hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 各巴2018年新巴士訂單情況
開啟左側

[其他] 各巴2018年新巴士訂單情況

tomlui007 發表於 2018-2-7 19:24 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2018-2-7 12:53
真係無得揀, 雙層仲要公共巴士規格, 雞拿 Man 吾入流, 最後得富豪 ADL.

歐六多野又煩, 聞風伙記做 E200 ...

其實D車好快畜,點解唔縮短退役年限?(尤其是新巴...)
1005 發表於 2018-2-7 19:58 | 顯示全部樓層
JCMAN 發表於 2018-2-7 13:05
新創建真係好差......

仲試新嘢?
試咗又唔係買

買咗少數民族返嚟
最後又係捉蟲

先有CENTROLINER
繼而有青年
基本上MAN同埋NEOPLAN都唔旺新巴

淨係CENTROLINER派車問題
已經足以令調派「靈活」嘅新巴
從此變得不靈活

MMC都算係TRIDENT嘅後繼
城新用咗咁多年TRIDENT
點都對MMC有返一定信心嘅

起碼TRIDENT初出時嘅電力故障
同埋穩定性低
到現在MMC嘅表現
總算係有交待吖

有傳新加坡嗰架鑽石頭B8
原本係比城巴玩嘅
如果連城巴都要推
可想而知穩定勝於一切

快樂有時,唯有Timely
bnr34 發表於 2018-2-7 20:30 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-2-7 11:46
九巴全V箱大家唔好以為已經全部都係真先得㗎
呢個世界有樣嘢叫改單,唔排除到最後有一堆係用ZF
我唔信375 ...

咁收風嗰一刻啲高層哎要買5.74, 之後下批單先轉口風的話, 又唔話得人錯架啵

Samuel8204 發表於 2018-2-7 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得新城訂嘅歐六係為左取代23XX+2800+頭批81XX(城巴)/12XX+50XX/51XX+頭批55XX(新巴),佢兩間冇禁快退呢啲車,所以宜家訂ADL係冇所謂。
Samuel8204 發表於 2018-2-7 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
反而九巴有好多J/K牌車好快要退役,B8L同A95係佢地宜家最好嘅選擇。當初九巴一手Volvo車係多過ADL,宜家再訂返係唔過份。而且我覺得Volvo啲車好過ADL好多倍,車到嘅人起碼多一個(歐五/六),符合一啲線未來發展。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3N92 + 1 + 1 又一個自己幻想當見解分析....哈哈.

查看全部評分

ky927 發表於 2018-2-7 20:41 | 顯示全部樓層
Samuel8204 發表於 2018-2-7 20:33
我覺得新城訂嘅歐六係為左取代23XX+2800+頭批81XX(城巴)/12XX+50XX/51XX+頭批55XX(新巴),佢兩間冇禁快退呢 ...

81XX 有禁快夠期咩?
YY487 發表於 2018-2-7 20:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Samuel8204 發表於 2018-2-7 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-2-7 20:41
81XX 有禁快夠期咩?

差唔多,批車日跑晚跑,禁搞法仲唔死,批車2007年用,頭10年比深西特快。你話會唔會慢?
Samuel8204 發表於 2018-2-7 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-2-7 20:51
企位多一個對實際載客量完全冇影響

一部禁話姐,但幾百部禁就唔同計法
carson911 發表於 2018-2-7 20:53 | 顯示全部樓層

Samuel8204 發表於 2018-2-7 20:40
反而九巴有好多J/K牌車好快要退役,B8L同A95係佢地宜家最好嘅選擇。當初九巴一手Volvo車係多過ADL,宜家再 ...

聽聞九巴並非對B8十分滿意
可變性相當大
88開線啦