hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [沙中線系列] 89B 改為 慈雲山<>火炭
開啟左側

[沙中線系列] 89B 改為 慈雲山<>火炭

樓主| castanopsis 發表於 2018-4-16 00:48 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2018-4-15 23:43
不如直接D 改 74A 上慈雲山,經新蒲崗,鑽石山,74X 全日來回不入

反而仲有數圍下...... ...

咁講,比起74X,其實75X問題更加嚴重
呢兩條線係好有需要二拆三
一條做觀塘至彩虹(74X)、一條做鑽石山黃大仙(75M)、一條做九龍城至紅磡(75X)

我原先都有考慮將上面條75M改上慈雲山
但問題係,慈雲山黃大仙,魚與熊掌不可兼得
如果75M拉上慈雲山,就變咗補唔返75X黃大仙樂富個服務範圍

所以呢個方向係行唔通

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-16 13:37 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-16 00:04
可以額外加80X82X/84M/85M/75X轉乘去補
實際上個效果應該都唔係太差

正常來講直達既吸引力高過轉乘而家沙乙已經可以係大隧轉落去黃大仙
但基本上都係揀返直達而唔會轉車
要說服班議員對自己冇咩益處既改動難度相當高

如果條(X89)唔行大隧
照行獅隧但龍翔道只停黃大仙/彩虹又點睇呢?

89B唔入觀塘道唔係問題
甚至成條起骨做重組亦都唔係問題
但而家班客點補償先係重點
沙乙黃大仙被轉乘
新翠觀塘迫住過橋
單係相關既三個區議員肯肯定反對

最後89B係觀塘既客量係唔高
但又未至於好低
上次搭89B由黃大仙掃到落觀塘
主要站落車既乘客都幾even
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
YY487 發表於 2018-4-16 17:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
10598C 發表於 2018-4-16 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層

如果係唔介意慈雲山要轉車,我有諗過踢85M上去慈雲山,九龍段:老隧→新蒲崗→鳳凰→雙鳳街→慈正→慈民→富山→鑽石山→老隧,畢竟85M去到馬鞍山市中心
YY487 發表於 2018-4-16 22:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
10598C 發表於 2018-4-16 23:18 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-4-16 22:55
個問題係慈雲山去馬鞍山有咩用?
如果唔介意慈雲山要轉車,直接拉 286M 已經得 ...

馬鞍山都叫做有少少野行,而286M總站先係馬市,唔及85M
同埋大家都預左沙中線通車就取消286M架啦...

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-17 11:05 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-4-16 17:25
只要運輸署同九巴用啲手段
我相信要沙博乙落疊唔會太困難
沙中線開通後,80X 89B 客量一定會下降

咁當然TML開左重組空間會大好多
但到時會唔會用TML做藉口夾班人鑽石山轉車就得?
如果係咁既話走去大隧俾人轉埋大埔北區條線就穩妥好多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
SanPoKong203e9 發表於 2018-4-18 11:50 | 顯示全部樓層
大家不要忘記新蒲崗(彩頤)
雖然是由於本人住新蒲崗有偏見但這一個站都很重要;整個新蒲崗就是靠89B/85X去沙田的。
天空之神 發表於 2018-4-18 20:33 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-16 00:48
咁講,比起74X,其實75X問題更加嚴重
呢兩條線係好有需要二拆三
一條做觀塘至彩虹(74X)、一條做鑽石山 ...

其實屯馬線一開,你條 75X 都接近升天,速度上無優勢
我會寧願留番 黃大仙/樂富/九龍城內街比佢吊命

反而用75X 留鑽石山,爛船仲有三分釘
食埋新蒲崗客就岩岩好

想快既一早用左85X 大隊轉乘
.
 樓主| castanopsis 發表於 2018-4-19 00:00 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-16 13:37
正常來講直達既吸引力高過轉乘而家沙乙已經可以係大隧轉落去黃大仙
但基本上都係揀返直達而唔會轉車
要說 ...

我認同樓上所講
藉沙中線通車,要說服沙乙班議員放89B,我估又未必太難
尤其今次條線唔係取消,只係改變服務範圍
本身沙田亦有其他區獲益
唔會好似西貢區咁,成個區反對你取消692
如果條(X89)唔行大隧
照行獅隧但龍翔道只停黃大仙/彩虹又點睇呢?

你指89拆線,然後拆出來條線照行獅隧?
我覺得咁樣好無謂,拆線加咁多資源,兩條線班次會跌,之後新線又只係快得幾分鐘
唔搞好過搞

講真,龍翔道彩虹交匯處倒塞越來越嚴重
觀沙繼續由獅隧線做都唔係辦法
我覺得無論任何重組方案
一條行大隧既觀沙特快,係一定要有
始終觀沙需求,比 沙乙黃大仙、慈雲山沙田 之類,大太多

我心目中既觀沙,姑且叫289X,走線大概會係——
油塘開,啟業上大隧(彩虹已經有88),停正89X沙火個站,服務埋火炭

問題純粹係
開咗呢條觀沙特快之後
89/89X/88X/89B/80X應該點樣去重整

89X應該可以順利撤離沙火
88X應該可以雙向上觀繞,服務埋碧雲道,甚至同289X分工做油塘/鯉魚門一部分

然後剩餘89/89B/80X就好尷尬
尤其89,係新田圍唯一既觀塘車,減班,不妥
80X俾289X田園閣搶一堆客,我估客量都會跌
然後89B就俾80X/80/沙中線夾擊,更加唔知點算

可能可以用唔同既方案試下區議會底線
特別有幾樣嘢要知:

1. 新田圍會想89大減班,定89維持班次改上慈雲山,同時用80X拉上新田圍補觀塘服務?
2. 沙乙有幾需要用89B出黃大仙?如果要,89B改上水泉澳係唔係出路?
3. 黃大仙<>沙田 係89其中一個重要客源,黃大仙肯唔肯紅梅谷道落山?