hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98R開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98R開辦消息

Charon1999 發表於 2018-4-27 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-27 09:49
sorry我㩒錯制,我唔係支持你

我唔認為地鐵直入坑口會冇市場囉,你見兩條行隧道嘅798、98D兩條線繁忙時 ...

我同意坑口對外嘅路線係比較迂迴嘅,但有冇必要自己拆咗條路線出嚟依個就有待商榷喇。根據觀察其實坑口嘅巴士路線都唔係太多人坐,即使98D、297,已經係直接出去市區,而且覆蓋範圍都係已經比較多人嘅地方,但係始終坑口上車嘅乘客嘅比率都係不足一半。我諗貿貿然拆多條路線出嚟係會比較冒險,呢個真係再需要多啲嘅研究同埋數據先至可以判斷到,究竟應該開辦一條出去邊度嘅路線會獲得最大效益。

同埋另一樣嘢要留意返就係,最好攞番啲實質嘅數據,出嚟例如喺坑口嘅車站上車需要幾多分鐘先出到市區,又或者有幾多人口坐車。如果下下都係用「居民希望」又或者「有人認為」呢個訴諸群眾嘅論證方法,就會好似某坑口皇帝咁,論證唔係太夠說服力。

我唔係要推翻你,只係因為我覺得你有能力做得更加好,所以先至咁嘅樣。我唔係太忍心見到你再比人哋捉痛腳(
10598C 發表於 2018-4-27 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-4-27 11:24
自己睇返安達去轉車站有幾遠

好清楚睇到 840米,呢個距離就係由康華苑行過去秀暉樓嘅距離,日日咁行法好好玩?

仲有唔該睇返我比你嗰幅圖,安達邨去將軍澳隧道巴士轉乘站係冇天橋直達,將軍澳隧道巴士賺只有天橋去秀茂坪道

仲有仲有,山路車同隧道車唔係對立,有山路車唔代表冇隧道車
就好似你成日對住嚟打飛機嘅98C,明明有796C偏要去搶人地條98C
even我提出過嘅98S全日+飛寶林你都唔肯睬,死都要褫奪山上人本有嘅野,去損害山上人嘅利益,目的就只係為服務你一條邨,你呢種行為唔單止自私,仲非常無恥
10598C 發表於 2018-4-27 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-4-27 11:30
我同意坑口對外嘅路線係比較迂迴嘅,但有冇必要自己拆咗條路線出嚟依個就有待商榷喇。根據觀察其實坑口嘅 ...

無疑其實98C最明顯係可以且有需要拆線,連埋康城一齊嚟玩,呢點都講過幾次

坑口出市區兜埋寶林起碼多10分鐘,繁忙時間甚至快15分鐘,而且坑口有一兩條巴士線直出根本唔過份,呢個大家都會認同

98D、297、798正線因為都係兜寶琳,對於坑口居民當然冇坑口直出咁吸引,所以我先想問寶順路直出特班通常客量係幾多

至於居民意見...我好難比實數比你啫...
053h4 發表於 2018-4-27 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-27 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-25 22:57
康城無論點行都係差,現有290X個走線一樣係嚇死人
我覺得如果有隧道將荃,送班客上隧道轉車仲好

唔好意思推一推返上嚟
其實290踢上安秀道我地係咪都忽略左寶達邨呢?
kc_loo 發表於 2018-4-28 00:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-4-27 12:35
坑口居民無幾多人投訴98D/798

話雖果段路時間唔算短, 但其實都明白, 唔行寶林都唔可能
世上有幾多條A29.....
ctb8107 發表於 2018-4-28 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層

其實將軍澳最大問題係地鐵太方便,山下幾乎冇死位,又有學生優惠培養客源 (將軍澳住左好多90後、00後,佢地根本唔識/唔肯搭巴士),巴士公司只要稍為兜10min,架地鐵已經落到油塘,於是一係就搞特快爭客->山上覺得山下太多資源,一係就半放棄態度兜路、行山 -> 山下覺得攬炒、兜走客云云
JX9097 發表於 2018-4-29 19:01 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2018-4-28 13:50
其實將軍澳最大問題係地鐵太方便,山下幾乎冇死位,又有學生優惠培養客源 (將軍澳住左好多90後、00後,佢地 ...

山下唔係冇死位坑口若果要拉其他區夾的話
基本上行半圈係新standard
若果好似98S/ N293咁兜法, 其他區會嫌兜

寶林反而冇咁依賴地鐵
因為巴士站位比較好
(行去戲院已經係巴士站, 地鐵站仲要行一大段路)
而且唔似坑口咁要圍住兜圈, 觀感較好

將軍澳/ 調景嶺相對難定位
因為道路設計問題
798或者E22A咁行似乎已經係用最少時間cover到最多人口
另外, 唔該認真離開彩明街啦
入一入去唔見5分鐘, 地鐵都去咗2個站喇
10598C 發表於 2018-4-29 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-4-29 19:01
山下唔係冇死位坑口若果要拉其他區夾的話
基本上行半圈係新standard
若果好似98S/ N293咁兜法, 其他區會 ...

寶林站位其實睇咩線,好似98AC去程個站位真係嘥氣

但寶林冇咁依賴地鐵仲有好大嘅原因係本身寶林好多人,而且有唔少距離地鐵站入口都幾遠下,本身亦都多尾站線,所以多人會搭巴士
EE9255 發表於 2018-4-29 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層

求下你地去自由搏擊嗰邊繼續慢慢拗啦,我只係想睇返關於98R嘅野啫????