hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【建議】九巴57M改經青衣南
開啟左側

【建議】九巴57M改經青衣南

neoplan720p 發表於 2018-4-17 00:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
一、都係果句,同66M嚴重重疊,導致客量偏低。
二、但直接cut線又未必咁易過關。
三、青衣南現時缺乏路線來往大西北,而IVE、青衣工業中心等則有潛質提供雙向客源。

建議:
57M 屯門區走線:
山景 -> 杯渡路 -> 屯門站 -> 屯門市中心 -> 屯興路 -> 屯轉

57M 葵青區走線:
分為兩個方案——

Plan A:
青衣西路 -> 青康路(長康、長青)、青衣南橋、葵福路、荔景山路、荔枝角
配套:提供青衣至荔枝角雙向分段收費;同時,42可考慮縮短至荔枝角或荔景。
好處:
(a) 荔景繼續有兩條屯門線
(b) 順便幫42變返做條九龍線(當然要屈佢減價)

壞處:
(a) 葵芳、葵興去山景一帶要轉車(當然上下繁可開幾班57P,做返現57M的客)
(b) 因為有機會拉埋42落水,所以將件事搞到複雜左

Plan B:
青衣西路 -> 青康路(長康、長青)、青衣南橋、葵芳、葵興
好處:
(a) 葵芳、葵興繼續有全日服務來往山景一帶(得返大窩口要轉車)
(b) 葵芳有半特快車去屯轉(唔駛碌死葵涌道同青山公路)

壞處:
(a) 荔景無左條屯門線

班次:統一全日20分鐘一班
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
HB00610 發表於 2018-4-17 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
方案二荔景其實有61M補位,同埋建議先葵涌後青衣,咁樣會吸客D
hellomato 發表於 2018-4-17 11:27 | 顯示全部樓層

樓主是想改57M從屯公經汀九橋入青衣,然後南橋出返葵涌?
這樣繼續擺荔景也沒問題;甚至索性縮短至長青為總站
正如樓上HB00610師兄所講,57M和61M荃灣至荔景一段幾乎完全一樣
(不過建議61M屯轉往屯門方向加番樓上個站,方便轉車)
又或者按現時走線,到葵芳經南橋入青衣,順便食43M(唔郁42)
我是一部小小MMC~~~~
HB00610 發表於 2018-4-17 12:39 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2018-4-17 11:27
這樣繼續擺荔景也沒問題;甚至索性縮短至長青為總 ...

其實61M返屯門個站唔駛搞都可以,非繁差少少但影響唔算太大,繁時入屯門塞車轉車站條龍係無定向,61M個玩法係除笨有精
 樓主| neoplan720p 發表於 2018-4-17 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2018-4-17 11:27
這樣繼續擺荔景也沒問題;甚至索性縮短至長青為總 ...

對,原意係荃灣已有66M,因此57M係完全無理由繼續服務荃灣。所以呢個建議係改用汀九橋直達青衣南。

縮到去長青唔係唔得,但我驚老九會一腳踢到條線變全日30分一班,所以先會諗住拉埋去荔景或葵涌,等條線易啲做到20分一班。
 樓主| neoplan720p 發表於 2018-4-17 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2018-4-17 01:09
方案二荔景其實有61M補位,同埋建議先葵涌後青衣,咁樣會吸客D

今次改57M主因係想提供青衣南至屯轉嘅服務。

葵涌至屯轉嘅特快服務,我唔太建議用57M去做,因為呢條線本身基本盤唔夠,改完葵涌特快,睇死老九都係頂多做20分一班。
但太疏嘅話,原本係葵涌坐開58M、67M等線嘅乘客,就無乜誘因改為死等咁疏嘅線。

當初老九用63X去做旺角特快,已經犯左呢個錯誤,我唔想呢間公司再犯多次咁嘅錯誤。
如果都未明嘅話,可以睇下而家63X同268X兩條做緊大西北至旺角特快嘅客量有幾大落差,就可略知一二。
hellomato 發表於 2018-4-17 14:17 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-4-17 12:52
對,原意係荃灣已有66M,因此57M係完全無理由繼續服務荃灣。所以呢個建議係改用汀九橋直達青衣南。

縮到 ...

我以前建議過將61M青山公路恆順圍/置樂花園過俾57M做
【屯門區內路線:https://goo.gl/maps/xgtbWUS1aB32
一來擴大57M在屯門的服務範圍,二來恆順圍/置樂花園可以加速出九龍(不用慢搖青山公路)
即使改到青衣唔出番葵涌,也有望維持12-20分鐘左右的班次
代價是半放棄現時山景邨的客源,且因為完全沒有途徑地鐵站而要改號(例如57A?)
至於61M到三聖邨之後改為經海榮路、屯門鄉事會路直入友愛南,集中服務青山公路沿線

我是一部小小MMC~~~~
HB00610 發表於 2018-4-17 19:02 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-4-17 12:59
今次改57M主因係想提供青衣南至屯轉嘅服務。

葵涌至屯轉嘅特快服務,我唔太建議用57M去做,因為呢條線本 ...

其實268X某程度上係搵咗69X客找數。
基本上找數嘅係68X同69X一樣,兩條線D班次。。。

同埋其實我見繁時計,屯門葵涌青衣NR754係葵芳由全車七八成滿滿落到10個唔夠,如果深入做青衣我會有顧慮唔夠客

樓主| neoplan720p 發表於 2018-4-17 21:37 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2018-4-17 19:02
其實268X某程度上係搵咗69X客找數。
基本上找數嘅係68X同69X一樣,兩條線D班次。。。

問題係,點解69X的乘客,肯走去搭268X,而60X的客又唔肯走去搭63X呢?
當然,車費、車程(兜美孚)都導致63X比268X吸引力無咁大,但班次我始終覺得係主因。

要做轉車站客,班次就唔可以太疏。你太疏,我等返原本條慢線好過啦。

扯遠左。
我覺得如果單用NR754的例子去估計潛在客量,又未必太準確。
始終NR754唔係做緊青衣南,況且又無屯門轉車站做後盾。

講多少少:
如果有細心留意,我除左更改57M葵青區走線外,屯門區的走線我都有改過,就係為左令到57M有更多雙向客源。

一、屯門石排、杯渡有堆工廠區,所以一定有人返工。你見258D上、下繁逆向客量都唔差,就知道呢區係有人返工,而且呢班人對巴士並唔抗拒。
二、青衣南工業區 + IVE,都會有唔少人返學返工。可以參考下42A下繁出佐敦,開緊10分鐘以內的班次,但都可以坐滿甚至企人。
三、V City、屯門市中心至屯轉特快。而家60M、60X等線條條都要兜完豐景園先上公路,話就話都係5-8分鐘搞掂,但點解唔利用埋呢條廢線,去做屯市特快?
四、青衣南至屯門市中心街客(甚至係B3X轉乘客)。呢堆客而家要好轉折先去到目的地,將來就可以一程車到達。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ATENU135 發表於 2018-4-17 21:51 | 顯示全部樓層

其實可以 屯門公路轉車站後經德士古道天橋落國瑞路公園,再經葵興芳後上青衣工業中心,再跟43m走線到青桃樓後入美景