hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議會就2018-2019巴士路線計劃意見
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區議會就2018-2019巴士路線計劃意見

Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-19 10:26 | 顯示全部樓層

nelson72A 發表於 2018-3-18 14:37
容議員今次講86P講得有道理
我幾次親眼見到86P客量只係單位數字
最近一次係上星期既事

咁又點呀
既然咁都可以俾人話富安魚蛋論既
他日D 86P/87E全日抽埋馬市車
我又真係想睇下班人自己出唔出聲
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hkbw 發表於 2018-3-19 11:03 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-17 12:48
尋日我都有聽到個錄音
某D位我覺得要補充一下以免大家太單一睇件事

1./ }  ?1 l4 x* W- t) J( U
容議員主要發火既位係加班一事雙重標準6 H/ `% T4 G+ c0 |* \. s( K

堆烏溪沙線冇客都有得加班
但自己樓下堆線就不斷俾人拆特班走為左快2分鐘

烏溪沙個邊位政棍經常做D野搏俾人鬧到反艇...而且成日搶第二區資源俾自己區..都真係幾離譜..

容生, 下次係鬧, 唔好淨話運吉..話埋那碌累周圍街坊, 要烏溪沙獨大的棍....
殺雞焉用牛刀?!
drbean7218 發表於 2018-3-19 11:28 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-19 10:26
咁又點呀
既然咁都可以俾人話富安魚蛋論既
他日D 86P/87E全日抽埋馬市車

唔駛講咁遠。 87E當年建議開3班回程, 全部都在87D抽車做, 幾個議員都反對。最後87E回程縮到得1班, 今時今日仲未開到-.-。
tszhinchan3 發表於 2018-3-19 11:35 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2018-3-19 11:03
烏溪沙個邊位政棍經常做D野搏俾人鬧到反艇...而且成日搶第二區資源俾自己區..都真係幾離譜..

容生, 下次 ...

其實問題係巴士公司開既新線全部都係烏溪沙獨市(行T7出市區),冇正視而家成個沙田區巴士既問題
一早講左要大執,但民政處又唔肯落行政指令,先搞到咁多山頭!
講真烏溪沙果邊已經好多私樓入伙,淨係靠鐵已經唔得,爭取巴士線係無可厚非!
其實好簡單,單計馬鞍山其實大致可以分兩堆線:
馬鞍東—由烏溪沙經利安、錦英、市中心、恆康街、亞公角街出市區(87D、89D、40x、681可不入亞公角街)
馬鞍西—由耀安經77區、亞公角街、第一城出市區
咁分其實已經搞掂大部份問題,89c/89d, 87D/81c既安排就有更大空間去調整。
hkbw 發表於 2018-3-19 11:48 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2018-3-19 11:35
其實問題係巴士公司開既新線全部都係烏溪沙獨市(行T7出市區),冇正視而家成個沙田區巴士既問題。
一 ...

個碌棍而家就係想分三堆, 總之烏溪沙上完要直出...

你老九唔肯就向小巴埋手, 為求目的不擇手段..抵佢不斷俾人係FB狙擊...

老實講, 以而家馬鞍山人口, 唔咁樣分兩堆, 根本食唔晒..

同埋最好開始有部份走線有點變化..唔係好似上次恆康街一撞, 就全面死亡..

殺雞焉用牛刀?!
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-19 11:54 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2018-3-19 11:28
唔駛講咁遠。 87E當年建議開3班回程, 全部都在87D抽車做, 幾個議員都反對。最後87E回程縮到得1班, 今時今 ...
Wrong Info Sorry
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-19 11:58 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2018-3-19 11:35
其實問題係巴士公司開既新線全部都係烏溪沙獨市(行T7出市區),冇正視而家成個沙田區巴士既問題。
一 ...

要人地落行政指令之前
D建議本身都廢既有鬼用咩?
睇返上一次87D/81C重組
真係落行政指令既成個城東都反檯都似
drbean7218 發表於 2018-3-19 12:05 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-19 11:54
今次開一班兼上埋山過到既機率係會高左既
不過都係同一個問題囉有車走去開86P回程
都唔放架車落去87E開回 ...

最閉只是改出九龍, 無順手改埋回程。回程繼續過獅隧後直去烏溪沙站。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 多謝分享

查看全部評分

GU9338 發表於 2018-3-19 12:20 | 顯示全部樓層
一 ...

一來唔知做乜 86P 87E 都要做獨家村搞到唔夠客
二來都要睇下烏溪沙站 / 泥涌夠唔夠位 , 而家 40X 89D 啲車都霸晒個站八成嘅坑

起多個巴總再諗重組會比較可行
請用文明來說服我。
eternalflame 發表於 2018-3-19 12:39 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-3-19 12:20
一來唔知做乜 86P 87E 都要做獨家村搞到唔夠客
二來都要睇下烏溪沙站 / 泥涌夠唔夠位 , 而家 40X 89D 啲 ...

烏鐵上繁咁多特別線要開車,唔見得會有位
所以前面我先講過,點解當初唔係耀沙街個面樓盤起多個總站
宜家有位都可能要用埋泥涌,唔係就要係耀沙街彩沙街泊街邊
但一拉長就加里數加價,又唔會俾返個分段由烏鐵開始