hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴服務調景嶺及將軍澳南公投
開啟左側

[其他] 九巴服務調景嶺及將軍澳南公投

樓主| LN92830 發表於 2018-5-12 11:25 | 顯示全部樓層

Sorry, Plz Del
ahken 發表於 2018-5-12 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-5-12 10:02
首先我印像中我同你冇親架喎,又唔係同你好熟我唔覺得我需要同你交代太多嘢囉。

...

咁你會唔會有啲搞笑呢?一時又話北角區服務充足唔駛理,一時又識得講炮台山區服務唔好,但又叫我呢個炮台山人要走去琴行街搭車...似乎你都預設咗咗北角係同炮台山係同一個地方,只不過係後來先發現原來自己似乎唔知兩者有分別而忘記當初點樣人身攻擊本人...。而且對本人的態度仍然不見得有所改善(當然呢個係你的自由,你樓上果位教我的)。

另外,將軍澳呢度其實都係幾麻煩,尚德線如果全部都可以入將南其實已經解決七成以上的問題...

053h4 發表於 2018-5-12 14:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Charon1999 發表於 2018-5-12 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

就咁,我由始至終都係睇一樣嘢:錢

現實擺在眼前,收到再貴嘅18X冇人坐,都係要蝕;18P改咗路之後亦都少咗人坐。
咁如果你要最快方法可以回到本,當然係斬咗條冇人坐嘅18X,之後開番18、還完18P,用$5.20嘅收費去做北角、砲台山去灣仔北、中環同西環出灣仔北依幾段客,順手將鴨仔同5X改全日30局人上18,收多一筆。

我成日都話,公司搶錢唔係問題,公司開辦出嚟就係為咗賺錢。問題係要令到班客心甘情願比你賺錢,仲要覺得你係神咁,呢個先至係成功。
053h4 發表於 2018-5-12 17:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
fleetline 發表於 2018-5-12 17:54 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-5-12 09:23
成組路線招標,你自己唔入標,
等人地做起左你先叉隻腳埋去,對入標公司都唔公道。

路線招標冇講過會比人踩過界, 做做下比人叉隻腳埋去又幾公道?
Y0 M% \5 [7 Z. P0 F6 H3 F
我認同新巴有相近路線既情況又或港鐵可以取代既情況下,唔批九巴開入將南係正確,

不過同一道理, 九巴有相近路線既情況下是否應該禁止新巴相關路線停尚德?

儲錢
053h4 發表於 2018-5-12 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-5-12 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2018-5-12 17:54
路線招標冇講過會比人踩過界, 做做下比人叉隻腳埋去又幾公道?
Y0 M% \5 [7 Z. P0 F6 H3 F
我認同新巴有 ...

有邊條路線重複先?
296C回程行荔枝角道、亞皆老街行天橋、經觀塘道
796C回程行青山道、亞皆老街全部站都停、行觀塘繞道

296D直出九龍灣行彌敦道入尖沙咀西
796P就算改完曬之後,行彌敦道之後都係入尖沙咀東796X仲係行九龍城添

296A全日、796S四班
296M未死、796死咗

定係你想講N796?如果郁呢條嘅話,我好想睇下究竟係新巴出嚟反對先,定係尚德出嚟反對先www
抱歉我都唔記得尖沙咀同佐敦要轉車

Charon1999 發表於 2018-5-12 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-12 17:50
開番18, 取消18/18X, 連而家18X/18P的西區客都無埋, 無啦啦有快車要入中環, 重要去唔到鰂魚涌

就一區迫 ...

西營盤嗰班人,要快嘅其實好多已經坐咗地鐵,畢竟而家咁行嘅18P同地鐵唔係真係話差太遠嘅時間。
反而堅尼地城同HKU站嗰邊,18P有機會可以快過地鐵,咁嘅話點解要咁執著於一個無論快咗同冇快都冇分別嘅西營盤,而唔去努力搶多啲堅尼地城嘅人返嚟、賺多啲?
Charon1999 發表於 2018-5-12 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-5-12 18:01
有邊條路線重複先?
296C回程行荔枝角道、亞皆老街行天橋、經觀塘道
796C回程行青山道、亞皆老街全部站都 ...

補多句
作為原罪區嘅居民,如果終有一日796P喪心病狂到一齊放喺九龍站嘅話,我哋應該會出聲要求嘅飛走尚德。好坦白講,而家咁嘅行法除非你係富康落車穿天橋返去/ 屋企樓下行天橋去尚智樓上車,如果唔係都幾惡頂下,尤其是對康城嚟講。
其實而家都好想796P飛㗎喇,不過奈何一東一西,冇乜能力。但係當佢有一日同296D係一樣嘅時候,我諗應該區議會仲早過我提出依樣嘢都似,尤其是方大媽

至於796C,其實根本唔係好能夠構成競爭。去程唔會太多人刻意行出唐明苑,除非住唐明苑嗰邊,回程基本上嘉道理道之前咁多個站冇一個站係相同嘅,之後嘅站296C有部分亦都唔停,兩條C亦都冇可能抽其中一條行第二條路,去到太子道東已經同時有796X。而且做緊嘅人根本就唔同,如果要用一個取代另一個,根本對大家都唔係一件好事。同埋我都幾肯定如果你要拉走796C,實會有議員要求296C停返九龍醫院...

其實維持現狀唔係話太過過份,我唔覺得有任何好明顯嘅惡性競爭存在