hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) ~中電利蘭一問~
開啟左側

~中電利蘭一問~

ad63 發表於 2006-6-16 03:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人下周一諗住入龍鼓灘影中電利蘭,本人想問問以下問問.

1.如何前往? (K52?)
2.下午4時30分前入到去影到嗎?

THANK YOU!
volvo dafa
DC3938 發表於 2006-6-16 10:17 | 顯示全部樓層
樓主可以乘K52去到中電A廠下車行斜路落去中電廠,
樓主亦可在蝴蝶輕鐵站果度影
ctb1042 發表於 2006-6-16 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2006-6-16 10:17 發表

A廠是指青山發電廠乎?
9042 - 化
 樓主| ad63 發表於 2006-6-16 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 DC3938 於 2006-6-16 10:17 發表

請問哪個車站下車?同甚麼時間最多中電 利蘭在該處停泊?
volvo dafa
DC3938 發表於 2006-6-16 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ad63 於 2006-6-16 12:46 發表

請問哪個車站下車?同甚麼時間最多中電 利蘭在該處停泊?

不過好似唔比入中電廠影,最好五點企在蝴蝶輕鐵站影
 樓主| ad63 發表於 2006-6-16 15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2006-6-16 13:32 發表

不過好似唔比入中電廠影,最好五點企在蝴蝶輕鐵站影

中電廠外影有冇好位?例如轉彎位.

volvo dafa
fw1321 發表於 2006-6-16 18:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ad63 於 2006-6-16 03:09 發表
本人下周一諗住入龍鼓灘影中電利蘭,本人想問問以下問問.

1.如何前往? (K52?)
2.下午4時30分前入到去影到嗎?

THANK YOU!

1, 如果你想影得齊中電蘭, 蝴蝶輕鐵站未必係一個好選擇, 因為我見過
部分中電利蘭會經龍富路前往目的地, 所以我建議你入龍鼓灘影。
你可以在青山發電廠之後第一個站或且總站落車。

2. 根據我在三月時的經驗, 中電利蘭有五班在下午 5 時正於龍鼓灘發電廠
開出, 並於大約 5 時 15 分於青山發電廠開出。因此, 你在 4 時 30 分
入到去絕對影到。另外, 大約有兩至三部中電利蘭於下午 4 點幾會開入
龍鼓灘發電廠, 準備五時於龍鼓灘開出之班次。如果你想影埋佢地入去
龍鼓灘, 就可以再預早 15 分鐘入到去。
 樓主| ad63 發表於 2006-6-16 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2006-6-16 18:13 發表

1, 如果你想影得齊中電蘭, 蝴蝶輕鐵站未必係一個好選擇, 因為我見過
部分中電利蘭會經龍富路前往目的地, 所以我建議你入龍鼓灘影。

2. 根據我在三月時的經 ...

唔知批車所停泊等候的車場可否入去影呢?企在外面又影到嗎?

THANKS
volvo dafa
FX2556 發表於 2006-6-17 16:06 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2006-6-16 18:13 發表

2. 根據我在三月時的經 ...

搭單問:
龍鼓灘附近有乜好位影? Thx a lot~!
LEYLAND OLYMPIAN
fw1321 發表於 2006-6-17 17:10 | 顯示全部樓層

龍鼓灘發電廠位置比較偏僻, 而附近果 d 中型/重型車行車速度都頗高,
所以我唔敢一支公由龍鼓灘行入去。如果真係要入去, 我諗渣車會好 d。

早兩年我曾經參觀過青山發電廠一次。如果記憶冇錯的話, 部分中電利蘭
在下午駛入龍鼓灘發電廠之前會泊在果度, 但果個位置由外邊影唔到。

之後下晝五點幾中電利蘭在青山發電廠停站位置我就唔清楚。不過,
我搭過幾次 K52 於 17:16 由龍鼓灘的班次都見到五部利蘭列隊由該
發電廠開出。不過發電廠出口向東南, 跟住駁出龍門路O既支路向東北,
所以夏天在中電門口影佢地出廠都係背晒光 (鍾意正光O既朋友就唔好
意思喇)。

我在剛剛o既三月份入龍鼓灘捕呢批車o既時候, 覺得龍鼓灘路臨轉入
龍輝街o既位置會幾適合 (見附件一), 不過夏天有陽光照射就會超黑頭。