳工業邨開: 0520 - 2315
美孚開: 0645 - 0030

班次
將軍澳工業邨/ 美孚開: 12 (繁時)/ 20(非繁時)

全程收費: $10.5

分段收費: 跟隨現98C

車站位置
將軍澳工業邨開:
00. 將軍澳工業邨
01. 駿宏街
02. 駿才街
03. 駿盈街
04. 駿光街
05. 日出康城領都
06. 日出康城首都
07. 百勝角
08. 清水灣半島
09. 銀澳路
10. 南豐廣場
11. 厚德邨
12. 頌明苑
13. 采頤花園
14. 譽港灣
15.  太平道
16. 旺角站
17. 弼街
18. 太子站
19. 楓樹街
20. 北河街
21. 怡閣苑
22. 長沙灣遊樂場
23. 長沙灣徑
24. 美孚

美孚開:
00. 美孚
01. 荔枝角站
02. 光昌街
03. 興華街
04. 元州邨
05. 九江街
06. 欽州街
07. 黃竹街
08. 太子站
09. 水渠道
10. 旺角道
11. 嘉道理道
12. 富豪東方酒店
13. 譽港灣
14. 景榕樓
15. 厚德邨
16. 厚德商場
17. 煜明苑
18. 蓬萊路
19. 百勝角
20. 峻瀅
21. 日出康城領都
22. 大赤沙消防局
23. 駿日街
24. 將軍澳工業邨巴士總站

93X 寶林< -- > 奧運站

服務時間
寶林開: 0530 - 0000
奧運站開: 0600 - 0015

班次
寶林/ 奧運站開: 15 (繁時)/ 20- 30 (非繁時)

全程收費: $10.1

分段收費
常悅道-->奧運站: $9.9
九龍佑寧堂-->奧運站: $7.2
啟成街-->寶林: $9.9
曉光街-->寶林: $6.1
安達臣道-->寶林: $5.1

車站位置
寶林開:
00. 寶林總站
01. 欣明苑
02. 英明苑
03. 寶仁樓
04. 翠林邨
05. 康盛花園
06. 茅湖仔
07. 馬游塘村
08. 寶達邨
09. 秀暉樓
10. 九龍灣常悅道
11. 九龍灣臨華街
12. 香港輔助警察隊總部
13. 九龍灣宏展街
14. 紅磡站
15. 永安廣場
16. 尖東站
15. 九龍公園徑
16. 中港城
17. 渡船街
18. 欣翔道
19. 富榮花園
20. 柏景灣
21. 奧運站

奧運站開:
00. 奧運站
01. 海富苑
02. 富榮花園
03. 甘肅街
04. 渡船街
05. 柯士甸道
06. 新港中心
07. 尖東站
08. 永安廣場
09. 紅磡山谷道
10. 啟成街
11. 臨華街遊樂場
12. 常怡道
13. 秀茂坪曉光街
14. 秀暉樓
15. 寶達邨
16. 安達臣道
17. 馬游塘村
18. 茅湖仔
19. 康盛花園
20. 翠林邨
21. 寶林消防局
22. 英明苑
23. 將軍澳賽馬會診所
24. 新都城二期
25. 寶林

配合措施
98C, 98S 取消

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
10598C + 1 + 5 大師級作品

查看全部評分

LF6277 發表於 2018-1-31 20:24 | 顯示全部樓層
1. 298C剩係行坑口半圈?
2. 93X應該無必要拉到咁遠?
九龍站已經可以
3. 93X會唔會慢過而家98A轉215X
 樓主| JX9097 發表於 2018-1-31 20:42 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-1-31 20:24
1. 298C剩係行坑口半圈?
2. 93X應該無必要拉到咁遠?
九龍站已經可以

1. 298C淨係行半圈    出九龍方向可以分別坐293C同298C
    (接受到現98C車程嘅, 一定接受到293C)
    將軍澳方向主要係落車...即使地點相對較差普遍都接受
2. 依家九龍站一帶塞車塞到九彩
    其實時間上慳唔到幾多
    而且93X上奧運站仲可以滿足九巴長途線收費食短途客呢D屎忽數
    (2E, 12班次一向唔算好...有條貴價流水畀大家多個選擇)
3. 93X相對215X只係做多咗九龍灣
    但係93X直出尖東, 曲街隨時都塞番留嚟
    而且一程車始終有吸引力
10598C 發表於 2018-1-31 21:27 | 顯示全部樓層

我相反比較好奇用車問題,二拆三真係夠車?

同埋另一個要concern嘅野係93K現時寶達來往上路嘅獨市位

我係諗緊好唔好用類似26走法一次過做尖沙咀土瓜灣,譬如寶達↔雙安↔雙彩↔直達土瓜灣↺尖沙咀,回程分段收費7.5

仲有就係98A唔夠載嘅問題,93K眾所周知都係靠執98A生存,而家98A上繁都爆曬煲,冇左93K真係得?

93K而家議員提出緊要有補償措施去補償本身繁時來往九龍灣站嘅乘客,睇嚟要93K完全撤走觀塘至九龍灣站一段嘅觀塘道,有一定難度
 樓主| JX9097 發表於 2018-1-31 21:40 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-31 21:27
我相反比較好奇用車問題,二拆三真係夠車?

同埋另一個要concern嘅野係93K現時寶達來往上路嘅獨市位
老實講, 呢個plan冇可能唔加車
(98C自己一變二都冇可能唔加)
但係拆完之後做到康城/清半, 寶林(新都城/ 茵怡)又吸到客
仲未計將軍澳村/ 魷魚灣村/ 康盛未來發展帶嚟新增人口
左加右加...隨時比現時98C服務嘅人口多成倍wo~

26走線唔係唔得
但一嚟未必收到特快價, 二嚟九龍段一定要縮
尖咀好似得尖東站/ 麼地道有位, 但就做唔到尖咀西, 客量又打折扣
三嚟做唔到九巴長途線食短途客嘅屎忽數
(e.g. 尖咀<>柯士甸/ 八文樓至大角咀)

直接拎走93K當然唔得
但係依家條93K"廢物利用"
令山上由一班98P變全日尖咀線
仲未計開埋大角咀tim
相信區議員都唔會死攬條93K
當然, 98A問題係需要解決
有一剎那諗過將98A拉去福淘街
一吸嚟取代93K, 二嚟雙邊總站可以穩定班次
但係車數應該又要加...
LF6277 發表於 2018-1-31 21:41 | 顯示全部樓層

反正93K飛唔走九龍灣站
縮去紅磡變半直通兼拉到30分鐘一班
就可以嘔到6部車出黎做康翠版219X

車從何來問題
13D跟95行新清的話
康翠攞走95堆車
已經鬆動好多

另外 始終覺得康城未來應該自己直出 特別係有條將藍係門口

10598C 發表於 2018-1-31 21:58 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2018-1-31 21:40
老實講, 呢個plan冇可能唔加車
(98C自己一變二都冇可能唔加)
但係拆完之後做到康城/清半, 寶林(新都城/ 茵 ...

其實係有方法係唔加車嘅情況底下去拆98C同時做到將尖線,不過要牽涉整個將北嘅重組

我提及嘅寶達↔土尖線(暫稱211X)其實係尖沙咀會學213X做返循環,尖西大角咀其實我唔係好像掂佢,一來本身唔算多人,二來可以集中返資源做班主客

98A如果延長去福陶街,去程要經牛頭角道,我個人就唔係太想佢行牛頭角道,畢竟行返出去觀塘道(which而家98A、93K都行緊)都有一段距離,亦都做唔返apm,同焗塞迴旋處,收費亦都要處理
LF6277 發表於 2018-1-31 22:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-31 21:58
其實係有方法係唔加車嘅情況底下去拆98C同時做到將尖線,不過要牽涉整個將北嘅重組

我提及嘅寶達↔土尖 ...

拉去福陶街不如拉去觀碼
10598C 發表於 2018-1-31 22:09 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2018-1-31 22:01
拉去福陶街不如拉去觀碼

兩個總站關咩事
10598C 發表於 2018-1-31 22:12 | 顯示全部樓層

LF6277 發表於 2018-1-31 21:41
反正93K飛唔走九龍灣站
縮去紅磡變半直通兼拉到30分鐘一班
就可以嘔到6部車出黎做康翠版219X

只怕到時候條康翠219X會好似而家真。219X非繁嘅客量咁...why not直接改93K延長落去尖沙咀?

13D受限於牛頭角道(班老人家)同大角咀維港灣,點都要有服務來往兩地,即使16同13D幾相似都好,16始終無法取代13D,13D唯一能夠做嘅就只有縮短+減班

康城直出線係可以有,但唔一定要係旺深線