hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 86C/286C修訂方案
開啟左側

[路線計劃/RPP] 86C/286C修訂方案

10598C 發表於 2018-5-14 19:02 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-5-14 14:40
你86C hold 起D車攪到286C 加唔到車, 唔怪你怪邊個呀?
你對得住那94% 286C 客嗎?

286C繁時好客你又知佢非繁好客?86C麗豪打後又唔駛理?白田又唔駛理?無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽
唔好咁貪心,假日開半全日先,服務時段內86C縮短去一城,再加返轉乘優惠咁仲好過啦
 樓主| Kookaichun 發表於 2018-5-14 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2018-5-14 18:01
980X的確係吸走680x中上環客大部分客,但我最唔滿意係每次有線調整班次完之後,根本只得烏溪沙完全受惠, ...

86C減班後會調車去286C,而整個方案會再額外加車。
gu9434@24 發表於 2018-5-14 20:54 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-5-14 15:57
不如你解釋下點解開左38p 後, 九巴要減38班?
點解開38B 要搵38A 減到全日半個鐘一班找數?

點解?? 區議會文件清楚寫明
當區區議會同意就可以行..

286c全日?? 過左(深水埗)區議會先講啦

ps:區議會係建制養政治新兵重地...
愛國不是罪
但無視區議會功能到如此地步都係奇聞..
qualcomm 發表於 2018-5-14 22:16 | 顯示全部樓層

荔枝角道一堆公屋居屋加西九龍裁判法院已經勁嘈冇車到,明顯食依堆一兩個站班客
hon_son_wilson 發表於 2018-5-14 22:46 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2018-5-14 20:54
點解?? 區議會文件清楚寫明
當區區議會同意就可以行..

286c如樓主所講「來回行荔枝角道」的話,假設唔經元州邨至黃金一帶,
與86c走線距離甚遠,班次累鬥累,全區都會受減班之苦,疏線轉乘亦會倒客。

睇返九龍城整區只有85X去馬鞍山,如果深水埗被分拆兩線的話,並不健康。
如果286c全日服務深旺道,應該另起爐灶,而唔係陰死原來的86c。
用返上兩年取消212的車開286c全日至啱。
若果硬要陰死86c,唯有286c繼續來回行長沙灣道原有路線(深長荔中軸),但犧牲石硤尾。
286c原線北行的確有優勢,但過份拆線只會攬炒。

等睇運吉方案會唔會衰過之前。
samson92 發表於 2018-5-15 00:15 | 顯示全部樓層
286c跟86c是2個唔同嘅客源,唔應該減86c班次而成全286c全日,否則便要補償沿線受影響嘅乘客。
例如: 240x全日,286c停富豪,86A增加班次
wing 發表於 2018-5-15 07:17 來自手機 | 顯示全部樓層

qualcomm 發表於 2018-5-14 22:16
荔枝角道一堆公屋居屋加西九龍裁判法院已經勁嘈冇車到,明顯食依堆一兩個站班客 ...

所以行長沙灣道最好,大家行一個街口大家有車搭
GU9338 發表於 2018-5-15 08:51 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-5-14 15:42
286C 係86C 輔助線, 要加班只能從86C 抽資源,
47A/47X 呢對情況都係一樣,47A全日只抽47X 資源,
從來都 ...

「286C 係86C 輔助線, 要加班只能從86C 抽資源」

你坐咗幾耐監無出過黎睇世界 ?
等我教埋你 , 自己落樓睇下 0710 利安開 , 1830 深水埗係邊條線抽車俾 286C 加班先好再講廢話

86C / 286C 派車零和論只係你嘅主張
連九巴都無抽晒 86C 車俾 286C , 你又先行衝出黎 6+1 真係突顯你嘅無知
請用文明來說服我。
YY487 發表於 2018-5-15 10:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snowbb 發表於 2018-5-15 11:51 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-5-13 23:20
86X 翻生都要塞獅隧九龍塘啦, 難為有人仲寧遠86C 要第一城上公路都唔要286C全日。

...

獅隧基本上係繁忙時間先叫做有間歇性塞車 , 九龍塘歌和老街直頭根本唔塞
86C 深水埗D站位靚咁多 , 行車時間又唔係差

何必格硬要條返工線全日 ?