hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 自從舊巴士退役,屯公大斜行車速度提升 ...
開啟左側

[車型及機械] 自從舊巴士退役,屯公大斜行車速度提升

10598C 發表於 2018-5-1 22:38 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2018-5-1 22:07
請問68A轉車去深長一帶客如何處理

59M服務不足,要59x幫手,九巴又會不會肯加59M資源 ...

請問係咪睇唔到“60X以外嘅旺深線撤離”?

仲有,點解唔肯加59M?
低地台AD 發表於 2018-5-2 01:01 | 顯示全部樓層
自從引入左鎖速金巴後,屯公一單都要13min以上
熱狗,第一代白板部份可以10-12分鐘跑完已經唔存在
TankKingEH9697 發表於 2018-5-2 01:51 | 顯示全部樓層
新車太好力 波箱太聰明 造就左一班碌車手 無篷碌車
坦克王EH 9697
astrial 發表於 2018-5-2 08:31 | 顯示全部樓層

順利村 發表於 2018-5-1 20:32
有無D咩路後速度低過35?

如果慈母開工,去到深井橋先塞

好彩嘅,青龍頭開始塞

運氣差啲,轉車站後大斜路已經會塞

仲未計排隊入轉車站,倒塞返落小欖

大大大前提係無車手攬炒
DC3938 發表於 2018-5-2 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-1 22:38

59M/59X入碼頭唔同路
63X特快
只有66X去大角咀,經荔枝角道返屯門
九巴唔想只得67M一條做兆康,富泰,青公一帶, 所以67X要入,
所以點樣60X以外嘅旺深線撤離呢?

astrial 發表於 2018-5-2 09:33 | 顯示全部樓層

RE: 自從舊巴士退役,屯公大斜行車速度提升

10598C 發表於 2018-5-1 22:38

當年斬59A話加車落59M 59X已經走晒數

慳到嘅車去晒263 960 258D呢啲長途線

59M 59X只係象徵式加幾架就算

同埋以屯公轉車結構,開更多M線其實無著數,只會令更多M線屯轉前/後載客率急降(下繁/上繁)

而且唔係條條M線有流水客幫補

仲未計要係轉車站陪塞

咁不如開更多特別線減少繁時轉車客
10598C 發表於 2018-5-2 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2018-5-2 08:50
59M/59X入碼頭唔同路
63X特快
只有66X去大角咀,經荔枝角道返屯門

63X係旺深線?都唔停深水埗
66X麻煩去美孚轉車,仲有我講緊去程,荔咩枝角道啫
我完全唔明淨由67M做青公轉乘有咩問題

我唔介意60X飛走轉車站,由59X做,或者兩條都停,60X只係是但做一個例子
DC3938 發表於 2018-5-2 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-2 10:21
63X係旺深線?都唔停深水埗
66X麻煩去美孚轉車,仲有我講緊去程,荔咩枝角道啫
我完全唔明淨由67M做青公 ...

59X係唔係延長至佐敦?
66X又行返長沙灣道?67X唔入,67M咪要加車?
DC3938 發表於 2018-5-2 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2018-5-2 09:33
當年斬59A話加車落59M 59X已經走晒數

慳到嘅車去晒263 960 258D呢啲長途線

59A唔該斬剩兩味吧!
astrial 發表於 2018-5-2 11:03 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2018-5-2 10:27
59A唔該斬剩兩味吧!

依家嘅59A同兩味有咩分別?