hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 南區小巴加價探討
開啟左側

南區小巴加價探討

kay 發表於 2018-4-28 18:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說署方正處理加價申請,本人稍為計算新價錢

路線
現價
加足
加幅減半
4A
8.5
9.7
9.1
4B
8.5
9.6
9.0
4C
8.5
9.7
9.1
4M
4.2
4.5
4.3
4S
2.5
3.9
3.2
N4X
9.6
11.0
10.3
8.8
10.5
9.6
5M
4.2
4.5
4.3
9.4
10.2
9.8
8X
9.4
10.2
9.8
35M
8.5
9.6
9.0
3.4
3.2
51A
3.4
3.2
51S
3.5
4.0
3.8
6.5
7.3
6.9
63A
4.1
4.5
4.3
11.5
13.2
12.4
69A
5.2
6.1
5.6
69X
10.1
11.7
10.9
8.4
7.7
54M
5.3
6.1
5.7
8.0
7.5

世界很簡單 人類很複雜
深圳比亚迪 發表於 2018-4-28 21:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| kay 發表於 2018-4-28 22:43 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-4-28 21:19
之前不是說小巴承諾加座位後三年不加價嗎。為什麼加得咁多
不過希望政府俾小巴加足,換取少D加價次數,同埋 ...

呢個財政年度AMS應該會蝕錢嘛

小巴蝕錢,唔減班就只有加價去解決問題

不過小巴不斷加價都係蝕錢
不如將D客比返巴士做算LA

搶巴士客又要收貴人

好似63A加到4蚊以上,D客已經回流返巴士

不過成個南區,得40/52唔駛加價,即係40/52估計係搵到食/唔駛蝕

10/31就舊年加左

4M日日咁多人搭都要加價
世界很簡單 人類很複雜
ccicoltd 發表於 2018-4-29 11:08 | 顯示全部樓層

39* / 40 及 52 兩組都有申請加價。
39C 14.3%
39M 16.3%
39S 14.3%
40 / 40X 15.7%
52 14.6%
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| kay 發表於 2018-4-29 11:28 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2018-4-29 11:08
39* / 40 及 52 兩組都有申請加價。
39C 14.3%
39M 16.3%

咁成個南區都加了

不過對比年年加,40/52算克制

唔妥AMS既粉絲,可以叫AMS交牌
世界很簡單 人類很複雜
shing2664 發表於 2018-4-29 11:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-4-29 11:28
咁成個南區都加了

2026年,南港島綫西段通車,雖然已經係好耐之後,好多小巴線會做唔住架啦= =
jocosben 發表於 2018-4-29 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-4-28 22:43
呢個財政年度AMS應該會蝕錢嘛

小巴蝕錢,唔減班就只有加價去解決問題

上星期五下午四點係黃竹坑站等4m上石排灣,都等左5分鐘先有車,黎左部19座仲要等多5分鐘先上夠人開得車,以小巴黎講客量就真係唔標青,等甘耐乘客體驗都唔好
 樓主| kay 發表於 2018-4-29 21:48 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-4-29 15:24
上星期五下午四點係黃竹坑站等4m上石排灣,都等左5分鐘先有車,黎左部19座仲要等多5分鐘先上夠人開得車, ...

4M都係平日兩繁/六日先多人

佢繁忙時間出11部,但非繁有D車係收起唔行,或者去返其他線
擺黃竹坑站/石排灣,佢非繁唔擺太多車倒米都可以既

10/31無錢賺加價
但下繁都有成10部8部擺係銅鑼灣唔行
成隊10/31就得廿部小巴,收起3分1
世界很簡單 人類很複雜
JU2541 發表於 2018-4-29 23:29 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-4-29 11:28
咁成個南區都加了

呢度有個"怨婦"...一講南區就數臭AMS...
同東方數臭因航一樣咁煩

講左第N次...加價申請係用左一年前數據...
當時係未有19座....所以冇得話加左位, 不加價承諾有否失效

你唔夠客硬用19座係只會蝕死佢

人一九,腦便殘
053h4 發表於 2018-4-30 13:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽