hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 敬祖路復禁搞到大西北線同64K縮水
開啟左側

[車型及機械] 敬祖路復禁搞到大西北線同64K縮水

JA9302@80M 發表於 2018-2-28 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2018-2-27 19:32
不知道269M將來能否使用有RAS的12米E500?

如果車輛重量限制都係復禁導火線, 而12米車載客後如果總重量超過 23 噸 (或該處限重路牌所示之噸位), 咁坦白講就算有 RAS 都解禁無望...

話時話該地區因乜事要對車輛重量設限??
053h4 發表於 2018-2-28 12:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2018-2-28 12:48 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2018-2-28 12:14
如果車輛重量限制都係復禁導火線, 而12米車載客後如果總重量超過 23 噸 (或該處限重路牌所示之噸位), 咁 ...

除路面寬度及彎度外
有時會考慮埋落斜嘅制動
等規格(但現時重型車技術
已經進步咗唔少)
JA9302@80M 發表於 2018-2-28 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2018-2-28 08:31
你講呢句野之前有冇諗過269A、269M同269P既分別?

或者似係咁樣:
現行早繁限定嘅 269A 班次更改編號做 69A,
現行 269M 改為以荔景/葵芳地鐵站附近為終點站。
行足全程上祖堯嘅班次定位係輔助性質, 故更改編號為 269A.

不過269M 本身唔係全日劃一 15 分鐘定點班次...假如新269A 與 269M 梅花間竹開, 搞聯合班次15 分鐘一班, 非繁忙時段會用多咗車。

而上祖堯嘅班次如果連 30 分鐘一班都做唔到 i.e. 只能維持比30分一班更疏嘅班次, 葵青區議會睇法將會係點呢...

JA9302@80M 發表於 2018-2-28 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-2-28 12:48
除路面寬度及彎度外
有時會考慮埋落斜嘅制動
等規格(但現時重型車技術

假如好似 51 號線咁, 在269M線(服務詳情表) "車輛分配"一項加句..."附 (手動) 減速器" [當然原本英文就只係簡單一句 "with retarder" ] ...就可以讓 269M 線嘅巴士豁免限重, 派得12米, 我估營辦商應該肯加相關制動裝置。

至於轉彎係咪有越線問題...呢樣 RAS 又幫唔幫到, 就要再試過至知。
m_rd08 發表於 2018-2-28 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2018-2-28 13:40
或者似係咁樣:
現行早繁限定嘅 269A 班次更改編號做 69A,
現行 269M 改為以荔景/葵芳地鐵站附近為終點站 ...

我唔反對拆架
不過成日有人忘記269A天水圍走線同269M有少少唔同

如果真係要拆既,一條以葵芳做總站,一條以祖堯做總站
2條都30分鐘一班
m_rd08 發表於 2018-2-28 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-2-28 12:20
如果車流唔係大,特別係無咩重型貨車行有關路段,加個"專利巴士例外"都唔係話唔得

...

其實原本條路好似都有10米牌,而且仲寫住專利巴士除外

所以條線派唔派得12米車,主動權響運吉到...
JA9302@80M 發表於 2018-2-28 14:29 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2018-2-27 19:16
其實點解唔同其他廠調車?其他三間都應該有多餘短車

沙廠 (大埔/上水分廠) 同樣孭住條 64K 其實唔好得幾多。
K 廠假日要調短車俾 96R.

似乎得荔廠可以換。
或者 西貢99 號線 / 299x 要搵新人駕車時派兩軸短車亦無不可的。呢樣起碼可以套到三四架 10.6m 三軸去大西北。

JA9302@80M 發表於 2018-2-28 14:32 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-2-28 14:04
其實原本條路好似都有10米牌,而且仲寫住專利巴士除外

所以條線派唔派得12米車,主動權響運吉到... ...

咁睇怕似乎真係關車輛重量/落斜制動問題事...
dogdog002 發表於 2018-2-28 21:17 | 顯示全部樓層

JA9302@80M 發表於 2018-2-28 12:14
如果車輛重量限制都係復禁導火線, 而12米車載客後如果總重量超過 23 噸 (或該處限重路牌所示之噸位), 咁 ...

我諗係運吉都忍夠九巴,一係又要改路,
一係就梗硬黎,
完全唔理司機實際情況。
咁樣其實對面海唔公平
人地乖乖地買矮車短車黎行危險綫
起碼人地係端午節先搵部12米入赤柱
你就想64K日日行12米