hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組馬鞍山往返東九龍之路線
開啟左側

重組馬鞍山往返東九龍之路線

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-19 17:35 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-4-18 20:46
大埔咁大
就算拆多一條線
都唔可能做曬 大埔墟站、運頭塘、富亨、太和、鳳園、大尾督 咁多個位

位當然多
但問題係等唔等於個個位都做先?

大窩西都搞唔掂既時候
大尾督鳳園其實都係咁上下
剩係大埔市入面既範圍
其實一拆二已經夠皮

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2018-4-20 01:56 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-19 00:10
第一,我好贊成你嘅拆法,對於未來嚟講亦都係一個理想嘅方法
但成件事玩太大,有少少out syllabus,用車 ...
重申一次,馬鞍山先係呢度嘅重點,所以74A、74D我完全冇深究點樣做好佢去,塞入去白石角重點係想處理最緊急嘅問題

而家新東接近所有地方都有全日東九車,唯獨白石角上繁冇車出觀塘,大學站明明有班中大學生,假日亦都唔少人經馬料水去搭船,但係又係冇巴士服務,所以呢到先係最需要東九車

係有限資源嘅前提下,我只可以將佢擺入去白石角

我知你個建議重點係馬鞍山白石角
但白石角本來就係74系做
想俾東九車白石角,唔可能唔講埋大埔線,更加唔可以一句 “冇深究” 就略過

我覺得bottom line係,白石角需要一條正常既東九線,唔可以單靠74D
呢點,我估大家都會認同

問題係,塞一條要兜石門既89F俾白石角,係唔係最理想?
固然白石角自己唔夠客直出
但前面大埔仲有好多地方無東九線
白石角拉埋其中幾個區,就可以開到班次合理既直出東九線
唔係事必要兜沙田區

特別係,74D雖然客量好差,但都叫做直出線
兜林村又好,改大埔走線都好,條線唔係無機會做大
從白石角角度出發,一條有機會做大既直出線,同永世兜石門既89F相比
佢地真係未必選擇89F

如果你話89F係白石角對於九巴會收少左,咁究竟九巴想白石角上繁100%落其他交通工具,下繁收粉嶺價冇幾多個人搭佢返白石角,中大客全日100%落地鐵,定係寧願收少三蚊但攞返一部分嘅客呢?

點解要收$8.6攞一小部分唔介意兜石門既客
而唔係group大埔直出用$10.1攞更加大部分既客?

我同意任何形式既東九線,都好過一個鐘一班既74D
但有進步唔代表理想
當有其他更加理想既方案既時候,唔見得一定要用89F做
但你講得冇錯,火炭的確有需要有兩條線做,特別係穗禾苑呢個角落位,我會選擇搵一個冇老隧車嘅小區,搭觀塘道、老隧、沙市、源禾路一齊嚟做
咁88X係火炭嘅走線就有得再執

但火炭起碼有88X,又可以出沙市用轉乘優惠轉89,但白石角冇,繁時冇車之餘連轉乘都冇

至於烏溪沙,其實就算烏溪沙直出,但要經石門,我估最多都係快10分鐘以內,但係班次大幅拉疏近四倍,我就唔係太收貨
不過收費上其實可以石門出觀塘平多三毫去平衡返$8.9回程,但289D有冇咁佛心收$8.9都成問題

火炭同白石角唔係mutually exclusive
我上面都講咗,如果白石角係搭大埔其中一區,火炭就可以夾石門,兩邊開心
唔係話白石角需求大過半個火炭
就代表一定要用你個方案石門group白石角

至於烏溪沙夾石門(你叫289D)個方案
你話烏溪沙無快到,班次拉疏咗,我認同會係阻力
但要記住,89D本身無深入烏溪沙同泥涌
如果班次拉疏,換取東九線入到門口,我覺得佢地會歡迎

更何況89D其實未必會完全拉走
你放錦英苑/利安,鍾意搭89D既人,可以照搭

講到流水,其實火炭來往石門流水一樣唔好處理,同埋89F都叫做可以做少少濱景去大學站嘅乘客,我亦都唔係太睇好白石角未來能夠一力撐起89F呢條線,加上白石角冇286M同89C呢個鬧劇嘅問題,已經唔同情況

半個火炭唔可能養直出東九線
所以唔需要考慮補償火炭石門流水客

更何況,就算佢地夠客直出
道路網絡所限,最快都係要經石門出

你心目中嘅新線,我prefer由頌安開,經富安沙田醫院之後上大老山,經斧山道迴旋處落四美街新蒲崗,再經啟新道出太子道西天橋直去太子落油尖旺,一次過取代81C、87D

但281B非繁客量堪憂

我富安開,主要係想俾直出線欣安
唔知你有無搭過海皮堆線,個燈陣有少少影響吸引力
你望下九巴ETA就知,欣安去濱景,搞成15分鐘先到

不過頌安開富安走都有唔少好處
一來避免沙田醫院真空
二來客倉富安可以快少少走
三來取締87D亞公角街服務既機會亦大好多
如果話要繼續順走,我都唔介意

不過九龍走線,如果要取代埋87D
就唔好入四美街燈陣,更加唔好入新蒲崗內街,大隧來回跟85X落譽港灣好過
否則富安一定嘈到拆天

281B客量確實未必會好
呢個要再度計
castanopsis 發表於 2018-4-20 02:15 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-19 17:35
位當然多
但問題係等唔等於個個位都做先?
大窩西都搞唔掂既時候
大尾督鳳園其實都係咁上下
剩係大埔市入面既範圍
其實一拆二已經夠皮

又好想知點解你覺得一拆二做得曬
單係太和、運頭塘、富亨三個相對多客既位置
已經唔可能拉埋一齊做而不失吸引力

郊區計
其實大窩西同鳳園/大尾督個狀況差好遠
去過就會知,大窩西大部分既村屋,唔近大窩西支路
居民主要都係小巴出太和駁車
除非你條線好似373/70X咁直出,否則唔係咁容易吸引班客行出大路搭車

大尾督唔同
一來本身需求已經大過大窩西
二來大部分屋邨係沿汀角路而建,班客本身已經喺大路等車
LAK2 發表於 2018-4-20 11:59 | 顯示全部樓層

89C/89D/286M 大方向都係咁做

石門至東九,無論夾烏溪沙定白石角,
長遠都有機會成為翻版89D
仲未計現時白石角74D係全日直出。

相反夾火炭的話,應該無此問題 (無明顯更直接走線)

個人既諗法係:
89F 火炭<>石門<>大隧<>東九
88X 延長油塘,全日雙向觀塘繞道

沙市<>東九特快,會有線做番,
不過暫時唔騎劫你篇文
 樓主| 10598C 發表於 2018-4-20 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-20 01:56
我知你個建議重點係馬鞍山白石角
但白石角本來就係74系做
想俾東九車白石角,唔可能唔講埋大埔線,更加唔 ...

我話冇深究係指你之前話我計劃中嘅74A、74D太敷衍

本身白石角係沙田區,比89F做分區上冇大問題,而大埔兜佢又係咪有需要?明明大埔自己已經夠客,係咪唔需要再兜白石角呢?
就好似將軍澳山下明明夠客直出隧道,都要兜上山嘅話,只會趕走前面嗰段嘅客

夾火炭另一個考慮點係嚟緊88X有特快班次出觀塘,最怕到時候又變成89D翻版

不如咁,如果我遲啲有時間出一個修訂版嘅建議,應該會係類似以下嘅重組方向
白石角會搭大學站、大埔頭同太和 (
89F踢上穗禾苑,經濱景、碩門去觀塘 (9車)
88X延長至油塘,但縮短至沙田市中心,雙向踢上繞道(±0)

另外仿效前人建議,用93K一換一沙田線,由康翠開,經觀塘、九龍灣、大老山隧道、沙田站、源禾路,以駿景園為總站

至於74A本身做緊嘅運頭塘,暫時推轉乘先,等有資源再夾富亨、富善、大埔墟站、運頭塘開線,約9架車
—————
代87D嗰到,我目的係之後上太子道西天橋直去男拔,所以如果要做新蒲崗就要入啟新道
嫌慢嘅又或者學85X落太子道東,停采頤之後上天橋
 樓主| 10598C 發表於 2018-4-20 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2018-4-20 11:59
89C/89D/286M 大方向都係咁做

石門至東九,無論夾烏溪沙定白石角,

大方向係咁,但新88X要兜一兜濱景先落返小瀝源路,而觀沙我會選擇仿效前人用93K換
YY487 發表於 2018-4-20 23:22 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-20 23:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-20 02:15
又好想知點解你覺得一拆二做得曬
單係太和、運頭塘、富亨三個相對多客既位置
已經唔可能拉埋一齊做而不 ...

太和+廣福道/富亨+大中
運頭塘俾我揀寧願做條密既區內線帶人出廣福道轉車
不過你問我我覺得直頭老九根本唔會拆
寧願幹線化條74X以班次同鐵打

本身大尾督需求大過大窩西?從可見得
其二問題係如果你條線唔吸引既話
就算架車係出面都唔會搭
白石角未帶得起個班次既疏過頭根本唔會等
白石角起左圍但客量唔均等架架車繼續入到咁入其實有D無謂
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
LAK2 發表於 2018-4-21 03:07 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-20 23:05
大方向係咁,但新88X要兜一兜濱景先落返小瀝源路,而觀沙我會選擇仿效前人用93K換 ...

仲落番小瀝源路?直接石門交匯處走啦
一係就深入石門公屋。

觀沙方面,93K會係其中一個 option
 樓主| 10598C 發表於 2018-4-21 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2018-4-21 03:07
仲落番小瀝源路?直接石門交匯處走啦
一係就深入石門公屋。

除非你話89C小瀝源路零上落,否則改線之後大涌橋路同小瀝源路都要停