hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 290A 加站
開啟左側

[服務調整] 九巴 290A 加站

Charon1999 發表於 2018-4-21 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-20 23:01
去投訴A29嗰個好似係0字頭版友._.

隨便啦(
我老人痴呆Sor ._.
GW5878 發表於 2018-4-21 00:48 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-21 00:31
今日下繁搭98C,頂閘上繞道,成個秀茂坪落大概50個,康翠落大概40個,寶林落大概35個,唔計流水淨返10個入 ...

我呢排都定期會搭 98S 出城,搭 0725 康城開果班車,通常 0755 就轉出茵怡,0800 就排隊長假期前後唔塞車既話可以 0825 入彌敦道,就算要排隊用 8 分鐘就入到隧道然後俾油

而家有 ETA ,快唔快過 98C 唔使你吹水,
有一日上 98S 前黎左架 98C,冇人上車,果日好彩隧道口上到一半先開始塞,出到旺角落車既時候再望下 98C ETA, 嚇死你 19 分鐘
你一定以為 19 分鐘指既唔係果班 98C 啦,我去食個早餐順手等足 4 個字然後就係見返果班 98C

Charon1999 發表於 2018-4-21 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-4-21 00:27
剩係睇豬紙都知條線兜到反胃啦,仲試?

即係臭豆腐賣相又差陣味又難頂,SOLLY 我唔會買黎試食囉

剩係睇豬紙都知條線兜到反胃

咁以後所有野睇樣就Ok la
Good logic
咁290唔使再大戰100頁啦,彩明之後淨係停尚德、將軍澳廣場、培成路、欣景路、怡心園、景林邨、康盛花園同寶達邨就出白虹,咁樣咪夠快吸引乘客囉
Good ar good ar
GW5878 發表於 2018-4-21 00:52 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-19 16:40
#上山係原罪
君不見有幾多人投訴798、694兜將軍澳慢,只有人話290上山慢

即係咁
798 兜成個山下 = 調景嶺比人插完一刀
然後就話「你都比人插左一刀唔差在爬埋上山比我插多一刀啦」

咩道理?
Charon1999 發表於 2018-4-21 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2018-4-21 00:19
點解加一個站可以講 17 頁?
有冇 summary....

因為有班白痴又loop 290/290X應該行將隧。
Charon1999 發表於 2018-4-21 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-4-21 00:52
即係咁
798 兜成個山下 = 調景嶺比人插完一刀
然後就話「你都比人插左一刀唔差在爬埋上山比我插多一刀啦 ...

有人叫過798上山咩
Charon1999 發表於 2018-4-21 00:56 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-21 00:17
地區意見?

將南坑口想唔想 798 唔兜寶林慳 10 分鐘?一定想架,

798全日分拆區議員都有提出過,亦都係少數唔理咩政治立場嘅區議員都一致贊成,康城同將軍澳南要自己拆一條出去。
呢個簡直係地區主流意見,照上面咁多位嘅道理,坑口唔應該阻住地球轉啦~~
3ASV174 發表於 2018-4-21 01:05 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-4-21 00:48
我呢排都定期會搭 98S 出城,搭 0725 康城開果班車,通常 0755 就轉出茵怡,0800 就排隊長假期前後唔塞車 ...

所以個邏輯根本就係行山就錯行山就慢,
行隧道就無問題,即使將軍澳段明明兜左更耐。

98S 總站開車,30 分鐘後仲o係寶林兜緊,
98C 總站開車,30 分鐘後未上繞道都至少出左九龍啦。

如果 98C 叫兜叫慢,
98S 根本就行左隧道都仲恐怖過山路 98C。

又,98S 總站開左 30 分鐘仲兜緊寶林,成個鐘先轉出彌敦道,而咁恐怖既線你一樣上車,
290 講緊總站開 20 分鐘兜完寶林 30 分鐘出到寶達,290X 總站出車行山一個鐘都去到葵涌,又唔知點解會衰得過行隧道都一個鐘先到旺角既 98S。
如要討論,請先自貼差餉單一次
kc_loo 發表於 2018-4-21 10:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-21 00:17
地區意見?

將南坑口想唔想 798 唔兜寶林慳 10 分鐘?一定想架,

我講既係, 當呢度既人認為係290係咁完美既時間, 有一大堆人出來嘈話搭到頭痛,
之後就有人話呢D人係 on_x
呢D 就叫接受意見?

kc_loo 發表於 2018-4-21 10:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-21 00:40
798、694、E22A三條線兜勻成個將軍澳,見到個豬紙都覺得反胃._.

係架, 的確可以分線, 有問題可以提出, 討論
但唔可以話人係on 9
我只可以代表自己,一個坑口人,
798 30分鐘, $10 去到沙田, 的確非常唔錯, 起碼唔會上山落山, 停站停到的嘔
只希望佢加班