hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組馬鞍山往返東九龍之路線
開啟左側

重組馬鞍山往返東九龍之路線

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-15 21:02 | 顯示全部樓層

之前有個板友提及過
如果286M取消既話
可以拉長89C返去馬市補返區內用途
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| 10598C 發表於 2018-4-15 21:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-15 21:02
之前有個板友提及過
如果286M取消既話
可以拉長89C返去馬市補返區內用途

搭馬鐵唔得咩...?
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-15 21:53 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-15 21:48
搭馬鐵唔得咩...?

77區既邊皮位聞說都有客會搭286M作區內用途
反正都係少少路程
唔差在makes it perfect
 樓主| 10598C 發表於 2018-4-15 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-15 21:53
77區既邊皮位聞說都有客會搭286M作區內用途
反正都係少少路程
唔差在makes it perfect

都係嘅,而家去恆安嗰段路同去馬市差唔遠,不過馬市開出嚟嘅依舊要兜一兜頌安先
castanopsis 發表於 2018-4-15 23:53 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-15 11:48
74D南行當74X坐冇分別,唯一衰北行收費貴左

我而家呢個方案最重要係向太和居民提供一個合理班次嘅觀塘線 ...

我好同意太和需要一條合理班次既大隧/觀塘線
但單純係將74D縮短至太和同74A聯合班次,我覺得太敷衍

太和本身人口唔及大中廣福
但太和站係好多鄉郊線既接駁點
論巴士,64K/73/73A太和落唔少人,64K甚至落到半車
論小巴,21K/25A/25B/25K都有用太和做接駁點
論居民巴士,康樂園條NR51都係落太和
我覺得客量潛力唔細

如果有線可以太和尾站直飛大隧,我估有得做
建議夾埋富亨邨甚至鳳園呢類74X唔到既地區谷密條線

————————

然後白石角問題

你話大埔唔肯兜白石角,我覺得又未必
大埔中心/廣福有條74X又密又平又快,當然會抗拒74D
但偏離廣福道少少,去到運頭塘大埔墟站,已經唔同講法

而我亦覺得未必條條線都需要去觀塘
家陣大隧落觀塘既車,仲密過地鐵
只要做少少宣傳,叫人轉車不為過

觀乎隔離講緊慈雲山大隧線,其實可以唔可以咁:
慈雲山鳳德<>鑽鐵<>大隧<>中大<>科學園白石角<>運頭塘<>大埔墟站

咁做有一個好處
就係可以藉機打劫條開緊6分鐘一班既272S
變咗繁時已經有好強既基本盤,用既額外資源亦唔使咁多

當然價錢問題要再處理
 樓主| 10598C 發表於 2018-4-16 01:46 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-15 23:53
我好同意太和需要一條合理班次既大隧/觀塘線
但單純係將74D縮短至太和同74A聯合班次,我覺得太敷衍

講返先,由於主點唔係大埔重組,所以74A、74D呢part只係初步諗法,同埋由於唔知道地區意願,係有少少棘手

你所提及嘅鄉郊路線,基本上都會經大埔中心一帶,可以轉74X,基本上除左太和直出呢個噱頭就冇了,何況受車源限制關係,呢條線難以推密,轉乘效果未必理想

同埋我呢度重點係唔駛搞咁多野直接可以善用74A、74D兩條線(尤其係前者),74D就可以當做執74X手尾,反正而家我改完之後兩者基本上一樣

至於你用一條線做曬慈雲山鑽石山↔大隧↔大學科學園白石角,其實唔係冇得諗,但問題係下下叫人轉車唔係太好,始終大隧唔係太適合推城隧嗰種模式,老隧網絡亦都未完整

同埋沙田大部分東九車朝早出嚟都係爆到九彩(74X、80X、89C特、89D、89X、277E、277X),只有少部分係比較好啲(89C、83A、83X)(後兩者唔肯定),換句話其實班人依然好難上車

我個人傾向有一條東九線線比白石角大學站,私心又好,整體嚟講也好,出到去觀塘的確比較好,事關朝早入大學、科學園、石門有一定人數,串埋一齊玩可能會有奇效

當然如果你用一條線做曬轉乘,呢邊重組亦可以改,例如改去火炭踢走88X,但我就係base on石門要有直出車去觀塘,然後反正白石角交通極度唔方便,反觀其他地方都叫做有基本來往東九嘅交通,所以先拉過去

(亦都滿足我少少私心,就係可以有車觀塘直接來往大學站馬料水,如果要去呢啲地方都唔駛左轉右轉)
castanopsis 發表於 2018-4-16 03:13 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-16 01:46
講返先,由於主點唔係大埔重組,所以74A、74D呢part只係初步諗法,同埋由於唔知道地區意願,係有少少棘手 ...
你所提及嘅鄉郊路線,基本上都會經大埔中心一帶,可以轉74X,基本上除左太和直出呢個噱頭就冇了,何況受車源限制關係,呢條線難以推密,轉乘效果未必理想

我由於種種原因,成日搭64K
基本上大部分出九龍既客,一到太和站就落曬車轉鐵

呢個現象唔難理解
64K轉74X,太和站之後,要兜一輪先到大中/廣福道
然後轉完74X,又要行埋廣福先上公路
太和唔落車,去轉巴士,20分鐘都唔知上公路未
同一時間搭鐵已經去到沙田
當然74X一上車就直飛彩虹,但已經未必追得返個時間差距,尤其大隧繁時會塞車
回程就更加,單係鑽石山彩虹已經夠趕客

有理由相信,林村康樂園大窩西出來,無論熟客生客,大多數都搭緊鐵

我個人傾向有一條東九線線比白石角大學站,私心又好,整體嚟講也好,出到去觀塘的確比較好,事關朝早入大學、科學園、石門有一定人數,串埋一齊玩可能會有奇效

唔去慈雲山出觀塘都唔係唔得
但新界走線我會企硬——大埔墟站開、唔兜石門
原因幾個

第一,價錢老問題
你白石角開兜石門,價錢究竟點?
收唔返14.8我估九巴已經有微言,如果連大埔價10.1都收唔到要收$8.6
我估九巴唔會制

第二,吸引力
中大本身班學生有港鐵半價
你要佢地搭巴士,唔係唔得,但要做到一個好顯著既時間差距
兜埋石門,我估巴士已經未必快得過地鐵好多
而對白石角而言,74D其實連科學園內街都唔入
你兜埋入科學園/大學站佢地已經未必好開心
如果入埋石門,我覺得甚至會有反對聲音

第二,客源
特登串埋三個通勤位(石門、大學站、科學園),其實無好處
可以預期,你條89F朝早入白石角爆曬廠,係咁加班
但調轉方向支持唔到咁密既班次,結果要私返出去
咁好浪費資源

我會覺得,住宅區搭通勤位開線,做雙向客源減少私牌
營收會好好多

如果條線做埋大埔墟站運頭塘,飛走石門
個客源就平均好多

最後
如果真係覺得運頭塘唔值得做
亦可以考慮做鳳園甚至教院大尾督,行完善路可以擦邊做埋富善,或者有出其不意既效果
——————

當然你又會問
科學園白石角如果搭大埔墟站,石門點處理?

兩個可能性
一係就如100兄講,夾駿景園
另一個玩法,係夾泥涌烏溪沙
烏溪沙堆新樓,兜馬市本身都要十幾分鐘
如果行馬鞍山繞道然後兜濱景石門,未必差好遠
尤其朝早行石門仲可以避塞車
然後89D總站可以擺利安/錦英苑/馬市

樓主| 10598C 發表於 2018-4-16 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-16 03:13

車程上我係支持有太和特快,但都係嗰句,有冇車去support班次係成疑,疏嘅話依然半桶水

同埋因為呢到係馬鞍山重組,太和嗰邊只係小修小改,係一個比較初步嘅建議,冇諗得太深入

你所指嘅“大埔墟站開,唔經石門”係另一條線?經唔經白石角?

272S入到科學園都只係收$7.5,入埋白石角路程唔差得遠收$8.6合理

同埋最重要嘅係本身東九去中大近乎100%搭火車,除左觀塘道沿線有機會89D+87K,否則更多人口嘅山上大部分都係落地鐵,咁嘅情況底下,如果有巴士而係合理車程,我相信吸引到人搭

同埋,呢條線係跟272A來往白石角至大學站,唔需要經科學園內街,其實就只係兜多個大學站同石門

咁佢地選擇一條60分鐘一班、上繁不設服務嘅直出74D,定係一條兜多少少路,但有12~20分鐘一班、設上繁服務嘅89F,就見仁見智啦

而呢條線唔見得上繁出觀塘會冇人搭,白石角本身有人會搭,大學站都算係鄉郊車轉車站,仲有濱景碩門,後者係本身89C主菜

我有諗過做火炭(順手踢走88X),但條線的確係唔順路,所以先做白石角(which is最順路、東九交通亦都係最差),順便做雙向客源

咁既然整得白石角就要cut 74D,所以先順手執下74A(tbh一開始我都冇諗過要搞74A),成件事我唔想搞得太複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-16 14:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-16 03:13

其實入白石角同入馬鞍山既路程相近既然89C/D都可以收唔過九蚊
點解就要夾白石角收多過十蚊?
當然在老九角度就想收得幾多得幾多
但同時間成本亦都會相應反映
再唔係老九想收貴D好似86咁玩不平均收費
全程收夠$9

認真講而家唔係個個學生都一定貪半價
係既條線經石門的確唔夠快
但起碼有得sell轉少一程車兼唔使九龍塘混戰
白石角行程係一定慢左
但60分鐘一班車識飛都好都係冇咩吸引力
本身白石角冇咩bargaining power
自然一定有野要trade off

其實白石角/石門遲D會多D人住
更加可以provide到雙向客源
再講如果講觀塘<>科學園條水
認認真真谷俾74P便何
條89F仲可以做82C個份維持入科學園生計

再長遠少少睇
白石角仲有塊唔細既地係教大個邊將會賣
大埔線一兜入去就真係會變左好兜
castanopsis 發表於 2018-4-16 16:39 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-16 13:43
車程上我係支持有太和特快,但都係嗰句,有冇車去support班次係成疑,疏嘅話依然半桶水

同埋因為呢到係 ...

有冇車,好佛系
巴士公司想做,自然就會有車源源不絕咁來

話說74C朝早客量相當好
富亨+太和(+鳳園),係有客源支持唔差既班次

而開線初期,亦未必要劍指需要密車既轉乘客
可以開住20分鐘基本班次,靠屋邨客起家
20分鐘一班,其實8-9架車已經搞掂
相對74系派車43部,其實真係唔算多

你所指嘅“大埔墟站開,唔經石門”係另一條線?經唔經白石角?

我係base on你個方案搞
科學園石門,線有兩條

74D
大埔墟站運頭塘<>白石角科學園大學站<>大隧<>觀塘

289C
泥涌烏溪沙<>濱景石門<>大隧<>觀塘

同埋,呢條線係跟272A來往白石角至大學站,唔需要經科學園內街,其實就只係兜多個大學站同石門
而呢條線唔見得上繁出觀塘會冇人搭,白石角本身有人會搭,大學站都算係鄉郊車轉車站,仲有濱景碩門,後者係本身89C主菜

路過科學園又唔入去,唔係好理想
明明科學園班客,繁時開個位數字班次都清唔曬
最低限度,建議早繁南行下繁北行以外,入科學園,取消埋74P

我始終係唔認同串起科學園/大學站,同石門
單做前面兩者,朝早入新界、下繁出觀塘已經夠客有餘
堆埋石門堆客落去,兩邊客量好容易失衡

你話本身濱景石門有相當人口,可以撐得起順向客源
我覺得真係好難講
你望下89C朝早特別班次密度,同正線密度
就知錦泰富安先真正多人要出觀塘返工
早繁南行下繁北行,濱景石門本身已經有少少雞肋味道
就算夾埋白石角,都絕對會兩邊失衡

你話大學站係鄉郊轉車站
敢問邊度鄉郊會去大學站轉車出東九?

我有諗過做火炭(順手踢走88X),但條線的確係唔順路,所以先做白石角(which is最順路、東九交通亦都係最差),順便做雙向客源

沙田圍路堆燈一直相當有性格
火炭去入濱景/碩門邨再上大隧,絕對有機會快過88X
而火炭本身有穗禾苑、桂地街、駿景園三個住宅區
88X有幾大能耐,都唔可能做得曬
可能有空間兩條線並存

不過88X/89/89X個分工
其實係一個好複雜既問題
多咗條線火炭夾石門,係好事定壞事,真係好難講

如果石門事可以烏溪沙了,當然最好

————————

最後忍唔住講埋
有無考慮過我286M取消,81C一拆二個方案?

之前B2版略略提過

281X:富安開,逆走錦泰欣安,直飛大隧去譽港灣擦邊做新蒲崗,然後再落尖沙咀
281B:碩門開,全日
81C/286M:取消

281X九龍走線可以再度
如果兜埋太子旺角都快過現有81C,九龍走線可能可以跟87D,俾87D飛埋富安
當然亦要視乎亞公角沙田醫院會唔會有反對聲音