hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討何文田巴士服務
開啟左側

[問題] 探討何文田巴士服務

10598C 發表於 2018-3-3 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-3-3 14:49
就係想問條路有無機會改到巴士都行到
當然,如果將愛民堆線個站位搬離總站,可以節省兩條坑
但呢度好幾個 ...

A20好似有風聲會係紅碼開,上何文田之後跟41嗰啲出旺角返回原線,理論上唔駛停愛民巴總

80M延長有商榷餘地,始終要大幅加車,本身巴士公司都係頹做呢條線

218嗰到,我始終想一次過做曬何文田↔旺角深水埗,同時將大部分嘅轉乘推落呢條線到,大角咀另外再開線處理

我會選擇將41、45、18等線推倒重來

218A 愛民↔長沙灣甘泉街 經旺角、太子、深水埗
10-15分鐘一班

18取消

45縮短落美孚,改經深旺道、大角咀道、伊利沙伯醫院,半復活212,不經何文田,同時新增填海區↔旺角 $4.9雙向分段收費

46深水埗段來回程改跟原有45,同時加密班次

241X全日延長去九龍城碼頭,換41取消

44每半小時有一架車由涌美路開

大概係咁,細節位冇乜點諗清楚
ATSE40 發表於 2018-3-3 20:09 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-3 19:19
A20好似有風聲會係紅碼開,上何文田之後跟41嗰啲出旺角返回原線,理論上唔駛停愛民巴總

80M延長有商榷餘 ...

以A車嚟講我覺得最唔應該就係行亞皆老街出旺角陪塞,行太子道西/界限街比較好。

80M雖然係頹緊,但係延長加埋沙田區內綫BBI可以減低170/182/81C/85系嘅改道/取消阻力,我覺得呢個可以做,不過又唔知九記有冇遠見,同埋肯唔肯單程$16/$9.8 → $8.x啫。

其餘都OK, 不過何文田←→大角咀點算?
腦補當真,真要補腦
leungky0528 發表於 2018-3-3 20:26 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2018-3-3 20:09
以A車嚟講我覺得最唔應該就係行亞皆老街出旺角陪塞,行太子道西/界限街比較好。

80M雖然係頹緊,但係延 ...

佢方案基本上係將大角咀變成依家嘅深水埗
用45經深旺道同241X經海泓道做埋

新45感覺唔多夠客
而且兩條深水埗區止步觀感唔太好
真心想做就建議去遠啲
或者保守啲繼續去麗瑤先
10598C 發表於 2018-3-3 20:28 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2018-3-3 20:09

80M雖然係頹緊,但係延 ...

A20如果紅碼開,經何文田,係一定要經亞皆老街旺角先可以駁返原有獨市位

80M嗰到唔係好明,但反正我唔係太睇好延長

何文田來往大角咀,可以考慮加轉乘優惠處理,同埋有241X
10598C 發表於 2018-3-3 20:30 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2018-3-3 20:26
佢方案基本上係將大角咀變成依家嘅深水埗
用45經深旺道同241X經海泓道做埋

兩條深水埗止步係考慮用車問題,如果夠車嘅話延長都冇話唔好
ATSE40 發表於 2018-3-3 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-3 20:28
A20如果紅碼開,經何文田,係一定要經亞皆老街旺角先可以駁返原有獨市位

80M嗰到唔係好明,但反正我唔係 ...

荔枝角道以南都有A21,而行太子道/界限街獨市位更大,cover到更多人,唔應該因為半棵樹而放棄其他完整嘅樹。

80M嗰度其實又真係唔會多咗好多客,不過我個重點係可以一次過解決難搞嘅窩打老道/何文田←→沙田嘅獨市位,原本170/182/81c嘅獨市位俾咗新80M+BBI,咁上面三條線嘅改動空間又大咗,第時要郁佢地都方便啲。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
10598C + 5 精闢見解

查看全部評分

miklcct 發表於 2018-3-3 21:37 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-3-3 20:28

80M嗰到唔係好明,但反正我唔係 ...

得嗰兩三公里嘅路程都叫人轉車?!重要何文田條條線都20至30分鐘一班,分明就係趕客。一係就將條27M、28M小巴搬入去,旺角變成中途站。
進智公交
10598C 發表於 2018-3-3 21:38 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-3-3 21:37
得嗰兩三公里嘅路程都叫人轉車?!重要何文田條條線都20至30分鐘一班,分明就係趕客。一係就將條27M、28M ...

始終都叫跨區,唔係特別近,用轉乘可以接受,何況我都話有241X
miklcct 發表於 2018-3-3 21:45 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-3 21:38
始終都叫跨區,唔係特別近,用轉乘可以接受,何況我都話有241X

兩三公里都唔叫近唔通一公里內先叫近咩?長沙灣去旺角咁都唔叫近?!
進智公交
10598C 發表於 2018-3-3 21:49 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-3-3 21:45
兩三公里都唔叫近唔通一公里內先叫近咩?長沙灣去旺角咁都唔叫近?!

選擇性失明睇唔到241X?睇唔到我寫跨區?呢段路有幾多人?多人到要有同18一模一樣嘅直達線先得?

我一換一換返類似212嘅線比佢地,咁都要嘈?

仲有你邊隻眼見到我話長沙灣去旺角要轉車?