hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組 68E、68F 及 開辦 268M (修訂方案於#19) ...
開啟左側

重組 68E、68F 及 開辦 268M (修訂方案於#19)

10598C 發表於 2018-3-20 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

修訂方案於#19

元朗南及高埔村一帶逐漸發展,位於凹頭的朗善邨亦早已入夥,惟該區交通仍然較落後,建議重組路線,改善運輸署及九巴造成的爛攤子,同時為68E沿線居民提供直達荃灣之服務

同時,有見 268B 使用量偏低,建議以 268B 換取 268M 朗屏站 ↔ 青衣站,方便居民前往乘搭鐵路不方便的地方

重組建議如下:

1. 68E 元朗公園 ↔ 青衣站
繞經荃灣,荃灣至青衣之間之走線跟隨68A
(惟回程經德士古道天橋、德士古道北、城門道)
預計整體行車時間增加10分鐘
全日大部分時間 班次提升至15分鐘一班
上繁往元朗 以及 下繁往青衣 班次20分鐘一班
預計用車7~8架

2. 68F 正線班次減至平日上下午繁忙時間各一班
建議中之特別班次 (峻巒↺元朗站) 提升至全日服務
班次15分鐘一班
預計行車時間25分鐘
用車2架

3. 268B取消 / 縮減至上下繁各一班
269B 於原 268B 服務時間內 提升至20分鐘一班

4. 全新路線 268M 朗屏站 ↔ 青衣站
元朗段走線 往青衣站跟隨 268B
往朗屏站 大致與76K相同,惟加停康樂路、康水樓,及後跟隨268B前往朗屏站
大欖隧道及青衣站之間 經青朗公路、支路、青嶼幹線行政大樓、青衣北岸公路、担杆山交匯
收費11.1
全日班次30分鐘一班
預計全程行車時間50分鐘
用者4架

備註:建議3及4捆綁進行,即使建議3及4被否決,建議1及2仍然會繼續進行不受影響

整體用者增加0~2架

點評:
建議1是為68E沿線居民直達荃灣市之服務,同時加強68E服務,亦希望巴士公司能投放資源於元朗南及凹頭一帶

建議2是為68F提供明確的定位,同時穩定68F班次

建議3及4是一換一建議,有見大馬路來往青衣站有需求而開,若然需求高的話未來可加班

以上
ate214 發表於 2018-3-20 22:20 | 顯示全部樓層
青衣西路焗上279X?
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-20 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2018-3-20 22:20
青衣西路焗上279X?

是的
若然議員反對都可以維持駛經青衣西路
weready0 發表於 2018-3-20 23:35 | 顯示全部樓層

飛走青衣西路可以講係冇可能既事
而家都有議員要68A停埋青衣西路
68E/268M過長安即上公路根本疏導唔到長亨/青華既客
279X都唔算係好密架啦
基本上青衣西好難踢線
m_rd08 發表於 2018-3-21 00:23 | 顯示全部樓層
68E落得荃灣就唔好再翻青衣啦...
可以考慮以荃灣西站做總站仲好
(當然,只到荃灣最好收翻$10.1,唔係既話可以考慮放葵興站)
----
68F特別班次可以考慮下拉去元朗西
----
我諗268B取消,269B平日下繁時段應該要12/15分鐘一班先夠載
反而上繁就唔洗理,唔加車都夠載
----
至於條268M可以考慮下拉入青衣中南

班次方面,68E可能要改做繁時20分,其餘時間30分
而268M可以做繁時15分,非繁/假日20分,晚間30分
hihihi 發表於 2018-3-21 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-21 00:38 | 顯示全部樓層

weready0 發表於 2018-3-20 23:35
飛走青衣西路可以講係冇可能既事
而家都有議員要68A停埋青衣西路
68E/268M過長安即上公路根本疏導唔到長亨/ ...

其實都可以248M轉268M,又或者用返佢地用開嘅279X轉68M,反正現時68E都只係到形點同市中心邊皮

假若搭248M轉268M,由於唔駛經高埔村嗰邊,同埋深入市中心,班次亦都易記左,估計係一個適當嘅補償

當然行返青衣西路我係冇乜所謂,車程最多增加5分鐘以內(理想嘅甚至維持於50分鐘一單),事關本身個時間都有預鬆左

樓主| 10598C 發表於 2018-3-21 00:58 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-3-21 00:23
68E落得荃灣就唔好再翻青衣啦...
可以考慮以荃灣西站做總站仲好
(當然,只到荃灣最好收翻$10.1,唔係既話可 ...

68E行返入青衣純粹係方便返而家來往青衣站至高埔以及元朗南嘅乘客,始終青衣站都係連接機鐵線同東涌線以致成個青衣

68E個想法完完全全係來自68A

但亦都可以加返個條件,就係假若68E青衣站使用率偏低,過三個月之後可以考慮縮短68E去荃灣一帶
—————
68F其實嗰到我係有少少賤格,特登留返正線開一兩班收5.8,運吉建議中嘅特班(其實循環返嚟都唔夠6公里)就可以繼續收$5.8

全日嘅特別班次要延伸去元朗西唔係唔好,始終方便峻巒嗰邊去元朗市,但就好大機會要加車
—————
269B下繁提早10~15分鐘時段我冇所謂
—————
268M拉入去青衣中南同樣要面對加車問題(假若客量好而後來加班,同時延長埋咁冇乜所謂),再加上如果維持繞經青衣站,走線我怕太樣衰,何況佢地本身可以搭249M上機鐵站轉車

268M個idea有少少來自68M,事關68M本身回車快,定線直接,冗段都比較少,所以九巴都頗有心做

因此268M走線上我盡量定得比較直接,拉去朗屏純粹係補償268B之餘,同時比佢地叫做有快車出鄰近市區,唔駛下下68A/行出去搭68M/西鐵
—————
班次問題,68E而家衰在疏,所以冇幾多個肯搭佢轉車,冇理由要人地係轉車站食塵半粒鐘先上車架

況且元朗南、朗善、高埔唔係冇客,如果繞經荃灣仲做20一班,真係折左條線算

同埋68E、F本身而家做緊聯合班次15分鐘一班,我計劃入面68F唔入元朗南,所以有必要補償佢地有返15分鐘一班嘅車

至於268M,由於目的係直達線,唔駛受限於轉車客,開半粒鐘定點可以接受,何況如果客量好可以加班,呢個我係建議中都有提及
 樓主| 10598C 發表於 2018-3-21 01:01 | 顯示全部樓層
hihihi 發表於 2018-3-21 00:26
但樓主用30分鐘一班4架車行,如果經埋青衣西路可能唔夠時間跑/得幾分鐘休息做死司機,一係就唯有加車做, ...

就算復經青衣西路,理論上都可以維持係50分鐘內完成車程,司機有十分鐘休息時間,事關建議中嘅預計車程應該係預多左

不過你見到其實整個plan嘅用車都係炆炆水,我都預左隨時要加車,所以其實整體係希望巴士公司投放資源做好元朗市周邊嘅居民乘客

要攞多三兩架車,對巴士公司嚟講其實難度唔大

另外多謝欣賞
HG6729 發表於 2018-3-21 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

268M 假如要開點解唔放葵芳 葵盛或者荔景? 同埋元朗走線入洪水橋好過朗西 畢竟朗西畀A36 268C 做停車場 同埋洪水橋補263M 腰斬左之後冇車上㰖隧 同埋將來可以利用洪水橋做68A 268M 當63X 68X 268X 咁做屯公 㰖隧線
至於68E 其實可以咁改 朗南 水車館里 大橋村 大馬路再返原線
回程大馬路 東頭交匯處 元朗站 朗南 同埋青衣可以兜多少少例如放青碼或者長青
至於青機條坑畀41A 延長好過