hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 回帶當年Q-train點俾傳媒質疑招標過程不尋常 ...
開啟左側

回帶當年Q-train點俾傳媒質疑招標過程不尋常

rickywk 發表於 2018-2-24 15:08 | 顯示全部樓層

觀塘線批長春車點止扶手甩油,連車廂組件都大量起泡(輕鐵四期車同一期翻新車都有同樣情況),甚至玩到車門刮車身,成道門比車身毛刷刮到甩晒油。同一隻門,IKK train就無事,長春車就玩到甩皮甩骨
ky26042008 發表於 2018-2-24 22:47 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2018-2-24 12:06
就算大陸野壽命只得外國貨既一半,
但係計埋replacement cost,
如果買兩次都仲係平過買一架外國貨既話都無 ...

但係中國製有冇可能兩架 + 換車造成既成本都比買一架外國貨平? 係冇可能架嗎
你換一次車, 新車結構唔同舊車, 工程部全部人都要再培訓一次, 全部車長又要上堂再培訓, 除非你學JNR玩新0系換舊0系就話唔使再培訓,

跟你咁計法, 兩列中國製既價錢 + 一次額外員工培訓既成本係要比外國製列車低, 以一列外國製1億計,
一列中國製係分分鐘要少過3~4000萬先維得起皮, (一列JR 10編成E233系其實都只係約8000萬)
如果全車用哂自煮燃發就有可能做到咁平既, 但係可靠度就比各版友自行想象啦

重有, 而家地鐵既策略係中國垃圾裝工, 垃圾車架 + 英日德高級零件, 雖然中國製垃圾好快玩完, 但係堆英日德靚野就唔會咁快玩完既,
到時既結果就係架車散哂, 但係D零件就重未玩完, 結果就係一堆重用得既零件被送去堆填區, 造成大量浪費
 樓主| GK9141 發表於 2018-2-24 23:10 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-2-24 15:08
觀塘線批長春車點止扶手甩油,連車廂組件都大量起泡(輕鐵四期車同一期翻新車都有同樣情況),甚至玩到車門刮 ...

國產馬鐵列車僅啟用1年疑生鏽!乘客憂材料有問題https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180224/57871098

rickywk 發表於 2018-2-24 23:20 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2018-2-24 23:10
國產馬鐵列車僅啟用1年疑生鏽!乘客憂材料有問題https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article ...

龜仔根本都無乜心去main.亦係批鄰國車殘得咁快原因,就講觀塘線批長春車,扶手甩油甩到所有門邊位無一支係完整o既,但都唔肯換
HV9990 發表於 2018-2-25 08:09 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-2-24 23:20
龜仔根本都無乜心去main.亦係批鄰國車殘得咁快原因,就講觀塘線批長春車,扶手甩油甩到所有門邊位無一支 ...

我覺得馬鐵嗰批咁短時間就未必關保養事,而且本身馬鐵嗰批SP1950都出晒名保養得好
除非大圍有心糟質批中国貨既者
KCRC . Keep Moving
bam1a 發表於 2018-2-25 09:08 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2018-2-24 22:47
但係中國製有冇可能兩架 + 換車造成既成本都比買一架外國貨平? 係冇可能架嗎
你換一次車, 新車結構唔同舊 ...

龜仔無論買唔買外國貨都係咁多毛病都唔係一日嘅事
只因佢貪平呀嘛,邊個平得來又會幫你照料到車廠想用嘅野就邊個買,之前前地鐵時期買非中國製造嘅記錄都係咁,就係最近大陸廠成日擺爛市中曬標先自有呢個現象

放長雙眼睇嘅話,假如用同樣maintain成本,做20年,個個時候主流技術已經由IGBT VVVF轉去SiC VVVF甚至配埋永磁電機
繼續嘅話,就要不斷說服供應商繼續生產,到時供應商一定獅子開大口
唔得嘅話唯有搵第個地方買,不過因爲牽涉專利設計個D麻煩野實好難搞掂(唔係假千九一早就完美地自主研發,完美兼容千九啦)
就算得都未必回復到當時個價位(好似M車D chopper咁,家陣GEC執咗,要焗住買收購佢嘅alstom D貴件去維持, 重要差唔多停產)

再唔係就土炮,但龜鐵唔同NR,JR或者國鐵,根本無咁嘅資源搞呢D事
要繼續翻新設備又係一個吃力不討好嘅事,你又唔係無錢到好似JR廣島咁要玩末期色N40翻新,又唔係伊朗航空以前咁有錢都冇得揀新野
改淨個殼,個車架捱咁耐實有損耗,更何況係香港個個鐵路都係一個高流量鐵路,日日都會接近極限載客量,就算靚車架,過多10年8年損耗一定幾高下,你睇東鐵D前期生產千九就知.
你唔係市郊鐵路,而且亞熱帶潮濕過溫帶,淨係留個殼就好似淨係油靚個牆身嘅50年代唐樓咁,整到好似新嘅一樣都未必代表牆身開始甩皮甩骨

(plot twister)
但既然龜仔自hi話佢會用到好似M車咁接近40年,就睇佢點對待個車架啦,反正我哋連個車架設計,用料係點都唔知, 得佢同四方知, 車架車身出事要減低壽命/減單止蝕就一齊恥笑, 抵佢奶阿爺鞋底奶出事咁話

053h4 發表於 2018-2-25 10:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
rickywk 發表於 2018-2-25 10:29 | 顯示全部樓層

呢批長春車真係有口皆悲
CSE 發表於 2018-2-25 11:10 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-2-25 10:29
呢批長春車真係有口皆悲

好一棟飛花利門都可以搞到咁嘅樣,就算係印度砌嘅Rotem同Bombardier都唔會搞到咁嘅樣
KMBAVC19 發表於 2018-2-25 13:55 | 顯示全部樓層

bam1a 發表於 2018-2-25 09:08
龜仔無論買唔買外國貨都係咁多毛病都唔係一日嘅事
只因佢貪平呀嘛,邊個平得來又會幫你照料到車廠想用 ...

普遍零件量產至少去到廿年甚至更長例如JR 209有一堆都依家仲未換Traction,205又係
私鐵仲有堆係直流電馬達,仲有將隻仲用緊電阻+界磁

30年後佢應該仲有part換,想再用耐啲嘅,學日本佬咁玩十幾年年就機器更新囉

依家IGBT東日本仲攞緊貨,三菱日立仲交緊貨,東洋SiC仲未量產,未來幾年量產IGBT仲有貨

開放式三相交流電動機上年仲有人買,SiC都仲用緊三相交流不過改用全閉式(貪佢靜啲),起碼廿年後都仲有貨

MTR根本唔使怕part用

再者MTR有儲part嘅習慣,當年MCE摺之前MTR入咗大量part多到可以用好多年
咁三菱話唔做IGBT同開放式馬達part之前MTR入一大堆Part又可以用多幾年

MTR話M仔用到40年其實佢又不無道理,例如東日本擺長野堆211家陣都係超齡
西日本嗰堆103同201我都唔講啦
都話咗睇當初砌車用嘅料靚唔靚,裝工好唔好,同埋保養掂唔掂
畀架靚車你,垃圾級保養架車未必真係用到咁耐