hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 961係咪屯門廢線王?
開啟左側

961係咪屯門廢線王?

hadboy5 發表於 2018-3-14 00:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為響應高質素發文效應,因此特意推出一系列同級的post,藉此讓此文化繼續

961算唔算廢線皇
有時週末我會經過屯門去港島玩,所以呢條線我成日搭。

雖然喺轉車站上/落客唔算多,因為屯門仲有960同962系覆蓋,得返洪水橋/藍地/虎地需要轉車。6 p$ f$ g, P+ u& ~+ f- K, \) a% [. S9 O
) J+ {2 [+ N2 W
但961嘅走線+轉車站客源,其實已經做緊四份一個屯門嘅客源。5 q5 E* h: v* s! U+ t

" \: w% K: h4 l: Z" t
經我本人嘅觀察,週末下晝,961無班企滿人入屯門,

週末22:30-23:00於灣仔北開出之班次,多數都喺吉車入屯門,而且平均15mis一班都有咁嘅客量。  {' O( K* B+ G( B7 |# c5 H& m- L
6 g5 e5 w6 [( a# [0 Z
菲林明道(灣仔)/太古廣場(金鐘)喺
呢D上客最多嘅分站,大部份班次到永吉街時多數仲有位坐。( A  c% ^$ N; l5 S; [+ E7 G# \
* A& E0 o7 [, ~: G0 ~5 n0 @9 X7 L
1 X1 k7 W; M0 `$ \. [7 H
我諗除左971,905同0904以外,961嘅客量應該可以輸哂其餘一眾西隧過海隧巴。
Kookaichun 發表於 2018-3-14 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
兩人冇分別,又發表高素質討論
深圳比亚迪 發表於 2018-3-14 00:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JC8385 發表於 2018-3-14 00:39 | 顯示全部樓層

其實就
weekend唔同平日繁時
長途線要企人先叫有問題啦下話
TankKingEH9697 發表於 2018-3-14 01:39 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2018-3-14 00:39
其實就
weekend唔同平日繁時
長途線要企人先叫有問題啦下話

人地覺得車頂載埋人先叫合格
坦克王EH 9697
hihihi 發表於 2018-3-14 01:42 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-3-14 06:00 | 顯示全部樓層

已經唔係好想睇到呢類POST,你仲要黎抽水做多個post?
 樓主| hadboy5 發表於 2018-3-14 09:31 | 顯示全部樓層
hihihi 發表於 2018-3-14 01:42
講既野同某人既野不相伯仲喎,水是這樣抽的^_^

話到明強化此類型post ,當然係用返相應的措辭,分係咁呃的,最理想當然係用法同一樣的方法
053h4 發表於 2018-3-14 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-3-14 09:59 | 顯示全部樓層

深圳比亚迪 發表於 2018-3-14 00:31
有轉車站後,960及961在非繁忙時間應該要合併。
當青衣都無全日過海線,屯門不應該keep三條過海線 ...

真係唔好意思,我就真係唔係好明你呢個係咩邏輯,
青衣關屯門咩事?
沙田夠多過海線啦,你唔好拉埋沙田落水?

PS. 我冇反對 948 全日,但我認為青衣自己要全日就應該自己諗辦法去處理。

評分

參與人數 1HugeC +6 收起 理由
AngusTsung + 6 精闢見解

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1