hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【消息】沙中綫東西走廊已定名為「屯馬綫」(TML) ...
開啟左側

【消息】沙中綫東西走廊已定名為「屯馬綫」(TML)

marcowong1011 發表於 2018-4-4 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層

我寧願佢用全寫喇,屯門-馬鞍山線,Tuen Mun - Ma On Shan Line
lokwah2a 發表於 2018-4-4 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
marcowong1011 發表於 2018-4-4 22:07 | 顯示全部樓層

吐糟
有D fb page (都係得嗰個嘅姐) 將自己嘅主觀意見, 直接轉化為「社會共識」, 手法同建制派同出一徹
重要以為自己好有地位, 而畀啊田封email 簡直理據薄弱, 又突顯自己見識少, 拎去考paper 5 F硬

如果要由命名邏輯去批評根本冇可能
用起訖點/地區命名嘅例子比比皆是
荃錦公路 青馬大橋 西沙路 沙中線 屯荃鐵路 等等
屯馬線亦跟從呢個邏輯
另外, 當本地都有相當例子嘅時候
批評使用呢個邏輯係跟大陸只會顯得自己無知

地鐵路線係以地區名命名
但用邊個地區基本上冇一個明確原則
如果話屯馬線用兩個地區名, 有別於過往用一個, 唔統一
OK, fine, 咁你可以用一個, 前提係你搵到一個唔得失西馬鐵兩邊嘅人
但如果睇闊d, 屯馬線依然係以地區名做命名原則

唯一可以爭辯嘅就只有好唔好聽, 但完全係主觀感受
如果以上面嘅客觀邏輯去做一個主觀感受嘅supporting point, 根本就唔會合邏輯

而我自己係上面己經話開全名好過, that's it

如果話搞咩直通運吉, 我嘅理據已經係另一文提過, 唔再重覆

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
JA5674 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

miklcct 發表於 2018-4-4 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

由羅湖去金鐘應該叫深港線
dogdog002 發表於 2018-4-4 23:22 | 顯示全部樓層
我覺得而家係龜龜懶係聽民意咁改名做土瓜灣站宋皇臺站

先至整個屯馬綫出黎

屯字其實最Un耳

如果東鐵綫個名保留

叫做西馬綫咪得囉

咁真係西鐵同馬鞍山綫合併咗

你有你繼續叫西鐵

佢有佢繼續叫馬鐵

市區既就只係叫地鐵既姐

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
LN9267 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

LN9267 發表於 2018-4-4 23:28 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2018-4-4 23:22

先至整個屯馬綫出黎

英雄所見略同,講真,屆時新界西北繼續叫西鐵,新界東繼續叫馬鐵,市區客一律叫地鐵或者啡色線,各有所好。

當然新一代學生日後未必知道西鐵和馬鐵這些稱呼,MTR亦可以順道去除KCR風格。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
GK3258 發表於 2018-4-4 23:29 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2018-4-4 23:22

先至整個屯馬綫出黎

某新站內的確係寫西馬綫,最後竟然出屯馬真心驚訝
橫看香港巴膠
Choi 發表於 2018-4-4 23:38 | 顯示全部樓層

南北綫改名為:羅貫中綫吧。
羅湖貫穿中環路綫,
也是貫穿南北的路綫。
新造的人、如鷹展翅上騰。
eternalflame 發表於 2018-4-5 00:10 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2018-4-4 23:29
某新站內的確係寫西馬綫,最後竟然出屯馬真心驚訝

某新站係指實際已經裝上嘅指示牌, 定係設計圖?

ryandroid 發表於 2018-4-5 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

東西綫改做屯馬綫,咁我寧願改叫南環綫,至少反映條鐵係同時服務新界東及新界西,並經九龍南端來往兩區嘅路綫近乎呈半環狀