hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三 ...
開啟左側

[重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三頁]

10598C 發表於 2018-5-6 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

將軍澳隧道巴士轉乘站啟用後的公共交通服務計劃

背景:將軍澳隧道巴士轉乘站建於兩年內投入服務,適逢日出康城入夥,建議重組將軍澳區巴士線,減少低使用量的巴士路線
同時善用將軍澳隧道巴士轉乘站,改善日出康城交通,減低對鐵路的依賴,亦向沒有鐵路的地區提供更直接的巴士路線服務

為提供更有效之巴士路線服務,建議巴士公司於將軍澳隧道巴士轉乘計劃增設跨公司轉乘優惠

重組計劃如下:

九巴觀塘線:
91與98A合拼為 91A 清水灣↺牛頭角站
經科技大學南、坑口站、觀塘道
收費$7.4 (坑口往牛頭角站$6.1)
班次10~12分鐘一班
全程行車時間95分鐘
用車9架 (+2)

98A縮短並改為 93A 寶林↺牛頭角站
經寶琳路、觀塘道(APM)
收費$5.6
班次6~12分鐘一班
全程行車時間70分鐘
用車11架 (-4)

93A延長並改為 98A 坑口北↔觀塘碼頭
經坑口、寶林、寶琳路、曉光街、協和街
收費$5.6 (寶林往觀塘 $4.2)
班次15分鐘一班
全程行車時間53分鐘
用車8架 (+2)

296A 加班(+3)
繁忙時間3~5分鐘一班

九巴旺角、深水埗線:
98C縮短並拆線為93C、93E及97C
93C 寶林↺旺角新填地街
經寶琳路、觀塘繞道、亞皆老街
收費$9.9
班次10~20分鐘一班
全程行車時間80分鐘
用車10架 (-6)

93E 寶林↔美孚
經寶琳路、觀塘道(半直通)、太子道西
收費$9.9 (觀塘往美孚收費$8.8)
班次10~20分鐘一班
全程行車時間65分鐘
用車13架 (+13)

95 普通班次佐敦方向不經彩虹道
受影響乘客請乘搭港鐵、6D、203E,及由新增巴士轉乘計劃代替
新增聯合醫院便利店之回贈優惠
用車11架 (-1) (於2016 RDP中調配資源於98P)

97C 將軍澳工業邨↔美孚
經康城、坑口圈、將軍澳隧道、觀塘繞道、旺角、深水埗
收費$10.5
班次15分鐘一班
全程行車時間80分鐘
用車13架 (+13)

98S 班次減少至上下午繁忙時間各開2班,並縮短至坑口北,不經坑口圈

九巴尖沙咀線:
98D分拆93D、298D
93D 康盛花園↔尖沙咀東
經寶林、將軍澳隧道、觀塘繞道、佐敦、尖沙咀
收費$9.9
班次15~20分鐘一班
全程行車時間65分鐘
用車9架 (+9)

98D 坑口北↔尖沙咀東
經坑口圈、寶林、將軍澳隧道、觀塘繞道、佐敦、尖沙咀
收費$9.9
班次15~20分鐘一班
全程行車時間65分鐘
用車9架 (-16)

298D 坑口北↔九龍站
經坑口圈、將軍澳隧道、觀塘繞道、佐敦、尖沙咀
收費$9.9
班次15~20分鐘一班
全程行車時間60分鐘
用車9架 (+9)

過海隧道線:
690 新增轉乘優惠與途經將軍澳隧道巴士轉乘站之巴士線

694縮短為 坑口北↔小西灣邨
經坑口圈、寶豐路、將軍澳隧道、藍田/啟田、東區海底隧道、東區走廊、西灣河、筲箕灣、柴灣斜、柴灣
班次15~20分鐘一班
全程行車時間50分鐘
用車6架 (-1)

新巴:
796X縮短為 怡明邨↔九龍站
經將軍澳南、尚德、調景嶺、將軍澳隧道、觀塘繞道、啟德隧道、土瓜灣下路、紅磡繞道、尖沙咀西
班次10~20分鐘一班
全程行車時間75分鐘
用車11架 (-2)

796P延長為 將軍澳工業邨↔尖沙咀東
路線延長至將軍到工業邨,同時提升為全日服務
用車10架 (±0)

開辦全新路線797A 將軍澳工業邨↔九龍灣
經康城、將軍澳隧道、觀塘道、宏照道
收費$4.6
班次10~15分鐘一班
全程行車時間35分鐘
用車8架 (+8)

綠色專線小巴:
103 清水灣↔鑽石山站
改為途經全段清水灣道,取代91

取消之路線:
91、91S、93K、95M、98C、98P、296D

巴士用車數目轉變:
九巴 ±0
新巴 +5

後續建議:
1. 有關於將軍澳隧道巴士轉乘站,建議於秀茂坪道近巴士轉乘站連接電梯附近開闢巴士彎,供途經山路之巴士線使用

2. 開辦797X 日出康城↔尖沙咀東
經環保大道、將軍澳隧道、土瓜灣上路、佐敦、尖沙咀
收費$8.5
班次12~20分鐘一班

3. 290X 過尚德廣場後經七號幹線前往葵荃,經將軍澳隧道巴士轉乘站 (-1)

開辦240 油塘↔荃灣如心廣場
經碧雲道、安秀道、龍翔道、葵涌道
收費$8.8
班次20分鐘一班
用車9架 (+9)

同日起214減車2架 (-2)
共加車6架

4. 296M 改為上學日由坑口開出三個班次往康盛花園 (-4) (用車調往93A、91A、97C)

新增小巴路線15B 來往 康盛花園↔尚德
途經寶林、運隆路、尚德、調景嶺、將軍澳站

93D新增轉乘優惠取代296M

5. 分拆798
798A 康盛花園-翠林-將軍澳-尚德-調景嶺
798B 日出康城-坑口-寶林

6. 新增兩條小巴線來往安達臣發展區至將軍澳南北

以上
如有錯漏請指出
796219M 發表於 2018-5-6 21:46 來自手機 | 顯示全部樓層
將南都係無車出觀塘?
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-6 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
796219M 發表於 2018-5-6 21:46
將南都係無車出觀塘?

296A、轉乘797A,或者地鐵

796S已經證明將南觀塘線搞唔掂,而其中調景嶺站更加係觀塘線起點,所以好大機會做唔住,亦都未有咁多資源做
384047x 發表於 2018-5-6 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層

sorry冇時間爬文,唔系有798ab咩?
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-6 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-5-6 22:47
sorry冇時間爬文,唔系有798ab咩?

798AB再另外拆線,兩條改路同時全日
不過係後續建議,呢到順便講埋出嚟啫
S3BL100 發表於 2018-5-7 00:22 | 顯示全部樓層
早多一排我批評你太保守,連 93K 都要問過寶達,
今次你就走向另一個極端,太進取

區域性重組已經名存實亡,我覺得將咁多條線撈埋一碟未必再 work,
不如諗下點樣分組做,每組最多 3-5 條線

91 變 91A,我敢寫包單,過唔到黃大仙果關,就算你用綠小 103 去代亦然,
況且你肯定綠小可以同巴士一齊重組?你 step 2 條 15B 都有同樣問題

我因為知道當年 40+69A 發生過咩事搞到差D流產,所以肯定署方以後都唔會再做呢樣野,
巴士小巴一齊重組,可一不可再

93C 我唔知你點計到 80 分一單,同埋做循環線仲要新填地街調頭?嫌旺角未塞夠?
如果要做循環,應該係要去程太子道西,當然會影響前往九龍城警署同醫院區的乘客,包括返工客

一係我寧願你擺多架車落去,擺奧運站,出站跟 10 13D 16 避新填地街仲好

無論將軍澳定巿區角度,我始終唔同意 95 飛彩虹道,亦唔認為會過到

至於條 93E,如果唔係要滿足有人要求康翠來德福全日車,實在係唔應該落觀塘道。
飛起旺角但塞入觀塘,係有機會慢過今日 98C。
真係要補,你飛起觀塘都可以慳幾部車,我寧願拎呢幾部車做返當日 LAK2 兄個建議,
88X 一拆二,康翠觀塘道半直通入沙田火炭,起碼做到既野更多

而 93C 93E 照睇應該無可能減價,98A 同新 93A 都係

如果你打算 93D+98D+298D 解決將北尖咀的話,
98D 係應該唔入坑口圈。
我明你點解咁做,可以維持坑口同寶林班次數目,雖然係唔理想,但可以接受

如果我係你,我做既野會保守少少,有D位我唔會亂拎走,不過係有D野(例如拆 98C)會因此而唔夠車去做咁解

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-7 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-7 00:22
早多一排我批評你太保守,連 93K 都要問過寶達,
今次你就走向另一個極端,太進取

我計過,如果齋玩將軍澳北,係唔夠車玩,所以一定要成個將軍澳區域性搞重組,同埋目的係要善用將隧轉車站

我又唔覺得91變91A同埋改103會好難過黃大仙,話曬去呢啲郊區地區,搭小巴方便過巴士好多,同埋留意嘅話見到我呢條91A係上左科大,可以做轉乘91M,唔見得會有幾大反對

而係103而家呢個狀況底下,再加上有一條坑口直出觀塘巴士線係勢在必行,103只會變得更頹,換個環境行全段清水灣道未必係一件唔好嘅事

過往唔少客量低嘅路線都試過搵小巴代替,要做未必咁難

93C我係唔介意旺角站清客然後旺角道上客,比司機自己揀路走
而當時我都係因為影響亞皆老街班客,所以改去新填地街循環,否則行27條路無疑係最好
拉入奧運站又要擺車落去,所以加16、2A轉乘解決啦

93E係順手做觀青,確保客量,同埋296C大家都有版睇,一樣都有唔少尚德人搭,我計劃中嘅93E基本上將軍澳道起跟296C至九龍灣站,之後直飛太子/深水埗

本身我都有計劃沙田線,但係又要牽涉多一個區議會,同埋我真係有少少嫌麻煩,事關又要搞埋88X,同埋新巴點睇都似係將沙真命天子

93A、93C、93E我都冇減太多,只不過係見佢縮短去寶林,理應收寶林價,當然93C、93E都最少屬於不超過18公里,最盡可以收10.5

98A做大流水,真係冇乜理由收貴,所以我攞個中間數加幾毫,分段收費減少少去補償,而我估91A同97C可以補返條數

如果坑口接受得返15~20分鐘一班,且唔經尖沙咀東嘅298D,98D唔入坑口圈我無任歡迎,分分鐘可以cut走架車添

而呢個方法我計過理論上係用最少車嘅一個方案,淨係加左兩架車落去就搞掂

95飛唔走彩虹道都唔影響任何野,反正嗰架車一早已經減左
5504~NK3640 發表於 2018-5-7 02:29 | 顯示全部樓層

貿然取消296M,尚德就會無車去寶琳
而且296M去寶琳 > 290/290A返彩明,總數$6的BBI都會無左。

其次,296A如果食埋去坑口的客源 & 加密至3-5分一班,加3車係唔夠既。現時繁時開6-8分一班已經用緊10架車甚至更多。

02:36按: 樓主其實可以拎埋條298E玩,反正而家D人都係出到坑口再轉車,既然有796/797系再加97C,一定分薄左客量。
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-7 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2018-5-7 02:29
貿然取消296M,尚德就會無車去寶琳
而且296M去寶琳 > 290/290A返彩明,總數$6的BBI都會無左。

取消296M,我有開15B經寶林來往將軍澳南喎
而呢個優惠,原本就唔係比乘客咁用

296A你幾時見到我話食坑口???純粹係296D取消嘅補償嚟,推人上轉車站轉車
仲有而家296A掛緊8架車

唔明你點解舉298E出嚟,康城去坑口轉嘅話,將隧轉車站已經冇曬意義
kay 發表於 2018-5-7 11:51 | 顯示全部樓層

計車數太理想就真
試下用返實際班次,應該都拆唔到線

唔係支持九巴收車,但唔夠人開車+RPP成堆期票係事實
世界很簡單 人類很複雜