hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討何文田巴士服務
開啟左側

[問題] 探討何文田巴士服務

10598C 發表於 2018-3-4 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-3-4 03:05
A20紅磡開上何文田都未嘗唔得

不過與其紅碼開

A20改行太子道西西行要諗下點樣出返彌敦道/長沙灣道,A線行汝州街始終冇咁理想,亦都冇得同E線叫兩飛,要睇睇砵蘭街右轉運動場道夠唔夠位轉

其實要詳細睇下80M延長你嘅走線會係想點行(啫係邊個入口上何文田),同埋如果延長後嘅正線繼續開20-30分鐘係咪真係處理得曬窩打老道班客?近廣華一帶嘅乘客又點算?

新45嗰到純粹係補返我計劃中條18而改道落去,同埋有少少唔上唔落嘅原因都係要考慮到用車嘅問題,如果又延長80M又開218,有冇咁多車係一個問題(執45要補償比麗瑤,46好大機會要加班)

不過呢幾日諗過,個plan應該未必會咁做,但總方向都係推大46比麗瑤出油尖旺,45取消換一條類似218嘅線

不過我比較想問嘅係,你嘅意思係將將窩打老道嘅線推比80M,然後大西北線推比218去美孚轉?
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-4 10:40 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-3-4 03:59
80M得三部車我覺得好難換到嘢俾新田圍/穗禾苑
取消又唔係放到好多車,取消完之後就輪到281M千秋萬世
我覺 ...

穗禾苑俾條東九線新田圍駁大圍站
其實就已經唔使條80M存在
山上搭281M出九龍塘既人少到冇得再少
就算要千秋萬世都係因為區內客同原有88M班人馬

換另一個角度
何文田其實仲有條7B可以做到窩打老道轉乘功能
現有班次仲密過80M
連車都可以唔使加

除非條6C直跑佛光街先有速度可言
但就到愛民表示冇左車
41/45係唔密
但總起碼可以博下夾到聯合班次
而唔使死等半個鐘一班車為左落太子

既然你都覺得新界西離鐵路既客容易落到袋既
咁經太子深水埗轉車就算車程慢左
仍然有相當既優勢係到
如果而家要來回何文田同良景
我諗多人會經旺角轉58X
多過落紅磡/旺角轉鐵
有218只係將駁腳費落埋袋
但一條掃晒太子至美孚既線做唔做到同樣效果
其實一樣可以

唔好忘記你條218都係單邊特快
咁係唔係代表另一邊會少左客?
應該唔會掛
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AV385 發表於 2018-3-4 14:04 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-3-3 09:15
何文田位處九龍中間
的確無可能用一條接駁線處理曬所有位
但係唔係無空間做密車接駁線,又未必

非也,例如去屯元天,以我黎計,我係會選擇行落佐敦道搭260X/269B
又例如何文田邨坐17去到啟業都只係15分鐘,有人咁搭轉龍翔道線亦不出奇
再者,早上由何文田一帶出到深水埗並不太塞,就算經整段長沙灣道亦不算慢

重點係非繁落深水埗撐得住有一大部分係買餸客,先兜美孚再回頭感覺不好
而且有左E21A,何文田人並唔係冇得選擇,到頭來,你既如意算盤未必打得響

其實以我住左咁耐,又係由深水埗搬過去既睇法,何文田幾乎係冇一條線合理,
但都已經唔合理左咁多年啦,只要問題不大,就算啦
要搞就搞返好D轉乘,例如7B / 8 / 18 / 41 / 45轉81C / 270A / 271,
18 / 41 / 45轉 所有彌敦道新界線, 8 轉 260X , 7B轉85系
同埋一條正常既深水埗線,特快呢樣野實在不需要

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
CRH5 發表於 2018-3-4 14:25 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-3-4 09:51
A20改行太子道西西行要諗下點樣出返彌敦道/長沙灣道,A線行汝州街始終冇咁理想,亦都冇得同E線叫兩飛,要 ...

A20 個度,跟 87D 右轉界限街,再左轉長沙灣道都得

10598C 發表於 2018-3-4 15:36 來自手機 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2018-3-4 14:25
A20 個度,跟 87D 右轉界限街,再左轉長沙灣道都得

啫係行砵蘭街、汝州街、界限街轉入長沙灣道?
ATSE40 發表於 2018-3-4 16:11 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-3-4 14:04
非也,例如去屯元天,以我黎計,我係會選擇行落佐敦道搭260X/269B
又例如何文田邨坐17去到啟業都只係15分鐘, ...

講真,住咗咁耐何文田,佢俾轉乘去嘅地方我都有去,偏偏我淨係用過98A/296A←→17,其餘對普通人根本完全無吸引力。邊個有170/182直車唔搭走去撘17轉等廢綫85A/B?

而家最唔合理嘅地方係用唔到個道路網,成堆綫落到窩打老道得一條線轉左其餘全部轉右,去到深水埗嘅綫全部喺亞皆老街陪塞塞到過咗太子道先冇咁塞(試過愛民上41半個鐘先到太子站),有路直出尖沙咀又唔用,結果一條路出事就全綫玩完,效率又低。啲過海綫又係得啖笑,去沙田嗰兩條沙田走綫九成一樣,過海走綫全部向西行,五條綫做三條綫嘅嘢。仲未計人口上升緊但係減班一次又一次呢啲荒謬嘅事。根本而家搞到咁係九記自己一手造成。非不能也,實不為也。
腦補當真,真要補腦
LF6277 發表於 2018-3-4 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2018-3-4 16:11
講真,住咗咁耐何文田,佢俾轉乘去嘅地方我都有去,偏偏我淨係用過98A/296A←→17,其餘對普通人根本完全 ...

咁培正轉左去油麻地
荔橋直去美孚又未必夠客
行新填地街又要塞旺角
咁行返正皆老街都可以理解
AV385 發表於 2018-3-4 18:23 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2018-3-4 00:11
講真,住咗咁耐何文田,佢俾轉乘去嘅地方我都有去,偏偏我淨係用過98A/296A←→17,其餘對普通人根本完全 ...

我都係,D轉乘我睇過一次之後就冇再記住,真係太玩野

我覺要講衰第一件事就應該講車資先,41/45比佢打劫左咁多年,算啦
但8真係過份,人人最多都係坐半程,但個個都要比全價,搞到何文田出尖咀咁近居然仲貴過美孚出
何文田落紅磡碼頭咁近居然貴過慈雲山,如果唔熟小巴,淨係識搭巴士真係比佢斬到一頸血

所以我一直覺得唔住過何文田齋睇地圖,你係唔會明白何文田人係點生活
我住左何文田5年,我加埋所行既路比我之前個十年還要多
因為你寧願相信你對腳多過交通工具
我好幾次下繁由興華街返屋企係行路返去,一個鐘多少少就到
當年又冇APPS,班次又無定向,太子旺角又塞死,
仲要比$5.2(當年價)佢賺,其實行真係唔差得過搭車

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
pccpkl 發表於 2018-3-4 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-3-4 18:23
我都係,D轉乘我睇過一次之後就冇再記住,真係太玩野

我覺要講衰第一件事就應該講車資先,41/45比佢打劫左 ...

8仔點貴過美孚出尖沙咀?
8收$5.1咋喎
反而41/45就好過搶
17都算良心價
全個何文田做得最好既線係咪17?
其實富豪東方酒店都有潛質做轉車點
不過我係九巴就cut 7B/8/18
整條類似213M既接駁線
落何文田/紅火線算

反正東西線一開
點重組都不能收支平衡

何文田交通比安達/安泰/秀順難做好多

地理位置太中心
容易受路面狀況影響
不利巴士發展

218用45換
唔駛過荔景山區會?
仲有土瓜灣道沿線?
ATENU135 發表於 2018-3-4 20:10 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2018-3-4 19:46
8仔點貴過美孚出尖沙咀?
8收$5.1咋喎
反而41/45就好過搶

雖然8係疏,但你也不可忽視佢,佢可到紅火