hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求276P延長至洪福邨
開啟左側

[其他] 北區區議員要求276P延長至洪福邨

arfung 發表於 2018-3-4 17:42 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2018-3-4 17:12
$13.6嘅261P插咗旗,想要條$9.2嘅?九巴真係睬佢都傻

我也覺得「難得」九巴用了$13.6的261P插旗,仲要無甚負面反應(逆來順受地硬食?),不太可能會簡單地延長276系處理洪水橋去上水的需要。根據276系收費,拉到洪水橋都未必有得加價。

可見事實上差價實在套很大,達一倍半的「肥豬肉」。

連埋屯門54新區發展,要加班或全日261P時,仍能收足洪水橋全票$13.6,美其名又可以做公路尾站直出。

早前在261P開回程的文中已有討論相關論點,在此不作詳述。

KW2523 發表於 2018-3-4 17:43 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-3-4 17:33
你係咪無睇到人地講咩架?
我幾時話天南的人由上水去天水圍唔搭276A/B而走去搭276?一路都係講緊由元朗番 ...

元朗 -> 天水圍嗰度,ok我誤解咗,sor
276可以用元朗 -> 廈村 -> 天水圍 -> 洪水橋走線解決
但係拉長=拉疏 (九記冇乜可能肯加車)
276疏咗比276P疏咗影響細好多
而276P,其實直接縮短比拉長更好 (反正而家都係採用類似74D模式上客)
m_rd08 發表於 2018-3-4 17:59 | 顯示全部樓層
出post前可唔可以諗清楚自己講緊D咩?
呢D叫解決問題?唔怪得F1版咁多「好建議」
PF2802 發表於 2018-3-4 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2018-3-4 16:17
為短途客而影響長途係反智,除非好似281M咁嘅情況
頂盡276P單向停博愛同拉入天慈
...

睇吓實際情況先講嘢啦
jocosben 發表於 2018-3-4 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-3-4 17:43
元朗 -> 天水圍嗰度,ok我誤解咗,sor
276可以用元朗 -> 廈村 -> 天水圍 -> 洪水橋走線解決
但係拉長=拉疏 ( ...

洪福邨同天水圍站相距唔遠,如果天水圍後跟k75S走線去洪福就算要加車都唔會多
相反你既建議不但276要延長,276P再度延長番去天慈用車更多
更理想係276P跟68X同268X行青山公路去洪福,skip走哂天水圍段,甘就抵消埋延長所需既時間
不過始終講到尾,比左276P入洪水橋,山頭主義區議員係無可能放走
miklcct 發表於 2018-3-4 19:51 | 顯示全部樓層

K73兜朗屏
進智公交
miklcct 發表於 2018-3-4 19:54 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2018-3-4 18:41
洪福邨同天水圍站相距唔遠,如果天水圍後跟k75S走線去洪福就算要加車都唔會多
相反你既建議不但276要延長 ...

如果276P拉咗落洪福邨,到時一唔小心班班車喺天水圍站上返十幾件落洪福邨咁就放唔返走啦。
進智公交
香港黃毛小子 發表於 2018-3-4 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
好簡單姐,只有增設68x/268x<>276/276p轉乘優惠(長轉短回贈車資),乜都搞掂哂。
dogdog002 發表於 2018-3-4 20:04 | 顯示全部樓層
如果276P入天水圍繼續行青山公路經洪天路番天水圍站

影響應該好細,仲唔洗停千年屏厦路既燈

當然有261P情況下就大家FF都夠

ky927 發表於 2018-3-4 20:06 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-3-4 16:45
276係元朗返天水圍最直接嘅車,快過晒276P同B1,唔郁得嗰段。

按路線睇其實係拉276做好啲

用洪福做頭站,同53行孖必其實係對洪水橋區好啲。起碼短途有機會53+276可以為廈村一帶加多左車(當然做唔做聯合班次係另回事)

不過你唔講又真係唔知276比276P到天水圍快,不過276P+B1可以以密取勝。必要時將276P擺返天慈同B1平衡,抽走返276做洪水橋+廈村+田廈。其實好似雙贏啲