hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) 是晚電車遊記
開啟左側

是晚電車遊記

amtrak 發表於 2006-6-15 01:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今晚要倍朋友落堅城做野,搭左K32#104,架車比我半年前搭起步慢左,雖然司機很努力,但係極速又唔算快,得36km/h.

做完野之後見有時間剩就遊下河啦,上左架#24去跑馬地,點知去到屈地街廠出口見到架吉車#61出廠.不過佢就好似跪左係度,原來佢條集電弓拗左柴,睇怕佢都會被冷藏啦.結果我架#24要推架#61經上環返廠.我就上左架#43,好慢呀!

上環之後架#43算中規中距,去到跑馬地總站後就即走,我就上左架仲係M&T底盤既#4去筲箕灣.哈哈諗住有好野搭啦,點知就搭左個"驚青王"司機,船頭驚鬼、船尾驚賊咁.....成日驚住有車會cut係佢前面,有人會係對頭電車尾飄出黎,綠燈時又驚轉紅燈,唉!咁渣架!邊個教出黎架!

去到筲箕灣後架#4收工啦,咁就好開心啦,心諗:前面冇車返屈地街廠,我之後搭個架#157咪可以開好快羅. .....不過#157個司機又唔係好快,算係應快則快、應慢則慢個隻,都要成33分鐘先去到龍門酒樓.

不過搭緊#157時就好似見到 Travis兄拖住個藍色行李係太古城過緊英王道,唔知係唔係呢? 係既話就可以諗下係暑假攪一個italk電車遊河.
HKT, Volvo B10TL Wright, Gillig Phantom
tramadmirer 發表於 2006-6-15 01:58 | 顯示全部樓層
係........我今日番黎.........咁都比你見到...
22 50 122 140 158 159
hktramz.fotopic
nwfb1001 發表於 2006-6-15 23:54 | 顯示全部樓層
搭咀一回: 上星期搭#3時,見到藝人「八兩金」同佢個仔
ML29 發表於 2006-6-18 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 amtrak 於 2006-6-15 01:14 發表
話說今晚要倍朋友落堅城做野,搭左K32#104,架車比我半年前搭起步慢左,雖然司機很努力,但係極速又唔算快,得36km/h.

#104的確差了,幾日前我在銅鑼灣上了#88去中環,
全程跟著它尾,到了金鐘時我那部#88就被它阻著,
不能夠發揮得盡……

反而上星期乘搭過#136,覺得它大修後表現好了不少,
在金鐘道跑盡也很快。

We're part of The Go-Ahead Group
ML29 發表於 2006-6-18 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 amtrak 於 2006-6-15 01:14 發表
做完野之後見有時間剩就遊下河啦,上左架#24去跑馬地,點知去到屈地街廠出口見到架吉車#61出廠.不過佢就好似跪左係度,原來佢條集電弓拗左柴,睇怕佢都會被冷藏啦.結果我架#24要推架#61經上環返廠.我就上左架#43,好慢呀!

今天看到#61已復出。
反而我想問#9、#27、#82、#135是否被「雪藏」了?
因為最近好像都沒有見過它們出來,尤其是#9、#27,
這兩部車失蹤了差不多一個月。

We're part of The Go-Ahead Group