hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 自從舊巴士退役,屯公大斜行車速度提升 ...
開啟左側

[車型及機械] 自從舊巴士退役,屯公大斜行車速度提升

10598C 發表於 2018-5-2 11:08 來自手機 | 顯示全部樓層

astrial 發表於 2018-5-2 09:33
當年斬59A話加車落59M 59X已經走晒數

慳到嘅車去晒263 960 258D呢啲長途線

問題係如果係指定時段入面搭嘅人唔足夠堆滿架車,資源只會浪費,有轉車站都係因為去善用資源

咁既然而家入屯轉嘅M線X線可以少啲,Why not跟58MX咁樣分工?
10598C 發表於 2018-5-2 11:15 來自手機 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2018-5-2 10:25
59X係唔係延長至佐敦?
66X又行返長沙灣道?67X唔入,67M咪要加車?

去佐敦一係63X,一係出到市區轉,66X同理
仲有荔枝角道行返出去有幾難?

astrial 發表於 2018-5-2 11:16 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-2 10:21
63X係旺深線?都唔停深水埗
66X麻煩去美孚轉車,仲有我講緊去程,荔咩枝角道啫
我完全唔明淨由67M做青公 ...

剩番60X係轉車站其實真係攞嚟搞

依家嘅60X非繁都可以坐滿上公路

就算加車,即係係其他X線抽車做,一定過唔到區議會

59M 59X唔同路,所以要入轉車站

66X一個亞皆老街站都有人特登等,去朗豪坊又係獨市

67X嘅執雞能力千祈唔好睇少

63X依家多咗人搭,九巴點會放棄搶錢機會

同埋轉車亦唔限M轉其他線,X轉960系,263 263A,258X 259X,260X,甚至962系都大有人在

所以九巴完全無誘因調X線離開轉車站
jx6215 發表於 2018-5-2 11:24 | 顯示全部樓層

單計一條59M 行車時間由未有西鐵到今日已經多左唔知幾多
仲未數班次.....

至於59A 59M 59X
未搞已經表曬態過九記一定乜都走數
到今日碼頭多左兩架搶線既特快259D
多左條比962仲要兜既機場巴士A線
完 多謝收睇
加車? 定點? 咩黎?
全日大部分時間59X仲密過59M
但上唔到車果陣三條線都上唔到車
我代碼頭區多謝九巴為碼頭提供一等一既改進

*以前以為老闆鎖到得七十幾叫慢
點會估到依家D車行曬全程可以唔過69....
astrial 發表於 2018-5-2 11:26 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-2 11:08
問題係如果係指定時段入面搭嘅人唔足夠堆滿架車,資源只會浪費,有轉車站都係因為去善用資源

咁既然而家 ...

58M 58X唔係分到工

而係佢哋沿線齊路線唔需要58M 58X運人去轉車站

258D,258X,260X,960,E33P

就算去城隧,亦唔一定要轉263

所以58X先至有條件飛起轉車站
andy92 發表於 2018-5-2 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-2 10:21
63X係旺深線?都唔停深水埗
66X麻煩去美孚轉車,仲有我講緊去程,荔咩枝角道啫
我完全唔明淨由67M做青公 ...

67M 朝早企人頂閘有九成客係搭到荃葵先落,相反 67X 尾站都唔駛點企,係都 67M 飛走屯轉倒番d 客落 67X
10598C 發表於 2018-5-2 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2018-5-2 11:38
67M 朝早企人頂閘有九成客係搭到荃葵先落,相反 67X 尾站都唔駛點企,係都 67M 飛走屯轉倒番d 客落 67X  ...

呢個我冇所謂,攞M線做例子純粹係因為個價錢平啲,可以因應個別情況微調
10598C 發表於 2018-5-2 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2018-5-2 11:26
58M 58X唔係分到工

而係佢哋沿線齊路線唔需要58M 58X運人去轉車站

恕我真係唔知去城隧唔搭263可以搭咩
astrial 發表於 2018-5-2 11:59 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-2 11:55
恕我真係唔知去城隧唔搭263可以搭咩

要方便,眾安街齊晒 43X 48X 49X

要平,大窩口轉48X +$0.1

去大埔,反正到城隧又係轉73X,不如係眾安街轉

點解要係屯轉打蛇餅,又要冇位坐?
10598C 發表於 2018-5-2 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層

astrial 發表於 2018-5-2 11:16
剩番60X係轉車站其實真係攞嚟搞

依家嘅60X非繁都可以坐滿上公路

60X純粹做例子,總之是但有一兩條旺深線入屯轉已經得

66X去美孚轉有幾難?

63X我冇話唔入屯轉,我係話旺角深水埗線唔入,但其實美孚都有得轉

如果唔減少啲線入屯轉,每日塞十分鐘入屯轉又係咪大家想見到嘅野?