hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 290A 加站
開啟左側

[服務調整] 九巴 290A 加站

GW5878 發表於 2018-4-23 22:21 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-4-22 22:54
廢話啦,
出隧道直鏟入日出康城,去埋個廁所都唔夠隧道線兜晒寶林坑口啦。

咁又點,本身 98S 剩係服務坑寶,後期先拉左入去,你係咪想話日出康城直出?
如果係,咁樣坑寶可唔可以要 95 延長去坑口然後改左佢行隧道同繞道?

如果拉 95 去坑口再改行隧道觀繞係 work 我相信坑寶會好樂意放棄 98C 同 98S
GW5878 發表於 2018-4-23 22:25 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-4-23 07:01
好似係你理虧,所以將個問題推做假兩難等你自己有個落台階bor OwO

有樣野係度,一係試,一係就唔試
試,你就輸成世
點解仲要試?
castanopsis 發表於 2018-4-25 22:13 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-21 00:12
人地好似係講緊「坑口都唔會係尾站既前提下」比較坑口行山同行隧道的時間
...

唔關坑口事
我上面回緊174兄,佢講咗一句——
290X 去將南係咪真係慢過 E22A,我覺得非常值得商榷。

我忍唔住login指正

引用A29行車時間
係想講將南直出行隧道去彩虹,係快過上山好多

290X吸引唔到將南客,係鐵一般既事實
至今仍然有個別班次彩虹唔滿窗口位上山,然後得15個返將南
castanopsis 發表於 2018-4-25 22:19 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-4-20 23:39
平常計坑口去到彩虹都要4個字喎

我試過兩次係日間非繁唔塞車搭A29由坑口上車去黃大仙都要4個字多d

今晚坐A29入機場,特登用錶計時,連秒數都記錄埋
俾你參考下:

20:15寶林開既班次,銀澳路上車

6分30秒——駿業里
9分44秒——九龍灣站
11分20秒——彩虹
14分0秒——黃大仙站

最後坑口上車47分鐘T1落車

miklcct 發表於 2018-4-25 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層
290X未全日當然吸引唔到將南客啦,好似當年373A未全日要用單層咁。
GW4866 發表於 2018-4-25 23:37 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-25 22:19
今晚坐A29入機場,特登用錶計時,連秒數都記錄埋
俾你參考下:

你呢個時間都要差唔多三個字啦...經過彩虹時都接近12分鐘
而且你仲要公路前尾站上車
我兩次都係TKO雞圍(厚德商場)上車,日間非繁用咗4個字

兩個字就搞掂真係極少時間先做到
打開門,行出去,去遠啲!
tkofans 發表於 2018-4-26 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層

運輸處當年投標290系列(將軍澳→荃灣),新巴向地區人仕放風,如果巴士向山上走,停太多站,新巴不支持,新巴也沒信心荃灣線走快線有人坐;九巴當年ㄧ直向地區人仕放風,荃灣線必須要向山上走,行三順方向,它們覺得有信心,九巴也表明如果巴士走快線,九巴並不支持,最後是九巴中標將軍澳→荃灣巴士線
053h4 發表於 2018-4-26 15:14 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2018-4-26 15:40 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-4-26 15:14
城巴出晒ETA, 都重有版友話將南行隧道同跑山差唔多,個人好難理解。就算好似你咁數都有人唔信...... ...

296C都可以做到30-35min尚德總站出到旺角地鐵站,A29坑口10分鐘出得九龍灣甚至彩虹並不出奇
tkofans 發表於 2018-4-26 21:53 | 顯示全部樓層

因290巴士是西貢九巴巴士資源開辦,290A則是由其他九巴地方資源開辦,所以290A要加站比較容易,而九巴在西貢區議會表示過290A的乘客量比290多很多~