hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求936保留總站在梨木樹
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求936保留總站在梨木樹

巴士的膠 發表於 2018-3-1 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層

將除左原936班次以外轉哂做932,搞掂

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
proschebus + 5 英雄所見略同

查看全部評分

ricky 發表於 2018-3-1 16:50 | 顯示全部樓層
36A延長總站到九龍塘(又一村巴士總站)
> 延長即係經邊度先?

36B更改部分路線及延長總站到紅磡火車站或尖沙咀
> 36B改特快不經美孚至深水埗更實際,之後再講延長

增設途經梨木樹機場巴士
> 講番好多年,應該同石圍角、象山、石蔭、石籬、安蔭無機場車的地方一齊傾

東九龍全日巴士服務
> 真係唔信40P全日唔夠客,各區議員鬼打鬼,九巴一直懶理。

前荃葵青區居民
HT408 發表於 2018-3-1 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-3-1 13:28
開932個啲議員真係無帶個腦開會。

936唔夠客個問題,其實可以仿效978初時非繁用單層先囉。真係繁忙個幾個 ...

936 來回程除咗不入安蔭特車之外,喺四小龍都有站
sq285 發表於 2018-3-1 17:24 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2018-3-1 15:10
將除左原936班次以外轉哂做932,搞掂

玩大啲:為避免大幅延長行車時間
932唔停和宜合道近城門隧道一段巴士站

港島方向過三棟屋村/象山邨秀山樓後下一站係梨木道
石圍角方向過北葵涌街市後下一站象山邨秀山樓/三棟屋村
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
hk20020062 發表於 2018-3-1 17:39 | 顯示全部樓層
936 呢條廢線都好爭
TuNg''=) 發表於 2018-3-1 18:15 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-3-1 16:50
> 延長即係經邊度先?

當初A32就應該係上石籬而唔係葵涌邨
proschebus 發表於 2018-3-1 18:29 | 顯示全部樓層

其實40P有迫切全日過936,不過可能要等沙中線通車有車FREE出來先有得諗
九鐵動力 拓新領域
GW4866 發表於 2018-3-1 19:20 | 顯示全部樓層
雖然梨木樹呢兩條友幫唔落架啦

但936對石圍角根本係無用,車程上宜家已經對梨木樹唔太吸引
仲話拉遠d去石圍角,而且佢地行落荃灣站/大窩口站唔遠,吸客力成疑,正常人地都唔會搭你
可以話石圍角根本無需要過海線,唔係既人地老早爭取緊而唔係等到宜家RPP餵比佢

如果真係咁想條過海線,反建議拆返開兩條
上葵歸返哂比935,及優化走線
936梨木樹開逆走行石圍角,德士古道,美孚+四小龍
(由於唔使駁返去青山上路,出入四小龍無需行燈陣,比現時暢順)
另外上路嘈既咪最多留返原本幾班車(3去1回)比佢
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-3-1 19:37 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-3-1 16:50
> 延長即係經邊度先?

36A
估計佢想跟702咁出入
我認為應該要好好利用呢條線替代36B係深水埗區服務先

36B
特快同延長無衝突,我就較想佢延長去中港碼頭
都叫做掂到尖沙咀,唔使點加車同車費再收高一級

機場線
都係果句,最簡單開條A32P出黎就搞掂,唔使密,60分鐘一班都得
視乎龍運有無咁諗同肯唔肯開

40P
呢獲關區議員咩事?沿線全部一致支持及爭取全日喎
係九巴唔想做多d(你知啦,收得$8.7佢嫌收得平)
推人用條垃圾40轉乘就算數,混吉又話要善用路面資源乜乜乜
打開門,行出去,去遠啲!
ky927 發表於 2018-3-1 20:19 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2018-3-1 17:06
936 來回程除咗不入安蔭特車之外,喺四小龍都有站

多謝指正。

題外話,假設936兜落深旺道某段與914平衡,甚至於海麗加站,會不會被新巴投訴影響914?