hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴35X新增回程消息
開啟左側

[路線消息] 九巴35X新增回程消息

GZ9464 發表於 2018-4-23 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層

吉文,錯手send多左
GZ9464 發表於 2018-4-23 18:52 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ9464 發表於 2018-4-23 18:49
賽後報告

試搭完頭班車,客量如下
1800 尖沙嘴東 9+1 staff
1801 香港科學館 1
1803 麼地道 2
1804 尖東站 6
1807 中間道 6
1809 金巴利道 3
1813 寶靈街 5
1816 九龍中央郵政局 5
1820 登打士街 4
1823 奶路臣街 3 (-1)
1828 旺角街市 1
1830 銘基書院 -1 staff
1836 葵涌交匯處 0
1841 梨木道 0
1844 北葵涌街市-13

1. 每個站都有人問經唔經石籬/石蔭
2. 車上既人到石蔭有幾個都話好快,不過以為係臨時改道得今晚有
3. 同時間開既35A,係35X到石蔭既時候,佢只到貿易廣場 (開apps睇住)
4. 北葵涌街市落車時見到一堆兩蚊上車返安蔭, 應該中曬伏

個人感想:真係好快,不過九巴宣傳不如做好少少啦...九龍區好多個站牌連遮住35X塊紙都未搣走

石籬安蔭應該快5-8分鐘左右, 石蔭就快最少20分鐘,
呢個走線未必係對北葵人最好既行法, 但係絕對係石蔭人夢寐而求, 唔洗再係朗豪坊排長龍等13蚊紅van,
但係呢班係奶路臣街淨係得3個客, 假以時日儲到客應該一站可以上唔少

gu9434@24 發表於 2018-4-23 19:10 | 顯示全部樓層
GZ9464 發表於 2018-4-23 18:52
試搭完頭班車,客量如下
1800 尖沙嘴東 9+1 staff
1801 香港科學館 1

間接證明根本沒死等35X既價值(30分鐘時段)..即係分流唔到35A既客
gu9434@24 發表於 2018-4-23 19:14 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-22 14:46
如果照上面推測
35A可以開:
1742/1754/1806/1818/1830/1842/1854/1906/1921/1936/1951/..........

結果今日35X頭車同35A同時間開出..

攞正牌拖卡行走

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 1 果然老九都係信唔過

查看全部評分

carson911 發表於 2018-4-23 19:16 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2018-4-23 19:10
間接證明根本沒死等35X既價值(30分鐘時段)..即係分流唔到35A既客

班次咁疏的話快到曉飛都冇用
如果35A返安蔭Cut到太子
過車比35X加班會唔會係更好辦法?
88開線啦
GZ9464 發表於 2018-4-23 19:17 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2018-4-23 19:10

咁好老實30分鐘一班既線如果要死等, 我諗都冇咩邊條線係可以真正吸引到客
反而係寄望如果現有服務係交到成績出黎的話, 九巴會唔會肯發大黎搞甚至全日分拆, 呢個先最值得討論

gu9434@24 發表於 2018-4-23 19:26 | 顯示全部樓層

GZ9464 發表於 2018-4-23 19:17
咁好老實30分鐘一班既線如果要死等, 我諗都冇咩邊條線係可以真正吸引到客
反而係寄望如果現有服務係交到成 ...

市區線中 真係有人願意等果條係2x..

35x確實有需要開辨 但35a仍然跟原走線係非常唔理想..

最簡單既優化方案: 35x服務時段 35a尖東開下一站中郵..
1.推哂佐敦以南班客上35x(前提要再加班)
2.反正35a都要私牌 順便載客
KelvinSJ743 發表於 2018-4-23 19:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GZ9464 發表於 2018-4-23 19:38 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2018-4-23 19:34
35X 可以有權改行葵涌道、昌榮路迴旋處、青山公路 – 葵涌段、和宜合道
跟原 35A 走法減少兜路
...

下繁落一落昌榮路迴旋處的話 搭35A慳返果$1.1好過
lsc04d11 發表於 2018-4-23 19:43 | 顯示全部樓層

我想講幾個POINT(見到#122匯報後)
九巴應該都預左分唔到流,
1. 35A/35X唔同價錢,與68X/268X不同,與258D/258X有得揮
2. 預分流十幾個位俾太子上,去到深水埗可能座位數量已一樣
3. 30分鐘一班wo……我諗同258P一樣,有258D/259D都係轉車站搞掂先。有緣撞到時間,知道只係等5分鐘以內咪等囉。960P同樣
根本九巴宜家好多新改動都係咁樣玩你(83X+89D(宜家89D總算改左),960P,258P,234C+234D,258P+267X回程,290+290A/290X)
好似俾好多選擇你,但事實你只能依住情況揀,唔可以死揀一條。

4. D客唔同左路線號碼都諗臨時改道,真係要讚佢地!
5. 兩蚊客北葵涌上安蔭會中伏?坐耐d仲抵d添……(同埋$3.5,半價唔洗兩蚊) 佢自己睇到路線唔同左而自己「懶醒」落車就唔計
6. 新線第一日不能作準,而且仲要開不只兩三班。
7. 唔搣貼紙,今年條條新線都咁玩……(我成日都唔明,新線咪一換都開俾大家睇,等D客搵下條路線禎料,頂盡放大開辦日期俾佢睇到先,預先得知可以試新線)