hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵10新列車明年起啟用 重組路線再諮詢 ...
開啟左側

輕鐵10新列車明年起啟用 重組路線再諮詢

he_01 發表於 2018-4-5 22:37 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-4-5 21:40
置樂人︰寧願做好K51,K52,K53,K58都唔想要輕鐵。
要平可以搭K51去到兆康先轉,只計兆康往該站既車費,其 ...

做得好就係囉
但係感受過K51嘅無定向班次可以半個鐘先一次過來3架車就覺得輕鐵都唔係咁差
he_01 發表於 2018-4-5 22:38 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-4-5 18:16
十架車系for洪水橋新市鎮?咁610,614,615,751應該有份

614 615仲可以繼續生存到先算
Thomson962 發表於 2018-4-5 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2018-4-5 22:38
614 615仲可以繼續生存到先算

區佬過到咩?
27131118 發表於 2018-4-5 23:20 | 顯示全部樓層

用506恢復輕鐵交換或者有可能
Thomson962 發表於 2018-4-5 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2018-4-5 23:20
用506恢復輕鐵交換或者有可能

點解區佬咁想506恢復LR?
_剛仔 發表於 2018-4-5 23:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-4-5 12:23
個人認為506轉番輕鐵,杯渡應該要有車入屯門站,而政府最好起埋杯渡-置樂-三聖呢段。而家屯門站都唔少人坐K ...

罝樂站起係邊? 一起就要直去三聖﹐更何況根本冇位比你起!

Thomson962 發表於 2018-4-6 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層

_剛仔 發表於 2018-4-5 23:52
罝樂站起係邊? 一起就要直去三聖﹐更何況根本冇位比你起!

就算有位 而家都唔起啦 嫌蝕得唔夠多咩
lsc04d11 發表於 2018-4-6 08:56 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2018-4-5 22:37
做得好就係囉
但係感受過K51嘅無定向班次可以半個鐘先一次過來3架車就覺得輕鐵都唔係咁差
...

呢啲感受濕濕碎啦…嗰次諗住唔追車,因為四飛時間都應該好快有車去港鐵站,點知最後一次過黎哂5,6架,等左15分鐘(當時k58是15分鐘時段)
最慘係506都可以有同樣感受。。。。

10架輕鐵俾506,巴士可助k53加密,咁就唔怕喇。
不過都明白十架輕鐵加密現在都好,不過就會苦了幾個燈位又要等耐啲。
Thomson962 發表於 2018-4-6 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-4-6 08:56
呢啲感受濕濕碎啦…嗰次諗住唔追車,因為四飛時間都應該好快有車去港鐵站,點知最後一次過黎哂5,6架,等 ...

繁時請維持2~5分鐘/班 否則碼頭人打死你都似
tonyng 發表於 2018-4-6 09:19 | 顯示全部樓層

五期車與四期車相同,中車南京浦鎮製造。