hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 試論872意外是九巴形象由盛轉衰的轉捩點 ...
開啟左側

[其他] 試論872意外是九巴形象由盛轉衰的轉捩點

深圳比亚迪 發表於 2018-3-7 01:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2018-3-7 01:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
流星☆雨 發表於 2018-3-7 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層
都係個零月啫,但呢啲係實務問題大過PR問題
matchnacu 發表於 2018-3-7 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層

之前嗰啲只能叫中興, 唔能夠叫盛, 80年代嗰啲真係叫盛, 但一次危機就爆出好多積壓已久嘅問題, 亦都發現無論公司內外都有好多牛鬼蛇神, 要睇下佢地搞唔搞得掂
TankKingEH9697 發表於 2018-3-7 18:16 | 顯示全部樓層
本身好多都係內部矛盾黎

工賊工會抽水抽著火水 另一個聯盟又想上位咁解
班中層又急不及待護主
呢單野令到全世界都睇哂厹司條底底

坦克王EH 9697
053h4 發表於 2018-3-7 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
sunbus 發表於 2018-3-7 19:06 | 顯示全部樓層

872本身只係車長情緒不穩而出事,主因唔係由於兼職/薪金/工時/更表
只係有批人將兼職放大,九巴又對號入座, 暫停兼職, 導致變左好似係兼職問題, 行錯左, 畀錯大眾感覺
Again, 872單野根本與薪金無關, 無端端又推薪金優化, 令人覺得薪金制度出事, 亦同時畀人乘虛而入
睇唔到新薪金計劃下, 師傅會減人工, 起碼唔會差過之前, 只有好過之前, 九巴好似無強調說明呢點
無論解僱係咪有理據, 當事人背後勢力會轉移視線, 當然會搞大佢

總括而言, 九巴成件事畀某批人牽住走, 做得唔好,
1. 不應停兼職
2. 不應係無充分理由下, 推行任何薪金變化

不過最重要既事情九巴無做到,一日唔做, 一日都未解決
主席要走出黎說明如何檢討, 釋除疑慮

另外, 無論大公司係咪有良心, 香港社會已經將大公司標籤為無良剝削, 其實大公司人工普遍高過細公司呢, 起碼揸巴士人工高過揸小巴嘛! 但係又無人嘈小巴司機人工低工時長喎!?
053h4 發表於 2018-3-7 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層
SB6206 發表於 2018-3-7 19:43 | 顯示全部樓層
本身都衰開,人人喺度話柴小嘅同時,大家唔好唔記得呢間狗巴以前脫班、收車、開鬼車樣樣齊,係近呢幾年積極加ETA(不過廢嘅)、換新車等改善形象...誰知,一單事件加上狗巴嘅goodest PR,咪搞到今時今日如斯田地囉!
EX-TL 發表於 2018-3-7 20:30 | 顯示全部樓層

1933雞年出生的九巴舊年沖太歲, 今年又犯太歲.

立春唔夠一個禮拜就翻車, 事故半個月就有員工「搞工會」罷工抗議, 唔知幾時請嘅admin員工個個一舊飯, 正月未過, 觀音都未開庫, 已經俾特首開年, 話你呢件事其實可以做得好啲, 實情特首自己都未有時間了解清楚事件細節, 已經忍唔住要開口.

早幾年種落幾多好嘢, 今年一開齋就嘔凸, 認真核突.

狗年註定連個天都唔鍾意九巴, 同時應該要好好反省下過去做咗啲乜, 點解淨係識搞爛個局, 又唔識收科.

至於政府係咪需要介入, 令事件進一步發酵, 我真係好想睇到呢一日.

最後補充一句: 玄學並非精密科學, 第一段內容只供參考.