hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ OnCC ] 沙中線通車削巴士客量 九巴多線重組勢加價 ...
開啟左側

[服務調整] [ OnCC ] 沙中線通車削巴士客量 九巴多線重組勢加價

樓主| Charon1999 發表於 2018-4-18 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-4-18 19:16
75X要留客,就要重組,同74X二拆三
然後九龍段跟85X直上大隧

(純便覆埋10598C,不過唔識一次過覆兩個所以唯有咁做)

但93K要死難度都幾高下,始終都仲有康翠嗰邊。我諗都係合併為主㗎啦,不過究竟係好似當年咁合成293,定係單純地將93K掉埋入去坑口頂替297就算啫。點解我會話93K反而冇咁大問題,除咗係因為土瓜灣至旺角同埋康翠依個位之外,另一個問題係九巴已經逐步咁將條路線放緊入去九龍灣,到時297真係可以功成身退,退淨繁忙時間。

796X點解我唔係太擔心,一嚟係因為佢而家已經放咗入去工業邨,我諗唔多唔少都會有少少人...掛。另外就係對比地鐵通車嘅情況,297由以往企人頂閘到僅僅坐滿,而796X講緊係放學時間仍然繼續企人入將軍澳。咁我諗即使係沙中線通車都好,應該未必減得太快嘅。

當然,796X都唔慌好得去邊㗎啦,不過唔似93K同297咁可以取代到其中一個啫。

至於嗰架垃圾小巴就算吧啦
 樓主| Charon1999 發表於 2018-4-18 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-18 19:16
75X要留客,就要重組,同74X二拆三
然後九龍段跟85X直上大隧

75X我就諗過不如直接用木廠街入九龍城碼頭,減緊幾部車就當交數(X
因為我都幾肯定其實去到嗰個位應該已經冇咩人坐,最多繁忙時間留一兩班入番去就算

friend 發表於 2018-4-19 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-4-17 08:37
87D九龍服務地區除尖沙咀一帶外,基本上遠離東西線和南北線,故影響不大

相反,81C沙田區行車路線幾乎與 ...

其實81c客倉喺新翠-河畔,屯馬線對大圍班客冇咩影響,河畔同富安又唔近火車站,加上仲有窩打老道班客,81c應該只需輕微減班
Snowbb 發表於 2018-4-19 18:25 | 顯示全部樓層

friend 發表於 2018-4-19 18:10
其實81c客倉喺新翠-河畔,屯馬線對大圍班客冇咩影響,河畔同富安又唔近火車站,加上仲有窩打老道班客,81 ...

東西線講緊一程過去到尖東/尖沙咀 ,
對 81C 既影響真係唔大 ?

加上自從 287X 開左之後 , 81C 既客實際已經冇以前咁多
東西線好大機會再次對 81C 構成打擊 , 81C 係沙田既冗長走線亦係時候要改一改

同埋 , 河畔行去沙田圍站既距離其實同沙乙博唔會差好遠 。。。
10598C 發表於 2018-4-19 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-4-18 21:04

但93K要死難度都幾高下,始終都仲有康翠嗰邊。我 ...

93K土旺一開地鐵就收皮啦,仲留嚟把鬼咩

康翠本身有105,最大阻力會係寶達,如果議員肯放手由紅van、11X嚟做嘅話,93K成條線取消換其他服務都得
否則都應該要轉型,唔應該再做觀塘道慢碌

297有雙向流水,死得冇咁快,重心會變成主做九龍灣
但我絕對唔覺得293有可能實行,嫌山上山下未嘈夠咩

796X當時地鐵開冇乜流失係因為地鐵唔到796X沿線,最多到尖東,但297經九龍灣,少人左唔出奇

但今次靠地鐵知道土瓜灣上路,以將軍澳地鐵圍城嘅習慣,加上796X繁時未必夠地鐵快,亦都一定唔夠地鐵穩定,估計796X客量會有唔少嘅流失,何況工業邨出嚟八個字都未上公路,保鐵算吧啦

93K可以用轉乘、105、紅van、11X取代
297冇事
796X我建議改行啟德隧道,紅磡之後經尖西去九龍站,回程行承啟道

唔明105有幾垃圾
friend 發表於 2018-4-19 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2018-4-19 18:25
東西線講緊一程過去到尖東/尖沙咀 ,
對 81C 既影響真係唔大 ?

富安搭得81c都係貪唔使行同有位坐啫,想快同-程過-早已經坐哂87d/mtr,至於大圍去尖東坐東鐵轉西鐵仲快過-程屯馬線,要走-早走左。同埋去程去到tst已經冇咩人
castanopsis 發表於 2018-4-20 03:06 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-4-18 21:04

但93K要死難度都幾高下,始終都仲有康翠嗰邊。我 ...
另外就係對比地鐵通車嘅情況,297由以往企人頂閘到僅僅坐滿,而796X講緊係放學時間仍然繼續企人入將軍澳。咁我諗即使係沙中線通車都好,應該未必減得太快嘅。

唔好亂吹
我數過客,觀塘延線通車之後,297兩繁仍然繼續頂閘
俾兩次五六點將隧數客資料你

第一日
1813 796X 坐9成
1818 297   頂閘*
1825 297   企幾個
1832 796X 頂閘*
1843 796X 頂閘*
1854 297   頂閘*
1855 796X 企幾個

第二日
1747 796X 坐6成
1756 297   坐8成
1801 796X 企黃線
1814 297   企黃線
1815 796X 頂閘*
1821 796X 坐9成
1831 796X 企人
1832 297   頂閘*
1853 297   頂閘*
1858 796X 企黃線

其中時間係到達將軍澳時間,所以班次間距好亂,只供參考
打星(*)既班次有乘客貼玻璃企,好大機會留後

講真,最正宗既繁忙時間,297係爆過796X
796X既客量其實好唔穩定,好多時無啦啦會連續幾班近乎空車咁入將軍澳
不過不得不承認,放學時間同夜晚,796X係明顯多好多客
而最重要既係,796X朝早入將軍澳、下晝出九龍都照爆
同時段同方向既297,將軍澳段好唔掂,要靠九龍灣<>土瓜灣流水先叫多少少人

castanopsis 發表於 2018-4-20 03:19 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-4-18 21:07
75X我就諗過不如直接用木廠街入九龍城碼頭,減緊幾部車就當交數(X
因為我都幾肯定其實去到嗰個位應該已 ...

F1版個帖都已經分析過
呢度再講一次

如果75X/74X二拆三
即74X飛鑽石山、75X大隧直插九龍城跟15去紅磡、75M補樂富黃大仙鑽石山
新75X廣福邨去九龍城既車程,只係21.3分鐘,大中起計就30分鐘
如果駁車去大埔墟站坐鐵,同樣時間只係勉強到大圍
巴士係有絕對優勢

就算去土瓜灣紅磡,我估都係巴士快
尤其屯馬線本身唔到紅磡最心臟既位置,一係要行,一係再轉觀塘線去黃埔

大埔墟站就肯定唔會走過去搭巴士
但75X沿線班客,拆線肯定留得住
甚至因為速度快咗,做多咗個紅磡,會多客過宜家

AVW28 發表於 2018-4-20 07:56 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2018-4-17 15:43
應該咁諗,當年馬鐵開86c都未死(但大部份馬鞍山客已經轉搭鐵)

86C做石硤尾至長沙灣一段,呢段路對第一城打後係獨市,
只不過仍然經大圍的年代,單單行沙田段的時間已經要最少45分鐘,
先趕d九龍客落地底(當然仲有人係想舒舒服服一程過),區內客就更加啦。
[按:45分鐘由馬鞍山(市中心計)搭鐵計埋轉車時間已經可以去到深水埗,86C頂多係歌和老街]
而家唔經大圍,先叫做有d搭鐵客回流。(時間比之前快左都有10分鐘)

講返沙中線,除左馬鞍山外,大圍和顯徑都將會係cut車的重災區,
尤其顯徑線可能會無一幸免,爭左個程度係微調定成條無哂。

LL3850
JX9097 發表於 2018-4-20 09:05 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-19 19:06
93K土旺一開地鐵就收皮啦,仲留嚟把鬼咩

康翠本身有105,最大阻力會係寶達,如果議員肯放手由紅van、11X ...

個人覺得297應該死唔去始終收得貴, 而且一程車兩轉客
(紅磡<>九龍灣<>將軍澳)
分分鐘將佢拉出去承啟道
隨時食埋5D呢條雞肋
到時啟麗/ 啟德位位收將軍澳價都不知幾和味