hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E34a係咪需要加班呢?
開啟左側

[其他] E34a係咪需要加班呢?

_剛仔 發表於 2018-3-24 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層

點解E34A行5十幾公里先收13.9? 計里數68X都貴過佢。E車仲要比青馬橋費,成本肯定貴過九記線
PoohPoohJoe 發表於 2018-3-25 09:39 | 顯示全部樓層
其實當年定價既時候係偏低既...
但點知龍運盤數做到年年賺錢
所以咁多年都只係由$13.0->$13.3(定$13.6)->而家$13.9

出齊車呢樣都有難度...
先講人,就算E34A既人番齊
只要A線有甩碌少左個人
E34A/E34B既人就會抽過去救命
(講緊A36/A37/A43)
因為A線跳飛機少個人頭都唔得..
再講車,有時唔好彩既話
壞車多過龍,有人就派唔到車...

加班呢方面呢...
其實佢地個客量統計出黎結果係正常既...
有時就算大家見到啲人貼哂玻璃都好
其實仲未去到個最高載客量...
例如一部載客量131既車
你眼見已經塞唔入
其實司機數人頭都係得118-123左近...
我揸左咁耐只係試過一次岩岩好載夠131個人..
個次係東涌啲人死推爛推咁塞上車
樓梯位都坐滿
之後去到青馬仲要開埋尾閘再塞多8個上車
先岩岩好131...
所以眼見滿
其實數人數都係未滿
得85-90%左右...

所以加班諗下好啦
個啲瘋狂拆線個啲..
發下夢算啦

我自己個人認為
最錯就係全日兜天北再開短程車..
因為你機場回程一定要行埋天北
個度已經用多10分鐘
一來一回就20分鐘...
本身E34未拆之前已經跑到甩碌
拆做E34A/E34B已經係將一條長線拆做兩條長線
之後仲嫌E34A唔夠長再兜遠啲
根本條數就計唔掂..
 樓主| shing2664 發表於 2018-3-25 18:53 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2018-3-25 09:39
其實當年定價既時候係偏低既...
但點知龍運盤數做到年年賺錢
所以咁多年都只係由$13.0->$13.3(定$13.6)->而 ...

師兄,你意思話要坐滿先可加班,係咪?
lsc04d11 發表於 2018-3-25 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層

靠屯門赤鱲角連接路 唔加車都會密左,可以嗎?
PoohPoohJoe 發表於 2018-3-25 21:50 | 顯示全部樓層
shing2664 發表於 2018-3-25 18:53
師兄,你意思話要坐滿先可加班,係咪?

根據運吉所諗既
係囉...
唔塞滿點提高載客率加班..?

不過都係個句
龍仔都唔夠人
E34A 10日有9日都出唔齊..
 樓主| shing2664 發表於 2018-3-25 21:58 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2018-3-25 21:50
根據運吉所諗既
係囉...
唔塞滿點提高載客率加班..?

龍運同九巴係同一間公司,點解九巴可以請夠司機,但龍運唔得?咁係龍運公司既問題
JC8385 發表於 2018-3-25 22:00 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-3-25 20:09
靠屯門赤鱲角連接路 唔加車都會密左,可以嗎?

問題係巴士公司損人不利己唔想行屯赤呢
Lelouch 發表於 2018-3-25 22:05 | 顯示全部樓層
shing2664 發表於 2018-3-25 21:58
龍運同九巴係同一間公司,點解九巴可以請夠司機,但龍運唔得?咁係龍運公司既問題
...

九巴請夠司機? 唔好講笑啦
只係佢個盤大,可以抽下頹線d車落旺線度,或者d極密既線少一兩班唔多覺,冇咁難睇喳
PoohPoohJoe 發表於 2018-3-25 22:33 | 顯示全部樓層
Lelouch 發表於 2018-3-25 22:05
九巴請夠司機? 唔好講笑啦
只係佢個盤大,可以抽下頹線d車落旺線度,或者d極密既線少一兩班唔多覺,冇咁 ...

無錯啦...
舉個例
968收兩部車
元朗線是但抽幾條交一部車已經填好哂位
E34A收兩部車
邊度搵線抽車?
機場堆E線十條有八條都收緊車LOL
拾顓豭 發表於 2018-3-26 09:03 | 顯示全部樓層

最近龍運有一兩日係夠腳的, 但只限一兩日早更囉,
夜更一樣日日多窿, 小道消息講日日起碼 20 個位,
當中大東北綫最慘, E34A/B 亦長期開唔足

但情況自從兼職 come back 之後已有所改善,
不過流失率高同埋遲下港珠澳搶人, 即使有九巴人肯過龍運,
唔夠人情況都會持續

E34A 依家長期唔夠載, 返工時間同埋紅日,
多客方向都可以做到頂閘離開東涌或天水圍, 但直梯客量企得唔多

E34B 反而雙向多客, 就以昨日星期日站長紙記錄為例,
大部份班次頭三轉客量已經多達 480 人, 即平均雙向坐滿少企,
只要大馬路唔太塞車, 營運狀況係比 E34A 好,
A36 角色同 A33x 一樣只淪為輔助, 好多人見 A 車都唔上

E34A 短期內可做措施只係換高載或落扶手電梯,
錯就錯在當初係都要食埋天北, 太大貪, 搞到朝早多多中載班次都唔掂,
黃昏一綫走天涯加恆常性收車, 咪出事囉

至於 OT 一講, E41 收車已經收到趕客班次, 班客都唔敢搭,
老九成功推人上 A47x 位位收多一倍車費,
天慈同三湖早繁情況都係一樣, 一樣推客上 A37