hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議67M係欣田邨入伙後繁時分拆兩線
開啟左側

建議67M係欣田邨入伙後繁時分拆兩線

ATENU135 發表於 2018-3-18 13:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於B2版有po話67M繁時頂閘嚴重,所以建議分拆
267M 兆康苑-葵芳站
去程車站
兆康苑
五柳路
虹橋
屯仁街
華都花園
屯門公路轉車站
跟67M

回程
跟67M到屯轉
屯門大會堂
虹橋
五柳路
兆康苑
班次
去0720-0830 10
回1740-1850 10
67M則縮至富泰開
267M用車 67M 3架 67X2架 58M2架
車費9.4 分段跟67M

384047x 發表於 2018-3-18 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
關67x咩事?67x慘被減班,67m 19車都夠拆2線啦
 樓主| ATENU135 發表於 2018-3-18 18:09 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-3-18 14:33

67X太少客,離開屯門係半吉
天空之神 發表於 2018-3-19 08:00 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-3-18 14:33

慘得過58m 無啦啦無 2 車
.
384047x 發表於 2018-3-19 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層
仲話可以清虹橋客既
 樓主| ATENU135 發表於 2018-3-19 21:20 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2018-3-19 08:00
慘得過58m 無啦啦無 2 車

其實58M可考慮隔班經屯公三個站
miklcct 發表於 2018-3-19 22:24 | 顯示全部樓層

漏咗虎地個站?
進智公交
KC3555 發表於 2018-3-20 22:42 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-3-19 21:20
其實58M可考慮隔班經屯公三個站

隔班?良田區去呢三個站流水客超多喎。叫D客點識別?
其實我覺得最理想係新線由欣田開,經D54A路出寶田同建生,幫下58M手。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
HB00610 發表於 2018-3-20 23:27 | 顯示全部樓層

我咁睇,67M車唔少,但佢死症係定線太慢,D垃圾燈位太多,就算加班都會好低效率,再加班其實真係冇意思,因為再加車都係塞埋喺燈同站度。

同埋兆康同屯門東北仲有個更嚴重嘅問題,屯門醫院嘅區外交通,係接近零,輕鐵有610同751,西鐵對外但步程/轉車其實都唔算理想。

呢點區外人問我點去屯門醫院,尤其話搭巴士,我都真係唔識答,原因係D巴士站嘅步行距離真係太荒謬,寧願教佢市中心轉輕鐵/兆康行算。

事實上合理距離服務屯門醫院嘅巴士站,只有N車同E33P呢D線,或者960A/B返屯門方向,呢點其實係好大問題。

P.S. 唔好同我講67M/X嗰個屯門醫院站,呢個站係講緊同屯門醫院有10分鐘以上步距,仲要上落兩條天橋,上落接近100級梯級,點講都唔係一個合理嘅站頭。

如果要大執條線,拆線我覺得唔係搞寶田建生(雖然停屯門天主教幫下建生都係好事),反而更大嘅誘因係要善用屯門醫院同麒麟圍呢兩個站,去為屯門醫院提供比較合理嘅區外巴士線服務。

分別係67兆康欣田屯門醫院呢段,係應該邊個位起步,同拖唔拖富泰/嶺南落水。

而67X,唔郁都冇大所謂,因為67M屯轉cover大部分,留佢安於原狀酌量加少少車亦無不可。
andy92 發表於 2018-3-21 01:39 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2018-3-20 23:27
我咁睇,67M車唔少,但佢死症係定線太慢,D垃圾燈位太多,就算加班都會好低效率,再加班其實真係冇意思,因 ...

其實 67M/X 屯門醫院站行返屯門醫院主座正常步速都係四分零至五分鐘,十分鐘已經夠行到康復大樓
只係上落梯級令人感覺一般,但步程絕不比麒麟圍站遠