hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 貨櫃碼頭路總站最新情況
開啟左側

[其他] 貨櫃碼頭路總站最新情況

clivetock 發表於 2018-3-18 15:31 | 顯示全部樓層

相關文件及圖則:http://www.legco.gov.hk/yr14-15/ ... /papers/p14-53c.pdf,留意最後「葵涌道道路交界處改善工程」現時已完成,但和文件中嘅計劃有出入

另外一個相關問題就係究竟葵翠邨地下兩條坑會點用?
384047x 發表於 2018-3-18 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層
where is 葵翠邨?係咪葵涌道起緊個堆樓?
ricky 發表於 2018-3-18 16:19 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-3-18 15:51
where is 葵翠邨?係咪葵涌道起緊個堆樓?

葵涌警署及葵芳閣隔籬的新公屋。
前荃葵青區居民
hk20020062 發表於 2018-3-18 21:28 | 顯示全部樓層

302 小巴會搬芳南定葵翠邨?
andy92 發表於 2018-3-18 21:43 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2018-3-18 15:31
相關文件及圖則:http://www.legco.gov.hk/yr14-15/chinese/fc/pwsc/papers/p14-53c.pdf,留意最後「葵涌道 ...

89P 同 302 有機會搬入葵翠邨
GW4866 發表於 2018-3-24 09:38 | 顯示全部樓層
RE508@41 發表於 2018-3-18 14:48
呢個站好唔就腳,又冇上蓋,應該冇乜人用。行去葵芳站遠遠地,會唔會係擺港珠澳直通巴線? ...

C出口落行人隧道穿過出面迴旋處已經係
點樣又遠又無蓋?
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-3-24 10:08 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-3-18 14:46
荔景北站起公屋荔景邨二期好過啦,放57m,61m去個度,另外31m都應該放埋個度,30/a32啲線經常同31m爭位,小 ...

哦,點解唔係30 A32搬去第二個位而係影響甚廣既31M去新站?

要舒緩葵芳站
最簡單係將影響最少既32M搬去新站,客少車又少無謂霸住條坑
再將30/57M/61M/A32連同32M中途站擺返第三坑(以前中途站)
而31M後面個位一係封返一係搬43M上去

另外57M/61M搬落山你當荔景班人死架?
新站除咗32M 47A最適合暫時只有59A
shakugan2005 發表於 2018-3-24 10:20 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-3-24 10:08
哦,點解唔係30 A32搬去第二個位而係影響甚廣既31M去新站?

要舒緩葵芳站

最簡單係唔係用葵芳站做總站既線唔該唔好開入去, 46X/47X都話值得相榷, 但30/57M/61M/A32跟265M/269M停運動場未得, 根本唔洗走入去葵芳站搵黎迫, 調返轉睇點解265M/269M唔入葵芳站, 更何況30/61M/A32係會直行停智芳街, 而且32M/43M全線都冇幾多架車霸唔到幾多, 59A衰係求其搵個位擺係都要入出返去葵涌道上落
GW4866 發表於 2018-3-24 10:35 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2018-3-24 10:20
最簡單係唔係用葵芳站做總站既線唔該唔好開入去, 46X/47X都話值得相榷, 但30/57M/61M/A32跟265M/269M停運 ...

你估265M/269M無人想拉入葵芳站停站呀?

30歷史問題要入,61M因為前身52M係擺葵芳站
A32做機場客,係A31拆線後轉登兜入黎明顯想方便居民同去新都會(運動場落車行去無咁就腳),而且去貨運區都係呢到方便
46X/47X飛走即倒客都似,又無替代,個站都踢咗出街,係繁時車多會倒塞返入總站
唯一係57M最有誘因飛走

32M最大問題係無乜車無乜客但霸住成條坑
釋放條坑出黎已經好用好多
而且多一條坑做通道車都散得快d,唔使全部中途線塞死31M條孖坑等出
shakugan2005 發表於 2018-3-24 12:15 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-3-24 10:35
你估265M/269M無人想拉入葵芳站停站呀?

30歷史問題要入,61M因為前身52M係擺葵芳站

葵芳站D坑位都已經唔係第一次執嫁啦, 咁做咩執完又執先? 32M唔係執過黎share條坑既咩, 咁做咩又要用返條坑先? 行幾步路出返去搭車會死咁款不如當小巴咁非禁區就比上落好冇? 講到咁迫非總站路線即30/46X/47X/57M/61M/A32就唔該踢返哂出去, 咩歷史問題都係廢話, 264M經青山公路元朗段又唔見68E經返? 61M咁兜法似係當年用熱狗既收費標準計, 就咁擺葵芳站唔夠行車里數收$6.0(當時23公里以下收$5.3, 而且冇青山公路(新大欖段)比佢兜), 所以要兜多少少出黎多過葵芳站真係咁冇位! 到頭來其實係唔迫可以維持現狀就算, 只要將來再有新線擺出去唔好開入黎葵芳站就得!