hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 102小巴的客量
開啟左側

102小巴的客量

樓主| 10598C 發表於 2018-2-20 22:50 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-2-20 22:28
依家 105 都疏左好多,分分鐘 10 分鐘先見一架,而且上到幾多完全視乎有幾多人寶林落,
好多時都係要 296 ...

105根本係越嚟越唔夠司機揸車,土瓜灣沿路可以兩粒鐘都冇車上

296M執雞去到打爆AVBWU我又未見過,反而單層頂閘就見過不下一次 (296M先係最乞食嘅班次...)

而家下繁如果搭地鐵,通常都去坑口站轉98A,無論係17M、15M定係105都極度難上車

297起碼可以睇ETA知道幾點有車就時間出去搭,翻到寶林仲可以係欣景路搭15,甚至再衰啲行多幾步路搭93A/98A
3ASV174 發表於 2018-2-20 22:58 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-20 22:50
105根本係越嚟越唔夠司機揸車,土瓜灣沿路可以兩粒鐘都冇車上

296M執雞去到打爆AVBWU我又未見過,反而單 ...

105 換 19 座,但繁時可以架 19 座無人出車擺總站,
唔知咩玩法。

如果搭鐵返上山,除非港島出發,否則真係唔會搭到返將軍澳先轉車,
98A 衰極至少保證下繁每 20 分都有班車由牛頭角開,介意錢可以去觀塘站叫 93K 兩飛,雖然呢個站 98A 就唔包上到。
不過介意錢都唔上鐵轉車啦,本來山上轉車搭鐵來往市區車費加埋已經係屯門價。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| 10598C 發表於 2018-2-21 00:53 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-2-20 22:58
105 換 19 座,但繁時可以架 19 座無人出車擺總站,
唔知咩玩法。

105嗰兩架19座(7仔同13號)算出得密架啦,起碼最少會出一部,同埋基本上日日都keep住見到佢

其實你講得冇錯,通常都係繁忙時間過海先會搭地鐵,或者去九龍塘呢啲巴士點搭都唔直接嘅地方先會搭車出觀塘轉地鐵

98A如果觀塘站上車,除非特車同正線拖卡,否則唔係唔包上到車,係包上唔到車

98A多唔多人其實要睇正線幾點到觀塘,有試過觀市之後頂閘,多到連執雞嘅95M都坐滿,亦都有試過上將軍澳道連20個人都冇,就係因為兩架車拖卡,前面正線坐爆曬,後面特班冇人坐

通常轉地鐵返將軍澳都會揀牛頭角站轉,起碼出到嚟如果撞正時間可以搭95M,冇嘅就出去搭98A,93K就絕少搭,始終價錢問題

不過一個月搭地鐵返歸嘅次數真係十隻手指都數得曬,都係全程搭巴士返歸多

arfung 發表於 2018-2-21 17:39 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-2-20 22:12
如果係繁時,111 九龍灣係唔使等,
我試過 98P 打爆九龍灣飛站,第二晚行入內街等 111 但一個鐘都無一架  ...

我在九龍灣要搭111的時間多數在八點幾九點幾D時間。
印象中106已收車。
等111的時間真係比較難預,但如師兄所說,2部多數都上到。
(當然唔知有無車爆滿連九龍灣都無入)
arfung 發表於 2018-2-21 17:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-20 22:50

296M執雞去到打爆AVBWU我又未見過,反而單 ...

講開105,又真係難上左。
下繁試過連續好幾班高山總站已上滿,轉出大路已經直飛。
當時又唔覺有特車中途起載。

如果土瓜灣紅磡想搭,步行去總站排隊較穩陣。
非繁有時會有吉車/半吉車在富豪東方站執夠客入將軍澳,但繁時就唔好試了。

感覺上105都是入將軍澳比出市區好生意。
 樓主| 10598C 發表於 2018-2-21 21:07 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-2-21 17:49
講開105,又真係難上左。
下繁試過連續好幾班高山總站已上滿,轉出大路已經直飛。
當時又唔覺有特車中途 ...

以前係有特別車中途起載,但今年都冇見過,繁時如果係家計會至九龍城一帶都唔會搭105,沿路有93K、297、95、98C可以揀

你所謂非繁嘅半吉車,其實係正線嚟,事關105非繁客量都頗差,好多班次坐唔夠8個客就上繞道返將軍澳,非繁去程相反比較好

兩繁其實都差唔多客,但普遍下繁回程多啲,事關啲人通常冇咁趕時間

arfung 發表於 2018-2-22 00:18 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-21 21:07
以前係有特別車中途起載,但今年都冇見過,繁時如果係家計會至九龍城一帶都唔會搭105,沿路有93K、297、95 ...

謝師兄指教。

不過我自己若非繁要入將軍澳,山上更甚;近九龍城一帶的話,多會去排105一搏,因為上到車實在很快,和搭乘的士時間相近。
該處九巴無一架咁直接(以去寶林計)
 樓主| 10598C 發表於 2018-2-22 02:06 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-2-22 00:18
謝師兄指教。

不過我自己若非繁要入將軍澳,山上更甚;近九龍城一帶的話,多會去排105一搏,因為上到車 ...

通常會係排住105先,有其他車(297/98C)就走過去搭
不過有好多時候如果唔趕時間,寧願搭巴士,始終105成日都開得快(有時都飆到上90幾),架車又扽,唔多好坐
arfung 發表於 2018-2-22 09:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-22 02:06
通常會係排住105先,有其他車(297/98C)就走過去搭
不過有好多時候如果唔趕時間,寧願搭巴士,始終105成日 ...

哈哈,有時開得快會是優點、也是缺點。
趕時間就貪佢105夠快,但舒適度就點都略遜。

我自己的選擇次序會是這樣:
若去山上,就105首選,次選95/98C,然後93K(其實95都唔算好慢)
若去寶林,就105首選,次選297/98C,然後93K(297入九龍灣/98C行山,兩者都唔夠直接,若有98S就最佳)
若去坑口,就297/98C有位就上,夾岩時間27轉91M都可考慮。(同上,另轉乘則夠便宜,不趕時間用過)
 樓主| 10598C 發表於 2018-2-22 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-2-22 09:19
哈哈,有時開得快會是優點、也是缺點。
趕時間就貪佢105夠快,但舒適度就點都略遜。

更正兩點,105同98C去山上基本上時間拍得住,繁時98C甚至會更快,事關有陣時朝早搭105出九龍城,去到隧道口係會撞返行山嘅98C

其次嘅95回程通常會比98C慢5~7分鐘(所以有陣時旺角或亞皆老街返去我都寧願搭95),但去程就係所有選擇中最慢,最少多15分鐘,事關要兜彩虹道

另外,93K其實唔係咁慢,一般非繁土瓜灣返山上大概40分鐘,九龍城返山上都係大概30分鐘,只係慢105約7~10分鐘左右

另外去坑口27轉91M時間同搭98C/297入去差唔多,如果繁忙時間,297會係上述三個選擇裡面最慢