hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃增設B1天水圍北特別班
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴計劃增設B1天水圍北特別班

epsilon 發表於 2018-3-27 17:27 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2018-3-27 15:54
皇巴站短棍一兩部車就夠做,主力招呼落馬洲路班水客同購物城客,係出面套部E400甚至長單層做都仲得。
直 ...

部單層載得30座位客,其餘空間全放行李水貨?
個個都一抽二褦,要班客搭5分鐘再轉車係咪合適?
禁區內有車次限制,有12.8唔用改派單層載少60幾人又係咩玩法?
Man@MFHK 發表於 2018-3-27 17:51 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2018-3-27 17:27
部單層載得30座位客,其餘空間全放行李水貨?
個個都一抽二褦,要班客搭5分鐘再轉車係咪合適?
禁區內有 ...

實際上咩人同有幾多人會係皇巴站同落馬洲路沿途上落車大家心照。有條短棍穿梭線幫手清下班水客,不單止係幫B1主線分流,仲變相減少的士出入落馬洲站,依家就係有好多的士入去兜客入去落馬洲塞住條路,你開條短棍俾班水客上到車自然少左對短途的既需求,自然就少左的士入去鬥塞。
車種既野,條短棍有乜車就用乜車,大雙層12.8米就出返元天做正經事,短棍係幫手清落馬洲站既人龍。
真係要出元天既人自然會決定上唔上車先定等正線。
Volvo B8L
groom1002 發表於 2018-3-27 18:05 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2018-3-27 17:16
乜你認為洪福邨個總站仔可以容納到咁多車咩?
不如擺街好過

擺街咪阻其他車
miklcct 發表於 2018-3-27 19:24 | 顯示全部樓層

順利村 發表於 2018-3-26 10:09
屯門有B3系爭食

你開條線去福田

屯門去福田行深圳灣?!咪玩啦,睇咗地圖先好講啦。

屯門去福田當然搭44B小巴去落馬洲轉75小巴(中途起載車)啦。
進智公交
BHSE 發表於 2018-3-28 04:22 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-3-27 10:37
咁行我都諗過,但76K行法未必用到12.8

果度日日有貨櫃咁行.. 你話 12.8 行唔行到吖..
epsilon 發表於 2018-4-2 12:33 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2018-3-27 17:51
實際上咩人同有幾多人會係皇巴站同落馬洲路沿途上落車大家心照。有條短棍穿梭線幫手清下班水客,不單止係 ...

問題咪喺呢度囉,各車種各有自己流量限制,
的士點解要拱手相讓自己份額比巴士開額外車次?
諗得好理想,但根本唔可能實現播。
Man@MFHK 發表於 2018-4-2 12:39 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2018-4-2 12:33
問題咪喺呢度囉,各車種各有自己流量限制,
的士點解要拱手相讓自己份額比巴士開額外車次?
諗得好理想, ...

的士佬都係需求主導先入去,人地要開線唔通又要走出黎圍堵落馬洲路?我驚佢地唔敢喎
Volvo B8L
epsilon 發表於 2018-4-2 12:42 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2018-4-2 12:39
的士佬都係需求主導先入去,人地要開線唔通又要走出黎圍堵落馬洲路?我驚佢地唔敢喎
...

咁巴士何來有配額開線呀?
Man@MFHK 發表於 2018-4-2 12:57 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2018-4-2 12:42
咁巴士何來有配額開線呀?

配額既野睇人為啫⋯⋯
乜真係有架咩?
Volvo B8L
epsilon 發表於 2018-4-2 13:33 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2018-4-2 12:57
配額既野睇人為啫⋯⋯
乜真係有架咩?

你咪睇下有冇人可以凌駕到法定要求囉。