hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 想討論專利巴士車長人手問題
開啟左側

[其他] 想討論專利巴士車長人手問題

ME9661 發表於 2018-2-11 09:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

查實現在專利巴士車長人否非常短缺?呢十年內專利巴士數目没有太大增長, 當然有人會退休,離職,而雖則近年規例車長工作期間有1小時用膳時間也引致需要增加人手,
但應不會引致需聘請大量兼職/ 半職/寫字樓打仗, 還要全香港巴士站牌都要掛上招聘廣告等情況吧?

如是, 問題出在那裡? 我知道如下:
1) 車長人工比起10多20年前不升反降,2003 年日薪變月薪制令到車長人工唔吸引

還有没有其他原因?
Edward_Chan 發表於 2018-2-11 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層
人工OT到盡先19K 一個文職朝9晚6都有同等人工 點解要做 ? 另外人工幾十年不變 跑輸通漲
PB602 發表於 2018-2-11 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Edward_Chan 發表於 2018-2-11 14:53
人工OT到盡先19K 一個文職朝9晚6都有同等人工 點解要做 ? 另外人工幾十年不變 跑輸通漲  ...

智識型社會,人人鍾意做白領,會計大行Big-4入職14000,工時肯定長過巴士司機,從來唔愁請唔到人。

巴士司機無前途,無職升,做一世都係咁,工作經驗幫唔到你喺社會階梯向上流,做5-10年會計已經係經理級,渣10年巴士嘅繼續渣巴士。做零售都話有機會由Sales升到店長經理,巴士真係零,轉去做站長分分鐘要減人工!

以前都仲話有分一柴、二柴、三柴,車型由加二到加五,而家無職級之分,靠一年加三幾%人工,更難留人。

但事實就係咁,因為請到尾有無經驗架巴士都係咁渣,唔通九巴升晒班司機做經理,卡佬就番寫字樓坐冷氣房?咁邊個開車?

你問你阿媽,畢業後去渣巴士,佢會開心定唔開心?當一種行業,係社會上大部分父母都唔想仔女做時,點解仲要迫本地人去做?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +18 收起 理由
CRH5 + 1 + 8 Sad but true
3asv6 + 1 + 10 好中point,有0甘多A/I-power都要加!唉....

查看全部評分

樓主| ME9661 發表於 2018-2-11 23:16 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2018-2-11 16:45
智識型社會,人人鍾意做白領,會計大行Big-4入職14000,工時肯定長過巴士司機,從來唔愁請唔到人。

巴士 ...

不過咁講80 年代又反而無呢D 想法.
其實怎樣先可以解決呢個困局?
cy35 發表於 2018-2-11 23:53 | 顯示全部樓層
Edward_Chan 發表於 2018-2-11 14:53
人工OT到盡先19K 一個文職朝9晚6都有同等人工 點解要做 ? 另外人工幾十年不變 跑輸通漲  ...

收多啲風先上黎9 up la
新人返齊工平均每日OT 3個鐘 (1工8粒+ 3個鐘OT)
已經21k
OT到盡(14h)講緊係27k
不過做死冇命賠咁解

exspeed 發表於 2018-2-12 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層
先唔講係唔係big 4

但邊個敢寫包單做金融會計地產一定年年有得升?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
S3BL100 發表於 2018-2-12 00:14 | 顯示全部樓層

ME9661 發表於 2018-2-11 23:16
不過咁講80 年代又反而無呢D 想法.
其實怎樣先可以解決呢個困局?

80 年代香港都仲未係通街大學生,
社會經濟條件無今日咁發達,好多人為左糊口養家,咩工都會做

而今日社會狗眼看人低,社會普遍睇唔起、唔尊重某D行業的時候,
你想點解決呢個困局?

fb.com/scientisthk2usa/
on11358 發表於 2018-2-12 00:46 | 顯示全部樓層
而家就業不足率長期處於1%左右,近乎全民就業(不論全職兼職),加上最低工資令較低風險行業薪酬拉近左,
變相係人揀工而唔係工揀人時代,尤其係藍領階層,車長呢份工又要輪更挨更抵夜斷六親。
後生果代至少唔會好似以前打死一世工,一來未必有養妻活兒壓力,除非要供樓,否則最多養貓貓狗狗,
二來鍾意就裸辭去旅行,唔會對工作/公司產生歸屬感/承擔感,各行各業都面對請人留人呢推問題。
而家做左十幾廿年全職果班車長大部份仔女都出晒身,唔駛搵錢賣血例返,根本唔志在搵幾多,鋤假多少都無所謂,醫生又唔敢唔批假,
勤力返工果班又因為要拉疏班次經常俾客鬧到無晒癮,某程度兼職係幫全職攝返無人開班次,間接唔駛俾客鬧,但就越來越多人無理取鬧,
欠缺同理心,覺得自己岩就二話不說擺上網等人公審。
Eddie 發表於 2018-2-12 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
削減區議會權力,唔好俾佢地要求埋d 89S等廢線浪費資源
FBI2 發表於 2018-2-12 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層

學港珠澳巴咁,底薪都21K