hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 最新已獲批和申請中行走12.8米長九巴路線 ...
開啟左側

[車型及機械] 最新已獲批和申請中行走12.8米長九巴路線

victor888 發表於 2018-2-10 00:27 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2018-2-9 23:12
251B應該衰上村總站

七星崗靠近石崗軍營那一段錦田公路都係比較狹窄
ASV97:你搵到新大陸未??
arfung 發表於 2018-2-10 00:58 | 顯示全部樓層
63X/68A都有份用12800,估計是柯打。
但仍希望略為幫手解決下繁屯轉人龍極長等2-3班才上到車既問題。
需知呢兩條線頗疏而公司不肯加班。
680X 發表於 2018-2-10 01:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2018-2-9 18:23
681反而冇批?

681九記時段客量差過對家太多
AtrHenu 發表於 2018-2-10 07:23 | 顯示全部樓層

680X 發表於 2018-2-10 01:44
681九記時段客量差過對家太多

應該唔會關客量事,因為九巴時段都有不少繁時柯打(外援)行681.
估計九巴唔申請681行3ATENU只係未合適時候(原因)啫.
AtrHenu 發表於 2018-2-10 07:38 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-2-10 00:58
63X/68A都有份用12800,估計是柯打。
但仍希望略為幫手解決下繁屯轉人龍極長等2-3班才上到車既問題。
需知 ...

既然連68A,63X都因為柯打/車務調動而批準行巨無霸,
唔知同樣行洪福邨啲268X/68X唔會唔都可以申請行3ATENU來配合呢?
(皆因63X,68X,268X,68A,968,B1都有互相柯打啲車務誘因而配合)
腦夫子 發表於 2018-2-10 09:40 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-2-9 23:21
唔計12.8,前幾日都係APM等車,我都覺搬返74系同277系出返觀塘道好啲。

宜定277PE 就擺街,倒不如掉轉將 ...

吹水咁講, 74系喺線王, 仲要總站係亞媽嘅地頭 (大埔超級城), 所以可能有咁好待遇俾佢入APM有蓋巴士站
實際上, 74系客流都好大, 係APM上客隨時要5分鐘, 如果擺返觀塘道, 可能會頂住後面d線埋站搞到倒塞迴旋處
277X改站就相對影響細d
Eddie 發表於 2018-2-10 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層

腦夫子 發表於 2018-2-10 09:40
吹水咁講, 74系喺線王, 仲要總站係亞媽嘅地頭 (大埔超級城), 所以可能有咁好待遇俾佢入APM有蓋巴士站
實 ...

其實apm係確定行唔到12.8米咩?
我見有好多地方都有人話行唔到,結果都唔係
Alex7808 發表於 2018-2-10 10:44 來自手機 | 顯示全部樓層
248M應該會ban,因為難以進出長宏巴總
GD1570 發表於 2018-2-10 10:58 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2018-2-9 21:23
有278X,說好的城隧禁令呢?

城隧禁令依啲一早龜縮處理咗了
你有你可愛,我有我好笑。
HR1377 發表於 2018-2-10 11:02 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2018-2-10 07:38
既然連68A,63X都因為柯打/車務調動而批準行巨無霸,
唔知同樣行洪福邨啲268X/68X唔會唔都可以申請行3ATENU ...

268X相信可以用3ATENU

但68X大角咀內街有機會只能使用有RAS的12.8米