hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [YAHOO新聞]港島巴士下周五罷駛一天
開啟左側

[YAHOO新聞]港島巴士下周五罷駛一天

ahbong 發表於 2006-6-17 02:36 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-6-17 01:51 發表

咁現在加價是否無阻力?
巴士公司又有否加價?

只要消費物價指數及工資指數加起來上升 5%
巴士公司就可以自動加價
幾乎是毫無阻力的

而引入可加可減機制時
已有分析員預計巴士公司可能在十二個月內提出加價

政府既然保障了巴士公司加價的權利
但巴士公司在錄得盈利下又凍薪
實在有點輸打贏要的意味
賺得多又唔減價
賺得少又唔加薪
任何情況下都袋袋平安

這就是員工及市民要接受的現實?

ctb1042 發表於 2006-6-17 02:47 | 顯示全部樓層
當年政府把城巴/新巴引入市場的目的,不知到了今日有多少能夠達成?
9042 - 化
KY9143 發表於 2006-6-17 03:23 | 顯示全部樓層
有心攪既...
相信唔係下星期一慢駛星期五先黎罷工...
明顯地...
工會想點...大家心照...

至於話九巴因為個專營權而太聽政府話,
我又覺得唔會...
一來政府唔可能貿貿然殺九巴~
因為本身佢出師無名,
而來,
九巴攬住個專營權時,
唔通城巴新巴又唔怕俾人收番咩?
尤其是新城,
有D野係政府俾得佢既,
政府亦自然可以收得番...
畢竟講到尾,
呢兩間野可以做到專利巴士公司,
都係拜中華巴士所賜...
反而九巴如果今次真係攪唔惦既話,
又真係留低左D污點晌度...
日後講專營權問題時就隨時俾人留難...
Beautiful Fighters
orange 發表於 2006-6-17 03:29 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-6-17 02:36 發表

只要消費物價指數及工資指數加起來上升 5%
巴士公司就可以自動加價
幾乎是毫無阻力的

而引入可加可減機制時
已有分析員預計巴士公司可能在十二個月內提出加價

政府既然保障了巴士公司加價的權利
但 ...

以而家可加可減機制下,基本上巴士公司只有減價
就無可能加價,至少呢3年內長途線點都要俾九折
來回客,就算通脹升到5%,睇怕政府又話你生產效益
唔高過0.5%,都係無得加

更重要係以現時油價,隧道費同環保成本越來越多,
真係唔知錢從何處來
orange 發表於 2006-6-17 03:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-6-17 01:47 發表

少左客咪買少幾架新車
收多幾班車減省下開支
邊個行業有利潤保証?
除左巴士同電力市場
我都諗唔到另一個例子
巴士咁都叫前景不明朗?
政府都保你通賬到一個程度自動加價啦

點解接受現實既要係員工
而唔係公司

燒柴油既車一夠十幾年就要退,一來維修成本
會升,二來唔符合環保要求,就算你肯維修政府
未必會出牌俾你行,結果都係要買新車換舊車

巴士公司唔係唔肯搶客,問題係路面唔容許你
再加車去搶(塞車+配額+資源),路線重組又俾
議員唔批准去做,加上各政府政黨既左右,任你
幾多計仔都只會覺得心灰意冷
ronaldlau 發表於 2006-6-17 06:57 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2006-6-17 02:29 發表

恐怕到時紅小坐地起價,害了南區居民。

再怕紅小入不到鴨利洲呢~
CN9AMT100UP 發表於 2006-6-17 10:29 | 顯示全部樓層

今次紅簿仔搞事定綠簿仔搞事?
HR1377 發表於 2006-6-17 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2006-6-16 21:17 發表
OT一問:請問九巴有冇咩工業行動呢?

下周一會按章工作。
shtsang 發表於 2006-6-17 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-6-17 01:47 發表
少左客咪買少幾架新車
收多幾班車減省下開支
邊個行業有利潤保証?
除左巴士同電力市場
我都諗唔到另一個例子
巴士咁都叫前景不明朗?
政府都保你通賬到一個程度自動加價啦

乜你真係咁天真認為少左客就可以少買新車嗎??
第一,九巴唔係好似中巴咁用車用到咁盡.一架車
用到17-18年就用退役,而現時每年都係一百幾
十架要退役既巴士.
第二,今日今日新買既巴士既載客量係比非空調
巴士低約15%即係就算買返同退役同等數量既
巴士,但係總載客量一樣係少左.
第三,收一架兩架車係唔會對減少開支有好大既
幫助.因為車既fixed cost已經俾左,慳左既只係油
錢,司機唔會因為收左車而講少個架,不過如果係
六叔既話,都可以慳到1日日薪既.
電力公司會唔會咁容易有新既競爭對手??
但巴士公司就會,鐵路已經係一個close sub,仲有
村巴小巴.而且電力公司既利潤遠比巴士公司高.
所以巴士公司前景真係好唔明朗.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
JN6854 發表於 2006-6-17 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2006-6-17 02:29 發表

恐怕到時紅小坐地起價,害了南區居民。

南區紅小就估計唔會點加/加得太過份
(唔揀紅小可以不計時間地等綠小)

問題反而係西區紅小會加到一個咩地步
(無綠小由西區去東區呢個sub,
西區去就近地鐵站0既綠小又只此一條[Rt.54]
除非湊夠五個人搭的士/逼電車...)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例